Jukka M. Heikkilä

Jukka M. Heikkilä on vantaalainen kirjailija (s. 1966 Tampere). Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri. Heikkilä voitti vuonna 2001 Nuori Aleksis -palkinnon teoksellaan Antigonos, jumalten poika.

Tuotanto

  • Merikonsuli, WSOY 1995
  • Tyranni, WSOY 1997
  • Antigonos, jumalten poika, Karisto 2000
  • Arkhimedes syrakusalainen, Karisto 2003
  • Augustuksen kisat, Karisto 2006
  • Germania, Karisto 2008
  • Karthago, Karisto 2011
  • Germaani ja leijona, Karisto 2017
  • Juppiterin saari, Karisto 2019
  • Sisilian prinsessa, Karisto 2021
  • 1987, omakustanne 2021
  • The Marine Consul, omakustanne 2021 (Merikonsulin re-write englanniksi)
  • Puumiekka, Nysalor 2022

Merikonsuli kertoo Rooman tasavallasta ja antiikin merisodankäynnistä. Kirjan päähenkilönä on historiallinen hahmo Gaius Lutatius Catulus, roomalainen novus homo. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Hieron II, Arkhimedes, Hamilkar Barka ja Hannibal. Teos on julkaistu englanniksi nimellä The Marine Consul.

Tyranni kertoo Syrakusan viimeisestä hallitsijasta ja Syrakusan piirityksestä. Kirjan päähenkilönä on historiallinen hahmo Epikydes, Syrakusan tyranni, sivuhenkilöitä ovat muun muassa Hannibal ja Arkhimedes.

Antigonos, jumalten poika kertoo diadokkien sodista ja siveysajattelusta. Kirjan päähenkilönä on historiallinen hahmo, nuori Antigonos Gonatas, josta myöhemmin tuli Makedonian kuningas. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Antigonos Yksisilmäinen, Demetrios I Piirittäjä, Pyrrhos, Ptolemaios I, Zenon Kitionilainen, Epikuros ja Eukleides.

Arkhimedes syrakusalainen kertoo matematiikasta ja hellenistisen ajan Egyptistä. Kirjan päähenkilö on historiallinen hahmo, nuori Arkhimedes, syrakusalainen matemaatikko. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Hieron, Eukleides ja Ptolemaios II.

Augustuksen kisat kertoo gladiaattoreista ja Augustuksen ajan Roomasta. Teos kuvaa naumakhiakisoja eli vesialtaassa järjestettyä taistelunäytöstä. Kirjan päähenkilö on fiktiivinen hahmo, mutta sivuhenkilöitä ovat muun muassa Augustus, Livia ja Julia.

Germania historialliseen kehykseen sijoittuva seikkailukertomus roomalaisesta retkikunnasta Germaniassa. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Germanicus ja keisari Tiberius.

Karthago kertoo Karthagon taistelusta Roomaa vastaan. Kirjan päähenkilönä on historiallinen hahmo, palkkasoturi Ksanthippos. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Hamilkar Barka ja Marcus Atilius Regulus.

Germaani ja leijona kertoo venatio-kisioista eli eläintaisteluista amfiteatterissa. Kirjan päähenkilöt (germaani Ramnulf ja leijona Leo) ovat fiktiivisiä, mutta tärkeitä taustahahmoja ovat muun muassa keisari Trajanus ja vallanperijä Hadrianus.

Juppiterin saari on seikkailukertomus, joka kertoo Mons Jovis saaren (nyk. Isola di Montekristo) outoja tapahtumia tutkimaan lähetetystä retkikunnasta. Kirjan henkilöt ovat fiktiivisiä: Paulus, Titus Flavius ja  Ursus.

Sisilian prinsessa kertoo hellenistisen ajan kuningattaresta, jota palvottiin elinaikanaan jumalana. Kirjan päähenkilönä on historiallinen hahmo Lanassa, Agathokleen tytär. Sivuhenkilöitä ovat muun muassa Agathokles, Pyrrhos, Demetrios Piirittäjä ja Antigonos Gonatas.

Puumiekka kertoo naisista gladiaattoriesityksissä.

Kirjojen kronologinen järjestys on seuraava:

  1. Sisilian prinsessa – 310–240 eaa.
  2. Antigonos, jumalten poika – 302–294 eaa.
  3. Arkhimedes syrakusalainen – 270 eaa.
  4. Karthago – 256–255 eaa.
  5. Merikonsuli – 245–241 eaa.
  6. Tyranni – 215–212 eaa.
  7. Augustuksen kisat – 2 eaa.
  8. Germania – 20 jaa.
  9. Puumiekka – n. 92 jaa
  10. Germaani ja leijona - 106–107 jaa.
  11. Juppiterin saari - 170 jaa.

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.