John Pierpont Morgan

John Pierpont Morgan I (17. huhtikuuta 1837 Hartford30. maaliskuuta 1913 Rooma)[1] oli yhdysvaltalainen liikemies ja pankkiiri. Hän pääsi liikealan mahtiasemaan välittämällä englantilaista pääomaa amerikkalaisiin hankkeisiin.[2] 1900-luvun alussa hän oli yksi maailman rikkaimmista miehistä. Hän oli myös Titanicin omistaja. Hänen nimeään kantaa nykyään maailman suurimpiin rahoitusalan yrityksiin kuuluva JPMorgan Chase.

John Pierpont Morgan
Morganin hallitsevaa asemaa kuvaava pilapiirros.

Elämä ja aikaisempi ura

Morgan opiskeli Bostonin englantilaisessa lukiossa ja luki matematiikkaa Göttingenin yliopistossa Saksassa. Hänen vanhempansa olivat Junius Spencer Morgan ja Juliet Pierpont. Hän kuului USA:n anglikaanikirkkoon ja oli sen huomattava jäsen.

Morgan työskenteli Duncan, Sherman & Coupery -pankissa New Yorkissa vuosina 1857–1861. Myöhemmin hän toimi yhtiön seuraajaksi perustetun J:S Morgan & Co:n johtajana. Yhtiö Dabney, Morgan & Coupery hyväksyi Morganin osakkaakseen. Morgan perusti vuonna 1871 yhtiön Drexel, Morgan & Co, jossa hän oli yhteistyössä Anthony J. Drexelin kanssa. Drexelin kuoltua yhtiöstä tuli J. P. Morgan & Co., josta kasvoi vuoteen 1900 mennessä yksi maailman suurimmista pankkitaloista.[1] Morgan menestyi välittämällä englantilaista sijoituspääomaa lupaaviin amerikkalaisiin hankkeisiin, erityisesti rautateiden rakentamiseen[2].

Yhdysvaltain sisällissodan aikana Morgan osti Yhdysvaltain valtiolta epäkuntoisia kiväärejä ja myi ne sille kunnostettuina takaisin. Hän myös kauppasi amerikkalaisia valtionobligaatioita Euroopassa. Asepalveluksen Morgan vältti maksamalla 1 000 dollaria sijaiselleen.[3]

Myöhemmin William H. Vanderbilt, joka oli New York Central System -rautatieyhtiön johtaja, otti Morganiin yhteyttä. Morgan pääsi tämän yhtiön hallitukseen, ja pian hänestä tuli Yhdysvaltain rautateiden pääomistaja. Morgan auttoi Yhdysvaltain hallitusta sen rahoituskriisissä vuonna 1895 presidentti Clevelandin toisella virkakaudella. Yhdysvaltain hallitus osti Morganilta rahaa ja maksoi sen obligaatioillaselvennä. Morgan huolehti obligaatioiden sijoittamisesta ja Yhdysvaltain talous saatiin kuntoon.

US Steel -yhtiön perustaminen

Neuvottelut teräs- ja rautateollisuusyhtiöiden yhdistämisestä aloitettiin vuonna 1900. Morgan osti yhtiön Andrew Carnegielta 480 miljoonalla dollarilla.[4] Sopimus oli tehty ilman lakimiehiä ja ilman kirjallista sopimusta. Uutiset teollisuusyhtymästä ilmestyivät sanomalehtiin tammikuussa 1901. Näin syntyi United States Steel Corporation -yhtiö, joka oli ensimmäinen miljardin dollarin yhtiö maailmassa[5] ja Morgan osti satamaoikeuden itselleen vuonna 1901selvennä.

Vuoden 1907 finanssikiriisi

Uusi talouskriisi puhkesi Yhdysvalloissa vuonna 1907. Morgan kokosi johtavat pankkiirit yhteen ja he tekivät tarvittavat päätökset tilanteen korjaamiseksi. Morgan osti itse romahtamassa olevan yrityksen Tennessee Coal, Iron and Railroadselvennä. Yhdysvaltain pankkisektori saatiin näillä toimenpiteillä elvytetyksi.

Kulttuurin tukija

John Pierpont Morgan harrasti taiteita. Hänellä oli maailman suurin yksityinen kirja- ja taide-esinekokoelma. Se käsitti esimerkiksi Rubensin, Rembrandtin, Velasquezin, Gainsbouroughin, Reynoldsin ja Turnerin maalauksia. Morgan tuki avokätisesti museotoimintaa ja hänestä tuli Metropolitan Museumin hallituksen puheenjohtaja.

Viimeiset vuodet

RMS Titanic oli White Starin omistama ja operoima laiva, ja Morganilla oli siellä oma yksityishytti ja oleskelukansi. Morgan oli valmistautunut matkustamaan Titanicin neitsymatkalla, mutta perui sen viime hetkellä ennen laivan lähtöä[6]. Morgan kuoli Roomassa, Italiassa vuonna 1913, 75-vuotiaana.

Katso myös

Lähteet

  1. J. P. Morgan. Britannica. Viitattu 3.4.2015.
  2. Erling Bjøi & Olof G. Lidin & Göran Malmqvist: Otavan suuri maailmanhistoria 15: Imperialismin aika, s. 118. Suomentanut Heikki Eskelinen. Otava, 1986. ISBN 951-1-06922-5.
  3. Howard Zina, "A People's history of the United States". New York:Perinnial, 2003, sivu 255. ISBN 0060528370
  4. Peter Kracs, He did it!(creation of U.S Steel by J.P Morgan). Across the Board (Professional collection).lähde tarkemmin?
  5. J.P Morgan,"Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2006 (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Chernow (2001), Chapter 8lähde tarkemmin?

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.