Jouluradio
Jouluradio on Suomen pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisen mediatoimituksen, eli Kirkko ja kaupunki -median tuottama verkkomedia, joka kuuluu myös FM- ja kaapeliverkoissa ympäri Suomea. Jouluradiossa soi marraskuun alusta loppiaiseen tauotta joulumusiikkia ilman puhetta tai mainoksia.[1] Jouluradioon kuuluu perinteisen radiolähetyksen lisäksi kymmenen nettikanavaa, joissa kaikissa soi eri musiikkityylien kappaleita.
Jouluradio aloitti toimintansa pääkaupunkiseudulla joulukuussa 2003[1]. Vuonna 2004 radio oli kuunneltavissa myös internetin kautta. 2006 Jouluradio laajeni pääkaupunkiseudulta Tampereelle ja Ouluun ja vuotta myöhemmin analogisen kuuntelun piiriin liittyivät myös Rovaniemen, Seinäjoen ja Turun seudut. Kanavan analogisella kuuluvuusalueella asui vuonna 2018 noin 4,3 miljoonaa ihmistä. Nykyään radio kuuluu 26 eri alueella Helsingistä Rovaniemelle. [2]
Jouluradion studio on sijainnut vuodesta 2018 asti Helsingin Kalasatamassa, Kauppakeskus Redissä. [3] Ennen Rediä Jouluradion toimitilat olivat sijainneet jo kahdessa eri lokaatiossa: vuosina 2003-2008 Jouluradion studio sijaitsi Helsingin Pasilassa, Yleisradion Vanhassa lähetyskeskuksessa ja vuosina 2008-2018 studio sijaitsi RTI:n talossa niin ikään Ylen alueella.
Toimitus
Jouluradion toimituspäällikkönä on alusta alkaen toiminut Riitta Kalliorinne. Hänet tunnetaan myös "Jouluradion muorina". Kanavalla työskentelee joulun aikaan noin kymmenen hengen tiimi, johon sisältyy muun muassa tuottaja-toimittaja, musiikkitiimi, toimittaja, graafikko, tekninen tuottaja ja toimituksen assistentti. [4]
Jouluradion musiikkipäälliköt eri vuosina
Jouluradion musiikillinen linja muuttui aluksi vuosittain, sillä radiolla oli joka vuosi uusi musiikkipäällikkö. Jokainen on tuonut mukanaan oman taustansa mukaiset sävytykset musiikilliseen linjaan ja samalla taannut sen, että ainutlaatuisella soittolistalla ei ole pelkästään klassikkoja ja hittejä, vaan myös harvinaisempia äänitteitä. Vuoden 2008 jälkeen musiikkipäällikön tehtävä on pysynyt kauemmin yhdellä henkilöllä.
- 2003 Inari Nuutero
- 2004 Heikki Tikkanen
- 2005 Anu Lehtipuu
- 2006 Reijo Karvonen
- 2007 Pekka Nissilä
- 2008–2010 Mikko Huotari
- 2011–2012 Mika Saarelainen
- 2013–2014 Olli Aimola
- 2015 Jani Kareinen
- 2016 Mika Saarelainen
- 2017 Mikko Harjunpää
- 2018-2021 Aura Neuvonen[2]
Lähetyskaudet
Vuosi 2021 (19. lähetyskausi)
Jouluradion 19. tuotantokauden lähetykset käynnistyivät maanantaina 1.11. Jouluradion vuoden 2021 teema oli nostalgia ja retro. Vuoden 2021 slogan oli "Kaikkien aikojen joulumusiikkia".
Jouluradion Hoosiannan esitti vuonna 2021 Katri Helena. [5]
Jouluradio soitti pääkanavallaan lauantaisin kuulijoiden toiveita "Muistojen joulu" -lähetyksessä nostalgiateeman mukaisesti. [6]
#kuuluujouluun -konsertit toteutettiin jo toisen kerran striimikonsertteina vallitsevan pandemiatilanteen takia. [7]
Musiikkipäällikkönä toimi neljättä vuotta Aura Neuvonen.
Vuosi 2020 (18. lähetyskausi)
Jouluradion toimintakausi käynnistyi kolmatta kertaa peräkkäin jo marraskuun alussa maanantaina 2.11.
Vuoden 2020 Jouluradion Hoosianna-tulkinnan teki Vaskivuoren lukion kamarikuoro.[8]
Vuosi 2019 (17. lähetyskausi)
Jouluradio käynnisti toimintakautensa toista kertaa jo marraskuussa, maanantaina 4.11. Tällä pyrittiin vastaamaan alati kasvavaan joulumusiikin tarpeeseen ja suureen kysyntään.
Vuoden teemana oli monikulttuurisuus. Kanavalla soivat joululaulut yli 10 maasta. Lisäksi Jouluradio tuotti Joulu kuuluu kaikille -artikkelisarjan yhteistyössä Kirkko & Kaupunki Median kanssa, joissa esiteltiin ympäri maailmaa erilaisia perinteitä ja tapoja kuluttaa joulumusiikkia.
Jouluradion Hoosiannan vuonna 2019 teki rap-artisti PastoriPike.[9]
Vuosi 2018 (16. lähetyskausi)
Jouluradion kuudestoista lähetyskausi käynnistettiin historiallisen aikaisin marraskuun 5. päivänä, mikä oli vastaus yleisöltä jo pidemmän aikaa saatuun palautteeseen aikaisemmasta aloituksesta.
Jouluradion musiikkilinjaan tehtiin periaatteellinen muutos, kun naisten esittämän musiikin määrä nostettiin pääkanavalla vähintään 50 prosenttiin. Määrää lisättiin myös nettikanavilla. Nettikanavaperheeseen lisättiin tämän päivän pop-musiikkiin keskittyvä etkoiluradio, Pikkujouluradio, joka korvasi RnB Christmas -kanavan. Perinteisen Hoosianna-tulkinnan Jouluradiolle teki Katja Lappi sekä Nina Tapio[10].
Finnpanel Oy:n tuottaman Kansallisen radiotutkimuksen mukaan Jouluradiolla oli marraskuussa 262 000 ja joulukuussa ennätykselliset 787 000 kuuntelijaa viikossa. Jouluradio oli koko Suomen viidenneksi kuunnelluin radiokanava joulukuussa aikana. Erityisen suosittu Jouluradio oli naisten keskuudessa: pääkaupunkiseudulla Jouluradio oli kaikista tavoittavin radiokanava 9-55 -vuotiaiden naisten keskuudessa.
Jouluradion toimitus muutti joulukuussa 2018 kauppakeskus REDIin.
Vuosi 2017 (15. lähetyskausi)
Jouluradio aloitti viidennentoista lähetyskautensa poikkeuksellisen myöhäiselle ajankohdalle osuneena adventtina, sunnuntaina 3. joulukuuta klo 0.00. Jouluradion kanavaperhe uudistui kahdella täysin uudella kanavalla, kun aiemmin Xmas-nimellä toiminut kanava jaettiin kahtia. Tästä syntyivät Rnb Christmas ja Happy Holidays! -kanavat. Vironkielinen Jõuluraadio jäi kanavaperheestä.
Perinteisen Hoosianna-tulkinnan Jouluradiolle teki Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani.[11] Kappale sai vaikutteita brasilialaisesta karnevaalisambasta ja tästä julkaistiin roadmovie-henkinen video.
Finnpanel Oy:n tuottaman Kansallisen radiotutkimuksen mukaan Jouluradiolla oli viiden joulua ympäröivän viikon aikana keskimäärin 686 000 kuuntelijaa viikossa. Tämä teki Jouluradiosta Suomen kuudenneksi kuunnelluimman radion joulun aikana. Yli 70% kuulijoista tuli pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Suurimmat Jouluradion kuulijaryhmät olivat 25–34- ja yli 65-vuotiaat. Jouluradiota kuunneltiin verkossa yht. lähes 1,4 milj. kertaa 128:sta eri maasta.
Musiikkipäällikkönä toimi Mikko Harjunpää.
Vuosi 2016 (14. lähetyskausi)
Jouluradio aloitti tämän vuoden lähetykset perinteiseen tapaan ensimmäisenä adventtina 27. marraskuuta 2016 kello 0.00. Jouluradio soittaa kymmentä erilaisiin musiikkityyleihin keskittynyttä soittolistaa, joiden tyyli vaihtelee metallimusiikista ja klassisesta musiikista perinteisiin joululauluihin[1].
Finnpanel Oy:n tuottaman Kansallisen radiotutkimuksen mukaan Jouluradio teki jälleen kuulijaennätyksensä yltäen 714 000:een viikkokuuntelijaan. Jouluradio oli näin joulun aikaan Suomen neljänneksi kuunnelluin radio.
Vuosi 2015 (13. lähetyskausi)
Jouluradio aloitti lähetyksensä sunnuntaina 29. marraskuuta 2015 kello 0.00, ja lähetys päättyi loppiaisaattona 5. tammikuuta 2016 kello 24.00.
Sointi Jazz Orchestra solistivieraanaan saksofonisti Jukka Perko vastasivat Jouluradion perinteisen Hoosianna-sovituksen esityksestä. Sovituksen teki Sointi Jazz Orchestran taiteellinen johtaja Rasmus Soini. Aiemmin vastaavan esityksen ovat tehneet kaksikko Jesse Kaikuranta ja Lenni-Kalle Taipale (2014), Kerkko Koskinen Kollektiivi (2013)[11] ja Lauluyhtye Rajaton (2012).
Jouluradio ylsi joulukuussa historiansa suurimpiin kuuntelulukuihin. Kansallisen radiotutkimuksen (KRT) mukaan kanavalla oli 664 000 viikkokuuntelijaa. Vuoden takainen edellinen huippuluku oli 533 000. Kuuluvuusalueellaan Jouluradio oli kuudenneksi kuunnelluin radiokanava. Kuuntelijamäärät lisääntyivät erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
Jouluradiota saattoi kuunnella perinteisen radion lisäksi internetissä. Kanavalla oli verkossa kahdeksan verkkoradiota, joita kuunneltiin yhteensä 109 miljoonaa minuuttia. Verkkoradioista suosituimmat olivat pääkanavan lisäksi Kauneimmat joululaulut, Klassinen joulu ja Xmas. Verkossakävijöidenkin määrä lisääntyi: edellisvuoden noin 370 000 kävijästä määrä likimain kaksinkertaistui yli 660 000 kävijään.
Lähetyskauden erikoisuus oli Tavastia-klubilla järjestetyt Jouluradion reivit, joissa yhdistyivat perinteinen joulumusiikki ja elektroninen tanssimusiikki. Tapahtuma sai nimekseen Jouluyö, bailuyö. Esiintymässä olivat muun muassa HeavyWeight, LCMDF, Shine 2009, DJ Borzin.
Musiikkipäällikkönä toimi Jani Kareinen.
Vuosi 2014 (12. lähetyskausi)
Jouluradio aloitti lähetyksensä sunnuntaina 30. marraskuuta 2014 kello 0.00 ja lähetys päättyi loppiaisena 6. tammikuuta 2015 kello 0.00.
Kaksikko Jesse Kaikuranta ja Lenni-Kalle Taipale tekivät Jouluradion perinteisen Hoosianna-sovituksen. Aiemmin vastaavan kunnian ovat saaneet Kerkko Koskinen Kollektiivi (2013) ja Lauluyhtye Rajaton (2012). Adventtiklassikon sanoitus säilyi kaksikon käsittelyssä, mutta sävellys ja sovitus päivitettiin ennakkoluulottomasti. Ensiesitys kuultiin perinteisesti Jouluradion avauksena ensimmäisen adventtisunnuntain ensisekunneilla.
Jouluradio ylsi joulukuussa historiansa parhaisiin kuuntelulukuihin. Kansallisen radiotutkimuksen (KRT) mukaan kanavalla oli 533 000 viikkokuuntelijaa. Kahden vuoden takainen edellinen huippuluku 451 000 koheni siis reippaasti.
Kuunteluluvut kohentuivat kattavasti koko maassa, mutta kehitys oli erityisen hyvää pääkaupunkiseudulla ja sen lähistöllä. Jouluradio oli Suomen kilpailluimman kuuntelualueen kolmanneksi kuunnelluin kanava, naisten keskuudessa se oli pääkaupunkiseudulla toiseksi kuunnelluin.
15–24-vuotiaiden keskuudessa Jouluradio oli pääkaupunkiseudulla peräti joulunajan kuunnelluin radiokanava. Valtakunnallisesti eniten Jouluradion kuuntelijoita löytyy ikäryhmistä 35–44- ja yli 65-vuotiaat.
Jouluradio soi myös netissä kahdeksalla internetkanavalla. Myös nettikanavilla oli tänä vuonna ennätykselliset 308 796 yksilökuuntelijaa 146 eri maasta. Selvää nousua kuuntelijoissa oli muillakin nettikanavilla kuin pääkanavalla, ja kuunteluajat nousivat selvästi.
Uusista tulokkaista etenkin Klassinen joulu pärjäsi hyvin, ja se oli kolmanneksi kuunnelluin kaikista nettikanavista. Pääkanava oli kuunnelluin netissä, toiseksi eniten kanavaperheestä kuunneltiin Kauneimmat joululaulut -kanavaa. Kuuntelun huippu saavutettiin perinteisesti jouluaaton aamuna, jolloin 13 781 samanaikaista kuuntelijaa nautti Jouluradion internetkanavista.
Netissä Jouluradio.fi-sivustolla soivat pääkanavan lisäksi seitsemän nettikanavaa: Julradion, Kauneimmat joululaulut, Pikku Jouluradio, Xmas, Rouhea joulu ja uusina kanavina Klassinen joulu ja vironkielinen Jõuluraadio.
Musiikkipäällikkönä toimi Olli Aimola.
Vuosi 2013 (11. lähetyskausi)
Jouluradio aloitti lähetyksensä sunnuntaina 1. joulukuuta 2013 kello 0.00 ja lähetys päättyi loppiaisena 6. tammikuuta 2014 kello 0.00.
Vuonna 2013 Kerkko Koskinen sovitti tilaustyönä Jouluradiolle version Hoosianna-hymnistä, jonka esitti Kerkko Koskinen Kollektiivi. Hymnistä on tehty myös musiikkivideo, jonka ohjasi Susanna Kuparinen. Videossa kuvataan Suomen poliitiikkaa. Koskinen kertoo Hoosiannan teosta halunneen sovittaa hymnin, koska häntä kiinnosti, mitä teoksesta voisi saada irti. Sovitus oli mielessä jo keväällä ja nuotit syntyivät keskikesän aikana. Lopulta teos rakentui 192 ääniraidasta.
Jouluradiolla oli joulukuussa 423 000 viikkokuuntelijaa Finnpanelin Kansallisen radiotutkimuksen (KRT) mukaan. Eniten kasvua tapahtui pääkaupunkiseudulla. Jouluradion joulukuun kanavaosuus oli pk-seudulla kolmanneksi suurin (6 %). Viikkotavoittavuus oli pääkaupunkiseudulla 17,3 prosenttia (12 % v. 2012) eli alueen neljänneksi suurin. Keskimääräinen päivätavoittavuus oli pääkaupunkiseudulla 76 000 (56 000 v. 2012).
Kansallisen radiotutkimuksen mukaan Jouluradio tavoittaa kaikki radiokanavat huomioiden poikkeuksellisen hyvin 15–34-vuotiaat naiset. Tyypillinen kuuntelija viihtyi kanavan seurassa peräti 123 minuuttia vuorokaudessa. Kanavaosuus säilyi vuosien 2011 ja 2012 lukemissa eli 4,2 prosentissa, mikä painii selkeästi valtakunnallisten radiokanavien sarjassa.
Netissä Jouluradio.fi - sivustolla soivat pääkanavan lisäksi viisi nettikanavaa: Julradion, Kauneimmat joululaulut, Pikku Jouluradio ja uusina kanavina Xmas ja Rouhea joulu.
Jouluradio oli jälleen erittäin suosittu ympäri maailmaa. Liki 10 prosenttia kaikista kävijöistä tuli Suomen rajojen ulkopuolelta. Määrä on suunnilleen samaa luokkaa kuin edellisenä vuonna. Käyntejä tehtiin kaikkiaan 141 eri maasta. Eniten Jouluradiossa vierailtiin Ruotsista, Yhdysvalloista ja Saksasta.
Musiikkipäällikkönä toimi Olli Aimola.
Vuosi 2012 (10. lähetyskausi)
Jouluradio täytti 10 vuotta vuonna 2012. Lähetys alkoi sunnuntaina 2. joulukuuta 2012 ja soi loppiaiseen asti.
Jouluradiolla oli joulukuussa ennätykselliset 451 000 viikkokuuntelijaa Finnpanelin Kansallisen radiotutkimuksen (KRT) mukaan. Kanavan kaikkien aikojen paras tulos tarkoittaa noin 60 000 kuuntelijan lisäystä edellisvuoteen (+ 16 %). Tulos selittyy kasvaneella analogisella kuuluvuusalueella, sillä kanava oli kuultavissa ensimmäistä kertaa muun muassa Kuopion ja Hämeenlinnan talousalueilla.
Musiikillinen tähtihetki koettiin Jouluradion avauksessa 2. joulukuuta kello 0.00, kun lauluyhtye Rajaton ensiesitti Jouluradiolle tekemänsä sovituksen Hoosianna-kappaleesta.
Internet -ja mobiilikuuntelu kasvoivat jonkin verran edelliseen vuoteen nähden. Taloustutkimuksen tekemän mittauksen mukaan suhteessa eniten kasvoi mobiilikuuntelu. Mobiililaitteista Jouluradiota kuunteli nyt kahdeksan prosenttia kaikista tutkimukseen vastanneista, kun viime vuonna luku oli 3%. Internetin kautta Jouluradiota kuunteli tutkimuksen mukaan 26 prosenttia kuuntelijoista.
Jouluradio järjesti uusien joululaulujen löytämiseksi joululaulukilpailun yhdessä AXR Music Oy:n kanssa. Sävelmiä tuli kaiken kaikkiaan 266, joista tuomaristo valitsi kolmen parhaan kärjen yleisöäänestykseen. Äänestys oli auki Jouluradion nettisivuilla 2.–12. joulukuuta ja äänensä jätti 4 114 nettisivulla vieraillutta. Voittajaksi selviytyi 54,7 prosentin osuudella Kai Jämsän säveltämä ja Sana Mustosen sanoittama ”Jouluiltana”-kappale, jonka esitti Marko Maunuksela.
Uusi nettikanava ”Jouluradio” syntyi esittelemään Jouluradion järjestämän ensimmäisen joululaulukisan upeaa satoa. Kanavalle valikoitui soimaan 85 sävellystä demoversiona, joista parhaimmisto soi myös pääkanavalla mainostaen samalla uutta nettikanavaa.
Jouluradio oli jälleen erittäin suosittu ympäri maailmaa. Liki 10 prosenttia kaikista kävijöistä tuli Suomen rajojen ulkopuolelta. Määrä on suunnilleen samaa luokkaa kuin edellisenä vuonna. Käyntejä tehtiin kaikkiaan 127 eri maasta ja useampi kuin 10 käyntiä tehtiin lähes 100 eri maasta. Eniten Jouluradiossa vierailtiin Ruotsista, Yhdysvalloista ja Saksasta.
Musiikkipäällikkönä toimi toista vuotta peräkkäin Mika Saarelainen.
Vuosi 2011 (9. lähetyskausi)
Jouluradio aloitti lähetyksensä yhdeksännen kerran sunnuntaina 27. marraskuuta 2011 ja soi tällä kertaa tapaninpäivään saakka.
Pääkanava, Jouluradio, kasvatti kuuntelijaosuuttaan edellisestä vuodesta 64 prosenttia (KRT, joulukuu 2011). Kanava tavoitti mittausviikolla 14,4 prosenttia (390 000) kaikista radion kuuntelijoista.
Jouluradio laajeni internetissä kanavaperheeksi, kun lapsille ja lapsenmielisille tarkoitettu 'Pikku jouluradio', suomenruotsalaista joululauluperinnettä esillä pitävä ”Julradion” sekä ”Kauneimmat joululaulut” -kanava (yhdessä Suomen Lähetysseuran kanssa) aloittivat toimintansa osoitteessa www.jouluradio.fi.
Internetkuuntelu on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta ja 2011 uniikkeja nettikävijöitä rekisteröitiin 237 000 kaikkiaan 133 maasta. Kaikkiaan kävijöitä oli lähetyskuukauden aikana 650 000.
Ilmaiset älypuhelinsovellukset (iPhone, Android, Windows Phone) tarjosivat kuuntelukanavan, jota hyödynsi liki 13 000 sovelluksen ladannutta.
Vuosi 2010 (8. lähetyskausi)
Jouluksi 2010 kanava sai kahdeksan uutta kuuluvuusaluetta, joihin lukeutuivat muun muassa Joensuun, Jyväskylän, Kouvolan, Lahden sekä Porin talousalueet. Jouluradio keräsi vuonna 2010 yli neljännesmiljoona kuulijaa. Netissä kanava tavoitti 150 000 uniikkia kuuntelijaa ja netin kautta Jouluradiota kuunneltiin kaikkiaan 118 maassa. Myös mobiilikuuntelijat löysivät kanavan.
Vuosi 2009 (7. lähetyskausi)
Vuonna 2009 Jouluradiota kuunteli Kansallisen radiotutkimuksen mukaan 265 000 kuuntelijaa.
Lähteet
- Jarkko Fräntilä: Tätä et tiennyt: Suomessa toimii todella yllättävän tahon pyörittämä radiokanava, jonka sisältö on silkkaa priimaa esimerkiksi indie- ja metallifaneille Rumba. 29.11.2016. Viitattu 29.11.2016.
- Jouluradio jouluradio.fi. Viitattu 20.2.2021.
- Silta REDI. Viitattu 26.1.2022.
- Jouluradio.fi Jouluradio.fi. Viitattu 26.1.2022.
- Jouluradion Hoosianna 2021 julkaistu Jouluradio. 28.11.2021. Jouluradio. Viitattu 26.1.2022.
- Muistojen joulu – uusi toivemusiikkiohjelma Jouluradio.fi. Viitattu 26.1.2022.
- Antti Railio aloittaa #kuuluujouluun -striimikonserttisarjan 1.12. Jouluradio.fi. Viitattu 26.1.2022.
- Jouluradion vuoden 2020 Hoosianna-musiikkivideo on julkaistu
- Jouluradion Hoosianna soi adventtiyönä ensimmäistä kertaa rap-sovituksena!
- Vuoden 2018 Hoosiannasta vastaa Nina Tapio ja Katja Lappi – kurkista Making of -videoon!
- Joulunodotus alkaa täysin uudella Hoosiannalla taas ensi viikonloppuna – muistatko nämä Jouluradion Hoosianna-sovitukset?
Aiheesta muualla
- Jouluradion kotisivut
- Korpela, Salla: Se soi taas! Kirkko ja Kaupunki. 26.11.2012. Arkistoitu 16.3.2016. Viitattu 27.8.2019.