Jeet Kune Do
Jeet Kune Do 截拳道 Jitkyùndou Pinyin: Jiéquándào, kirj. "Pysäyttävän nyrkin tie"), myös Jeet Kun Do tai JKD, on taistelija ja näyttelijä Bruce Leen kehittämä kamppailumetodi, joita hän myöhemmin opetti Jun Fan- ja Jun Fan Gungfu -muodoissa. Jeet Kune Do -muodossa Bruce myönsi opettajaoikeudet vain kahdelle: Dan Inosantolle ja Ted Wongille.
Jeet Kune Do | |
---|---|
Tunnetaan myös nimillä |
JKD Jeet Kun Do Jun Fan Jeet Kune Do |
Perustettu | 1967 |
Alkuperämaa | Kiina |
Perustaja(t) | Bruce Lee |
Vaikutteet | Wing Tsung, choyleefut, nyrkkeily, miekkailu |
Vuonna 2004, Bruce Lee järjestö päätti ottaa käyttöön nimen Jun Fan Jeet Kune Do viitatakseen taistelulajiin, jonka Lee perusti. "Jun Fan" oli Leen alkuperäinen kiinalainen nimi, joten suora käännös järjestön nimestä on "Bruce Leen pysäyttävän nyrkin tie."
Historia
Leen periaate
Jeet Kune Do (JKD) on nimi, jonka Bruce Lee antoi taistelulajilleen ja periaatteelleen vuonna 1967. Alun perin, kun Lee alkoi tutkia monia taistelutyylejä, hän antoi taistelulajille oman nimensä Jun Fan Gung Fu. Hän ei kuitenkaan halunnut luoda toista tyyliä joka jakaisi kaikkien muiden lajien rajoitukset, sen sijaan hän antoi meille prosessin joka loi sen.
Bruce Lee on sanonut:
»En ole keksinyt "uutta tyyliä," yhdistelmää, muunneltu tai vastaavaa, joka on asetettu erilaiseen muotoon kuin "tämä" tapa tai "tuo" tapa. Päinvastoin, toivon vapauttavani seuraajani roikkumasta tyyleissä, kuvioissa, tai malleissa. Muistakaa että Jeet Kune Do on vain käytössä oleva nimi, peili josta näemme "itsemme". . . Jeet Kune Do ei ole organisoitu instituutio jonka jäsen voi olla. Joko ymmärrät tai et, sillä selvä.
Tyylissäni ei ole mysteerejä. Liikkeeni ovat yksinkertaisia, suoria ja epäklassisia. Ainutlaatuinen osa siitä on sen yksinkertaisuus. Jokainen liike Jeet Kune Do'ssa on olla sinut itsensä kanssa. Siinä ei ole mitään keinotekoista. Minä aina uskon, että helppo tie on oikea tie. Jeet Kune Do on vain yksinkertaisesti ilmaisu tunteistaan minimi liikemäärällä ja energialla. Mitä lähempänä Kun Fun oikeaa tietä, sitä vähemmän ilmaisun hävikkiä.
Lopuksi, Jeet Kune Do mies joka sanoo, että Jeet Kune Do on yksinomaan Jeet Kune Doa ei ole perillä siitä. Hän on yhä kinni hänen sulkeutuvassa vastustuksessaan, joka on tässä tapauksessa jämähtänyt vanhoillisiin tapoihin, ja luonnollisesti jonkun muun muokatun tavan koukussa ja voi liikkua sen rajoissa. Hän ei ole sulattanut yksinkertaista faktaa, että totuus on kaikkien muottien ulkopuolella; kuvio ja tietoisuus eivät.
Ja antakaa vielä kerran muistuttaa, että Jeet Kune Do on vain käyttönimi, laiva johon hypätä, ja lopuksi sivuutettu eikä sen selässä kuljettava.»
Leen Kuoleman jälkeen
Bruce Leen kuoleman jälkeen Jeet Kune Do jakaantui eri näkemyksiin mm. Jun Fan Gungfuun (Taky Kimura ja nykyisin Andy Kimura), Jun Fan Jeet Kune Dohon (Ted Wong), Jeet Kune Do Concepts (Dan Inosanto) ja Jun Fan Grappling (Larry Hartsell). JKD olemuksesta perinnettä ovat jatkaneet hänen oppilaansa Dan Inosanto ja Ted Wong. Sekä hänen oppilaansa Paul Vunak (Inosanton oppilas). Kun Inosantolta kysyttiin parasta opettajaa katutaistelussa selviämiseen Inosanton vastaus oli Paul Vunak. Hän tietää katutaistelusta kaiken. Paul Vunak oli viettänyt nuoruutensa kaduilla tapellen ja keräten siellä oppia. Bruce Leen viimeinen oppilas Ted Wong ei ollut harrastanut mitään kamppailulajia ennen Brucen tapaamista. Bruce Lee kehitti täysin oman systeemin Jun Fan, joka oli eräänlainen evoluutio senhetkisestä Jeet Kune Dosta. Ted Wong sai Brucelta opettajaoikeuden juuri muokattuun JKD:hon. Ted opetti tätä metodia loppuelämänsä ajan muuttamatta mitään perustetta. Hän piti huolta, etteivät oppilasmäärät olleet suuria ja että laatu pysyi korkeatasoisena, aivan kuten Bruce oli hänelle vaatinut. Ted Wongin oppilaita on ympäri maailmaa.
Bruce Leen kuoleman jälkeen hänen nimeään ja kamppailunäkemyksiään varten perustettiin Bruce Lee Foundation jonka puheenjohtaja on hänen tyttärensä Shannon Lee. Valitettavasti Brucen nimeä on käytetty väärin ja Jeet Kune Do kantavia taistelulajeja on keksitty lukemattomia. Niillä ei ole välttämättä mitään tekemistä Brucen metodien kanssa. Siksi on tärkeää säilyttää hänen muistonsa, periaatteensa ja filosofiansa Bruce Lee Foundation kautta.
Jeet Kune Don opit toi Suomeen nokialaisen itsepuolustusseuran Streetwisen Mika Önkki. Önkki opiskeli Vunakin luona. Myöhemmin hän toi Suomeen myös Spear-systeemin Tony Blauerin opit.