Jumalien keskusteluja

Jumalien keskusteluja (m.kreik. Θεῶν Διάλογοι, Theōn dialogoi; lat. Dialogi Deorum) on joukko Lukianoksen kirjoittamia dialogeja kreikkalaisen mytologian jumalten välillä.

Jumalien keskusteluja
Θεῶν Διάλογοι
Alkuperäisteos
Kirjailija Lukianos
Kieli muinaiskreikka
Genre satiiri
Julkaistu 100-luku
Suomennos
Suomentaja Ernst Lampén (osa), Kaarle Hirvonen (osa)
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Lukianoksen jumalien keskusteluja kuvaavat dialogit, joihin kuuluvat myös Merenjumalien keskusteluja, ovat hänen varhaisimpia teoksiaan. Ne on kirjoitettu noin vuonna 158.[1]

Sisältö

Jumalien keskusteluja on 26. Niistä neljä on suomennettu Ernst Lampénin teokseen Terve, Lukianos! (Otava 1924; merkitty tähdellä) ja yksi nimellä Jumalatarten kauneuskilpa (Littera 1983; merkitty kahdella tähdellä). Keskusteluihin kuuluvat dialogit seuraavien tahojen välillä:[2]

I. Prometheus ja Zeus (Promet[h]euksen vapautus) *
II. Eros ja Zeus
III. Hermes ja Zeus
IV. Zeus ja Ganymedes
V. Hera ja Zeus
VI. Hera ja Zeus
VII. Hefaistos ja Apollon
VIII. Hefaistos ja Zeus
IX. Poseidon ja Hermes (Dionysoksen ihmeellinen syntyminen) *
X. Hermes ja Helios *
XI. Afrodite ja Selene
XII. Afrodite ja Eros
XIII. Zeus, Asklepios ja Herakles
XIV. Hermes ja Apollon
XV. Hermes ja Apollon
XVI. Hera ja Leto
XVII. Apollon ja Hermes
XVIII. Hera ja Zeus
XIX. Afrodite ja Eros
XX. Zeus, Hermes, Hera, Athene, Afrodite ja Paris (Jumalatarten kauneuskilpa eli Pariksen tuomio) **
XXI. Ares ja Hermes
XXII. Pan ja Hermes *
XXIII. Apollon ja Dionysos
XXIV. Hermes ja Maia
XXV. Zeus ja Helios
XXVI. Apollon ja Hermes

Jumalatarten kauneuskilpa

Jumalatarten kauneuskilpa (kreik. Θεῶν Κρίσις, Theōn krisis; lat. Dearum Iudicium) käsittelee niin kutsuttua Pariksen tuomiota. Siinä Zeus valitsee Pariksen tuomariksi Afroditen, Heran ja Athenen kiistassa siitä, kuka heistä on kaunein. Hermes ja jumalattaret lähtevät Fryygian Ida-vuorelle, missä Paris on paimenena.

Paris arvioi jumalattaret ensin yhtä kauniiksi. Hän pyytää heitä myös riisuutumaan, mutta sekään ei auta ratkaisun tekemisessä. Lopuksi hän arvioi jumalattaria vielä yksi kerrallaan. Tällöin kaikki yrittävät lahjoa Pariksen. Hera lupaa tälle koko Aasian, ja Athene puolestaan sen, ettei tämä koskaan häviäisi taistelussa. Paris ei anna näiden vaikuttaa tuomioonsa. Afrodite sen sijaan lupaa järjestää kauniin Helenan Pariksen puolisoksi, vaikka tämä onkin jo naimisissa Menelaoksen kanssa. Paris sanoo rakastuneensa Helenaan pelkästään Afroditeen tästä antaman kuvauksen perusteella. Hän suostuu tarjoukseen, ja julistaa Afroditeen voittajaksi.

Lähteet

  1. Hirvonen, Kaarle: Selitykset teokseen Jumalatarten kauneuskilpa. Teoksessa Lukianos 1983, s. 119–121.
  2. Dialogit esiintyvät luetteloissa eri järjestyksissä. Tässä annettu järjestys on koottu seuraavista: Lucianus: Dialogi deorum; Lucian: Dialogues of the Gods.

    Kirjallisuutta

    • Lukianos: Jumalatarten kauneuskilpa. Teoksessa Jumalatarten kauneuskilpa ja muita satiireja. Suomentanut Kaarle Hirvonen. Espoo: Littera, 1983. ISBN 951-9356-01-0.
    • Lukianos: Jumalien keskusteluja. Teoksessa Lampén, Ernst: Terve, Lukianos!. Sisältää osittaisia ja kokonaisia suomennoksia Lukianoksen teoksista. Helsinki: Otava, 1924.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.