Johannes

Johannes on heprealaisperäinen miehen etunimi, joka tarkoittaa "Jahve on armollinen" (Yochanan)[1]. Se on ollut 1800-luvun lopusta lähtien toiseksi käytetyin miehen etunimi Suomessa[2], ja vuoden 2019 loppuun mennessä se on annettu 255 835 miehelle sekä alle 46 naiselle[3]. Suomessa Johannes on yleisessä käytössä sekä tässä latinalaisperäisessä muodossaan että monina muunnoksina, kuten Juhani, Juha, Juhana, Juho, Jukka, Jussi, Janne, Hannes ja Hannu, joista jotkut ovat almanakassa Johannes Kastajan perinteisenä muistopäivänä eli vanhana juhannuspäivänä 24. kesäkuuta, toiset taas apostoli ja evankelista Johanneksen päivänä 27. joulukuuta. Johanneksesta ovat kehittyneet myös slaavilainen nimi Ivan ja siitä suomalainen Iivana. Eri maissa siitä on käytössä monia muitakin, alkuperäisestä usein huomattavasti poikkeavia muunnoksia.

Johannes
Nimipäivä  
 suomenkielinen 24. kesäkuuta
 ruotsinkielinen 24. kesäkuuta
 ortodoksinen useita, mm.
24. kesäkuuta
Muunnelmia Juhani, Juhana, Juha, Juho, Jukka, Jussi, Janne, Jan, Jani, Hannes, Hannu
Vastineita eri kielissä Johan, John, Jean, Juan, Juhan, Jaan, Jón, Giovanni, Ivan, Vanja
Nimen alkuperä hepr. Yochanan

Useimmista kuninkaista, joiden nimi on ollut jokin Johannes-nimen muunnelma kuten John, Johan, Johann tai Jean, on suomen kielessä perinteisesti käytetty nimeä Juhana. Nimeä Johannes käytetään kuitenkin Suomessa tämän nimisistä paaveista ja Bysantin keisareista. Vastedesmilloin? kruunun saavien nimet on päätetty säilyttää suomen kielessäkin alkuperäisessä muodossaanlähde?.

Johanneksen sisarnimi on Johanna.

Tunnettuja Johannes-nimisiä henkilöitä

Raamatun henkilöitä

Paaveja

Johannes Paavali:

Vastapaaveja

Piispoja

Muita kristinuskoon liittyviä henkilöitä

Bysantin keisareita

Muita hallitsijoita

(Katso myös: Juhana)

Muita

Johannes nimimerkin osana

Kuvitteellisia Johanneksia

Lähteet

  1. Mike Campbell: John Behind the Name. Viitattu 24.6.2020.
  2. Suosituimmat etunimet Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 24.6.2020.
  3. Nimipalvelu Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 24.6.2020.

    Aiheesta muualla

     

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.