Joensuun Uimaseura

JoUS logo

Historia

Joensuun Uimaseura ry (JoUS) perustettiin vuonna 1907 Joensuussa. Joensuun Uimaseura on yksi Suomen vanhimmista ja menestyneimmistä uimaseuroista. Vuonna 2007 vietettiin seuran 100-vuotisjuhlia, joiden yhteydessä julkaistiin seuran 100-vuotisjuhlakirja nimeltään JoUS - Potkua, vetoa ja volttia.

Suomen Uimaliiton tultua perustetuksi Helsingissä vuonna 1906 ehdotti lyseolainen Väinö Laamanen Woimistelu- ja Urheiluseura Katajalle ajanmukaisen uimahuoneen rakentamista Joensuuhun. Kun myös kaupungin valtuusmiehet innostuivat tuosta esityksestä, niin jo alkukesästä vuonna 1907 avattiin Lystsuarella (myöhemmin Ilosaari) kaupungin kustantama, uusi ja kohtuulliset vaatimukset täyttävä uimala, Ilosaaren uimala. Tästä muodostui Joensuun Uimaseuran alkuaikojen harjoitus- ja kilpailupaikka, mikä oli myös Joensuun kaupungin tärkein uimapaikka aina vuoteen 1969 saakka, jolloin uimahalli valmistui Mehtimäelle.

Ensi vuosikymmeninään JoUS:n toiminnan painopiste oli uinnin- ja hengenpelastuksen opetuksessa ja propagoinnissa. Arvioidaan, että JoUSlaisten pelastaneen jopa yli 100 henkilöä ennen vuotta 1947.

Toiminta-ajatus

Joensuun Uimaseura ry:n arvot ovat monipuolisuus, liikunnan riemu, yhteistoiminta, turvallinen ympäristö sekä eettisyys.

Joensuun Uimaseura ry tarjoaa monipuolista ja iloista toimintaa kaikille uintiurheilusta sekä vesiliikunnasta kiinnostuneille. Seuran visiona on olla vuonna 2019 huippuseura suomalaisessa uintiurheilussa. Joensuun Uimaseura ry:n organisoimana kävi vuoden 2015 aikana viikoittain uimassa 99 kilpauimaria, 70 harrasteuimaria, 198 perheuimaria, 371 uimakoululaista, 7 erityisuimakoululaista, 186 vesirallilaista, 172 aikuisten tekniikka- ja uimakurssilaista, 36 uimahyppääjää sekä 59 valmentajaa ja ohjaajaa.

Joensuun Uimaseura ry:n jäsenmäärä on 828 (tilanne vuoden 2016 alussa). Seuran puheenjohtajana toimii Veli-Pekka Leppänen. Seuralla on kolme päätoimista työntekijää, toiminnanjohtaja Marjo Siintomaa-Toljander, päävalmentaja Juha Turunen sekä juniorivalmentaja Petra Lonka.

Joensuun Uimaseura on Suomen Uimaliitto ry:n jäsenseura. Joensuun Uimaseura on lisäksi Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry:n eli Valon sinettiseura. Sinetti myönnetään tunnustuksena laadukkaasta lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnasta. Joensuun Uimaseuralle sinetti myönnettiin vuonna 2007.

Uinti ja uimahyppy

Historiansa aikana Joensuun Uimaseuran uimareista Ritva Koivula edusti Suomea vuoden 1952 Helsingin Olympialaisissa. Rintauimari Iisakki Ratilainen (s. 1986) edusti uintiuransa alkuajan Joensuun Uimaseuraa. Sinnikkään ja määrätietoisen harjoittelun tuloksena Ratilainen saavutti toistakymmentä aikuisten SM-mitalia, nuorten Pohjoismaiden mestaruuden, nuorten EM-pronssia, aikuisten EM-edustuksia ja Maailman Cupin finaalipaikkoja. Uimahyppääjistä Jesperi Vara (s. 1973) saavutti nuorten SM-kisoissa yhden pronssisen mitalin ja sijoittui aikuisten SM-kisoissa neljä kertaa viiden joukkoon. Vara voitti myös Mastersien MM-kisoissa pronssimitalin vuonna 2004. Edellä mainittujen lisäksi Vara on niittänyt mainetta Salakyttä Team -pellehyppyryhmässä taiteilijanimellä Tri Kaapo Hönni. Ryhmä on esiintynyt elokuvissa, TV-ohjelmissa ja livenä ympäri maailmaa.

Joensuun Uimaseuran tämän hetkisistä uimareista kärkiuimari on Nea Norismaa (s. 1995), joka on saavuttanut useita nuorten suomenmestaruuksia, nuorten mestaruuden PM-uinneista ja viisi aikuisten Suomen mestaruutta perhosuinnissa. Nuorista uimareista Roope Eiserbeck (s. 1999) sijoittui selkäuinnissa nuorten suomenmestaruuskilpailuissa pronssille vuonna 2016. Alle 16-vuotiaissa nuorissa Veeti Ruotula (s. 2001) ja Miiro Vartiainen (s. 2001) ovat sijoittuneet mitaleille ikäluokkansa suomenmestaruuskilpailuissa.

Joensuun Uimaseuralla on ollut edustus uinnissa 2010-luvulla kaikissa maajoukkueryhmissä, Rollomaajoukkueessa (2014 - 2015 Veeti Ruohtula ja Miiro Vartiainen), Ikäkausimaajoukkueessa eli 12 - 15 -vuotiaissa (2015 - 2016 Veeti Ruohtula), Nuorten maajoukkueessa eli 14 - 18 -vuotiaissa (2012 - 2013 Konsta Naumanen) ja maajoukkueessa (2014 - 2016 Nea Norismaa). 2010 -luvulla Joensuun Uimaseura on saavuttanut SM- ja PM-kisoissa, kun lasketaan nuorten ja aikuisten kisat, yhteensä 53 mitalia: 23 kultaa, 23 hopeaa ja 7 pronssia.

Joensuun Uimaseuran tämän hetkisistä uimahyppääjistä kärkihyppääjä on Anna Kiviniemi (s. 1992), joka on pitkäjännitteisen harjoittelun myötä tasaisesti noussut lähemmäksi Suomen kärkeä ja häneltä on oikeutettua odottaa hyvääkin menestystä lähitulevaisuudessa. 2010-luvulla Joensuun Uimaseuran uimahyppääjät on saavuttanut SM-kisoissa, kun lasketaan nuorten ja aikuisten kisat, yhteensä 9 mitalia: 4 kultaa, 3 hopeaa ja 2 pronssia. Näistä Annika Kekki (s. 1994) saavutti yhteensä 6 mitalia.

Joensuun Uimaseura ry toimii yhteistyöseurana Joensuun urheiluakatemiassa. Uinnin valmentajana toimii Juha Turunen. Akatemian valmennukseen osallistui yhdeksän uimaria ja yksi uimahyppääjä vuoden 2015 aikana.

Joensuun Uimaseura käynnisti yläkoululaisten aamuharjoitukset aloitettiin huhtikuussa 2015. Yhteensä 20 yläkouluissa opiskelevaa uimaria totutettiin aamuharjoitteluun hankkeen kautta vuonna 2015.

Joensuun Uimaseura järjesti ANNA SEN UIDA 24 tunnin viestiuinnin Vesikossa 6.12.2014. Tapahtumalla kerättiin rahaa 107-vuotiaan seuran toiminnan hyväksi sekä Pohjois-Karjalan keskussairaalan lastenosastolle. Viestiuinnin tavoitteena oli uida 107 km, joka täyttyi jo ennen 24 tuntia. Uintiin osallistuivat kaikki valmennusryhmät, yhteistyökumppaneita sekä johtokunnan jäseniä.

Valinnat

Opetus- ja kulttuuriministeri myönsi kultaisen ansioristin liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneesta työstä uimahypyistä vastaavalle Vesa Martikkalalle vuonna 2016.

Pohjois-Karjalan vuoden nuoreksi urheilijaksi valittiin uimari Nea Norismaa vuonna 2015.

Pohjois-Karjalan vuoden valmentajaksi valittiin uintivalmentaja Juha Turunen vuonna 2015 ja Sanna Kolehmainen vuonna 2007.

Seuran johtokunnan jäsenistä Ari Mononen valittiin Suomen Uimaliiton hallituksen jäseneksi kaudelle 2016–2019 ja Vesa Martikkala on toiminut Suomen Uimaliiton uimahyppyjen asiantuntijaryhmän puheenjohtajana vuoden 2014.

Halli

Joensuun Uimaseura harjoittelee Mehtimäellä sijaitsevassa Virkistysuimala Vesikossa, jossa sijaitsee myös seuran toimisto sekä Rantakylän uimahallissa. Molemmissa halleissa on 25 metrin allas ja kuusi rataa. Vesikko, joka valmistui toukokuussa 1970 ja jonka laajennus valmistui 1996, toimii Joensuun Uimaseuran kotihallina.

Internet ja sosiaalinen media

Joensuun Uimaseura uudisti internet-sivustonsa vuoden 2014 syksyllä. Joensuun Uimaseura on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa, Facebook ja Instagram. Facebookista seuran löytää nimellä Joensuun Uimaseura, Instagramista #annasenuida ja #jous

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.