Kaivosvero

Kaivosvero eli rojaltti tai louhintamaksu on maksu, jonka valtio, osavaltio tai muu vastaava alue voi periä alueelta kaivetusta mineraalista. Tämä liittyy oleellisesti kysymykseen, kenelle mineraalit omistusoikeudellisesti kuuluvat.[1][2] Suomessa kaivosveroa ei peritä, mutta Marinin hallitus on ottanut sen käsittelyyn ohjelmassaan, tosin ei kaivoslain osana, vaan erillisenä verolakina. Tähän asti Suomessa on ollut käytössä niin sanottu varausperiaate, niin sanottu "löytäjä saa pitää", ja tätä on laajalti kritisoitu.[3][4] Maailmanpankki on tehnyt vertailevaa tutkimusta rojalttien tasosta ja laadusta eri puolilla maailmaa[2].

Erikseen kaivannaisteollisuus kyllä maksaa jonkin verran maanomistajille varauksista, malminetsinnästä ja kaivannaistoiminnasta. Lisäksi laissa määrätyissa yleisten ja yksityisten etujen turvaamisesta on määritelty pieniä vakuusmaksuja, jotka eivät kata kuin muutamia vuosia tai vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen, vaikka kaivokset saattavat aiheuttaa vuotoja ympäristöön jopa tuhansia vuosia, ja itse yhtiöt voivat välttyä korvauksilta esimerkiksi konkurssien avulla.[5] Myös kunnat saavat esimerkiksi kiinteistöveroa ja mahdollisesti työntekijöiden ansiotuloveroa riippuen työntekijän asuinmaasta.

On spekuloitu, tulisiko Suomen kaivosvero määrätä kunnille vai Suomen valtiolle, ja syksyllä 2022 esiteltiin malli, jonka mukaan verosta 40 % tulisi valtiolle, 60% sijaintikunnalle, mitä toisaalta on kritisoitu sillä, että kyse on huoltovarmuuteen kuuluvasta kansallisvarallisuudesta ja siitä, että kuntien tasa-arvoinen kohtelu vaarantuu. Ongelma on myös, että esimerkiksi Etelä-Savon maakunnan strategia pitää puhtaita vesiä tärkeimpänä luonnonvaranaan[6]. Periaate siitä, tuleeko veron määräytyä liikevoitosta vai louhintamäärästä vai mahdollisesti haitallisen jätteen määrästä on avoin. Toisaaltahan kaivannaisjäte on periaatteessa vaarallista jätettä, mutta nykylainkin mukaan kaikki aiheutetut haitat olisi aiheuttajan korvattava periaatteen "roskaaja maksaa" mukaisesti[5]. Rojalttia ei siis tulisi käyttää haittojen korvaamiseen, vaan se olisi korvaus ikiajoiksi maasta pois viedystä mineraalivarannosta.[3]

Kaivosveron käyttöönotto Suomessa

Hallitus on jättänyt kaivosverolain lausuntokierrokselle syyskuussa 2022. Sen mukaan vero olisi metallimineraaleilta 0,6 prosenttia metallimalmin sisältämän metallin maailmanmarkkinahinnan keskiarvosta, 0,2 prosenttia muusta malmista[7]. Kullanhuuhdonta ei sisälly veron piiriin.[8][6] Lain valmistelua on moitittu puutteelliseksi[9]. Muun muassa Kansalaisten kaivosvaltuuskunta on kiinnittänyt huomiota lakiesityksen epäkohtiin[10].

Katso myös

Lähteet

  1. https://maammerikkaudet.org/
  2. Otto, James; Andrews, Craig; Cawood, Fred; Doggett, Michael; Guj, Pietro; Stermole, Frank; Stermole, John; Tilton, John: [https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/7136/372580v20Appendices01PUBLIC1.pdf?sequence=1&isAllowed=y Sample Royalty Provisions Extracted From National Laws and Regulations] Mining Royalties : A Global Study of Their Impact on Investors, Government, and Civil Society, Appendixes. Directions in development;. Washington, DC : World Bank. © World Bank. Open Knowledge Repository. 2006. Viitattu 27.9.2022 (englanniksi).
  3. Outi Alanko-Kahiluoto: Kaivoslaki uusiksi, rojaltit ja kaivosvero käyttöön. (blogi) Uusi Suomi, 6.1.2019. Helsinki: Alma Talent.
  4. Suuronen, Petri: Löytäjä saa pitää ja veronmaksaja siivoaa Uusi Suomi. 17.12.2018. Helsinki: Alma Talent Oy. Viitattu 5.10.2022.
  5. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110621
  6. Mink, Miisa: Kaivosvero on hyvä alku, nyt rinnalle tarvitaan tiukka kaivoslaki Uusi Suomi. 10.9.2021. Helsinki: Alma Media Oyj. Viitattu 30.9.2022.
  7. Malmit | Kaiva.fi kaiva.fi. Viitattu 27.9.2022.
  8. [https://vm.fi/-/suomesta-louhituille-kaivosmineraaleille-uusi-vero?fbclid=IwAR30QgrhaMIa-kLPOw-FaVBEeABe9ucPX3LJtDA6T2MN4wQrw66wvlNXW0Q Lausuntokierros Suomesta louhituille kaivosmineraaleille uusi vero] Valtiovarainministeriö. 27.9.2022. Viitattu 27.9.2022.
  9. Karkkola, Minna: Kaivosveron uudistus saa kritiikkiä – VATT julistaa luonnoksen olevan ”kunnianhimoton, puutteellinen ja vinoutunut” ((maksumuuri)) Tekniikka & Talous. 5.8.2022. Alma Media. Viitattu 5.10.2022.
  10. (monia tekjöitä): Kaivoslaki – lukemisto Maaseudun tulevaisuus. 2012-2022. Viitattu 16.10.2022.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.