Käärmemakrillit

Käärmemakrillit (Gempylidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan kaikista valtameristä lämpimistä ja syvistä vesistä.

Käärmemakrillit
Kuta (Thyrsites atun)
Kuta (Thyrsites atun)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Scombroidei
Heimo: Käärmemakrillit
Gempylidae
Gill, 1862
Suvut [1]
Katso myös

  Käärmemakrillit Wikispeciesissä
  Käärmemakrillit Commonsissa

Lajit ja anatomia

Varhaisimmat käärmemakrillien heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu eoseenikaudelle. Nykyään heimoon kuuluu 16 sukua ja noin 24 lajia. Lajeja ovat muun muassa käärmemakrilli (Gempylus serpens), öljykala (Ruvettus pretiosus) ja kuta (Thyrsites atun). Käärmemakrillit ovat kooltaan keskikokoisia tai suuria kaloja ja ne voivat kasvaa 25300 cm pitkiksi. Kalojen ruumis on tyypillisesti pitkulainen ja litteähkö. Suu on lajeilla suuri, hampaat kookkaat sekä torahammasmaiset ja alaleuka työntyy yläleukaa edemmäs. Käärmemakrilleilla on kaksi selkäevää, joista etummainen on pitkä ja matala. Selkäevän takana on eristäytyneitä eväkkeitä. Pyrstöevä on haarautunut ja vatsaevät alkeelliset tai puuttuvat kokonaan. Väriltään käärmemakrillit ovat tyypillisimmin ruskeita ja evät ovat tummat.[1][2][3] [4]

Levinneisyys ja elintavat

Käärmemakrillilajeja tavataan kaikista trooppisista ja subtrooppisista meristä. Ne elävät tyypillisesti syvissä vesissä 200500 metrin syvyydessä ja osa lajeista tulee lähemmäs pintaa yöllä. Käärmemakrillit ovat nopeasti uivia petokaloja, jotka saalistavat pienempiä kaloja sekä kalmareita. Niitä saadaan sivusaaliina kalastettaessa tonnikaloja. Osa lajeista on hyviä ruokakaloja, mutta eräiden lajien liha on öljyistä ja pahanmakuista.[1][2][3][4]

Lähteet

  1. Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 431. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 06.03.2012). (englanniksi)
  2. Family Gempylidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 6.3.2012. (englanniksi)
  3. Family Gempylidae (PDF) FAO. Viitattu 06.03.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  4. Jack S. Grove,Robert J. Lavenberg: The fishes of the Galápagos Islands, s. 572. Stanford University Press, 1997. ISBN 9780804722896. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 06.03.2012). (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.