Roomankumina

Roomankumina eli juustokumina (Cuminum cyminum) on maustekasvi, jonka siemeniä käytetään paljon Pohjois-Afrikan ja Intian keittiöissä. Kasvia kutsutaan toisinaan myös nimellä jeera. Se kuuluu sarjakukkaiskasveihin (Apiaceae) eli on sukua porkkanalle (Daucus carota subsp. sativus) ja kuminalle (Carum carvi). Verrattuna Pohjoismaiden perinteiseen kuminaan roomankumina on pistävämmän makuinen, ja sen siemenet ovat vaaleampia ja suurempia. Kolmas laji, jota sekoitetaan näihin molempiin, on ryytineito (Nigella sativa), jota kutsutaan myös nimillä rohtoneidonkukka, mustakumina ja nigella.

Roomankumina
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Suku: Kesäkuminat Cuminum
Laji: cyminum
Kaksiosainen nimi

Cuminum cyminum
L.

Katso myös

  Roomankumina Wikispeciesissä
  Roomankumina Commonsissa

Roomankuminaa kasvatettiin jo ennen ajanlaskun alkua Iranissa ja kaikkialla Välimeren seudulla, ja sitä käytettiin yleisesti muinaisen Kreikan ja Rooman keittiöissä. Kreikkalaisilla oli pöydässä roomankumina-astia siinä, missä nykyisin länsimaissa on ketsuppipullo tai pippurimylly.[1] Keskiaikana eurooppalaiset Espanjaa lukuun ottamatta hylkäsivät roomankuminan, mutta intialaisen ruoan myötä se on tullut uudelleen muotiin. Nykyisin sitä kasvatetaan etenkin Marokossa, Egyptissä, Syyriassa, Pohjois-Amerikassa ja Chilessä.

Falafel on tyypillinen voimakkaasti roomankuminalta maistuva ruokalaji. Roomankumina on myös curryn ja garam masala -maustesekoituksen tärkeä ainesosa. Sen maku tulee parhaiten esille öljyssä paistettaessa.[2]

Roomankumina on yksivuotinen ja muistuttaa ulkonäöltään harvalehtistä tilliä. Kukat ovat vaaleanpunaiset.[1]

Roomankuminasta käytetään Intiassa nimeä jeera, ja englanninkielinen alue käyttää nimeä cumin, mikä suomennetaan usein ruokaohjeissa väärin kuminaksi (englanniksi caraway).

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.