Jean-Louis Gassée
Jean-Louis Gassée (s. maaliskuu 1944 Pariisi, Ranska) on tietotekniikan alan johtotehtävissä työskennellyt henkilö. Hän on perustanut Be-yhtiön.
Gassée aloitti tietoteknisen uransa 1970-luvulla Hewlett-Packardilla. Apple palkkasi hänet 1981 johtamaan Applen Ranskan-yksikköä, ja 1985 hän siirtyi Yhdysvaltoihin Piilaaksoon Applen tuotekehittelypuolen johtoon. Hän lähti Applelta vuonna 1990 perustaakseen yhtiön Be Inc. PalmOne osti yhtiön vuonna 2001. Sen jälkeen Gassée työskenteli eri yrityksissä ja on marraskuusta 2004 ollut PalmSourcen johtoryhmän jäsen. 24. toukokuuta 2005 hänet nimitettiin PalmSourcen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi.
Ura HP:lla
Gassée opiskeli 1950-luvulla ensin Britanniassa katolisessa sisäoppilaitoksessa. Hän aikoi matemaatikoksi ja opiskeli Orsayn teknillisessä korkeakoulussa (Faculté d'Orsay) Pariisissa, mutta joutui jättämään opintonsa kesken isänsä taloudellisten vaikeuksien takia. Opintojen keskeydyttyä hän työskenteli useissa väliaikaisissa työpaikoissa, muun muassa tarjoilijana strippibaarissa, vakuutusmyyjänä ja hän myi myös taskulaskimia.
Gasséen ura tietotekniikan parissa alkoi 24-vuotiaana 1968, kun Hewlett-Packard palkkasi hänet tuomaan uuden tietokonemallin, HP 9100A:n markkinoille. Hänet ylennettiin myöhemmin HP:n Euroopan-osaston myyntipäälliköksi. Gassée työskenteli HP:lla kuusi vuotta.
HP:n jälkeen Gassée oli Data Generalilla viisi vuotta, ensin Ranskan-yksikön pääjohtajana, ja loppuaikoina hän oli vastuussa Euroopan ja Lähi-idän markkina-alueista. Sen jälkeen hänet palkattiin Exxonin Ranskan-osaston pääjohtajaksi. Puolitoista vuotta myöhemmin, helmikuussa 1981, hän siirtyi töihin Applelle. Apple oli juuri laajentamassa markkinoitaan Eurooppaan.
Gasséen johtamana Applen Ranskan osastosta tuli pian yhtiön tuottoisin haara Yhdysvaltojen ulkopuolella, ja vuonna 1982 hänet nimettiin myös Apple Education -säätiön johtoon. Vuonna 1985 hänet siirrettiin Applen markkinointipuolen johtoon Yhdysvaltoihin, vain kuukausi Steve Jobsin eron jälkeen. Myöhemmin hän toimi myös Applen tuotekehityspuolen johdossa, kunnes Applen silloinen toimitusjohtaja John Sculley erotti hänet 1990.
Be, Inc.
- Pääartikkeli: Be Incorporated
Applen jälkeen Gassée mietti vaihtoehtoja ja harkitsi jopa ostavansa CompuServen tai Commodorelta Amigan, mutta ei päässyt sopuun hinnoista. Vuoden 1990 loppupuolella Gassée ja hänen entinen työtoverinsa Applelta Steve Sakoman ryhtyivät suunnittelemaan uutta tietokonetta AT&T:n Hobbit-suorittimen ympärille. Siitä kehittyi aikanaan BeBox. Ensimmäisen emolevyn prototyypin valmistuttua Gassée päätti perustaa yhtiön markkinoimaan uutta tuotetta ja palkkasi 1991 kolme työntekijää lisää laitteisto- ja ohjelmistokehitykseen, erityisesti kehittämään uutta käyttöjärjestelmää, BeOSia.
Työn jatkui vuoteen 1994 asti, jolloin AT&T veti suorittimen pois markkinoilta vähäisen kiinnostuksen vuoksi. BeOS sovitettiin PowerPC-suorittimelle, samoin BeBox. Gassée esitteli uusia tuotteita Agenda 95 -messuilla, vaikka olisi omien sanojensa mukaan halunnut esitellä tuotetta mieluummin ryhmälle ohjelmistokehittäjiä, jotka olisivat ymmärtäneet paremmin, mistä on kyse. Esitys sai kuitenkin raikuvat aplodit, ja yhtiö sai uusia rahoittajia.
Apple julkaisi 1996 PowerMac-perheen, jossa oli PowerPC 603 -suoritin. Gassée koetti myydä yhtiönsä kesäkuussa 1996 Applelle, koska halusi sovittaa käyttöjärjestelmänsä Applen uuteen tuotelinjaan, mutta Applen mielestä 250 miljoonan dollarin hinta oli liian kova ja osti sen sijaan NeXTSTEPin.
Samana vuonna BeBox-koneita myytiin satoja, mutta toimitusvaikeuksien takia niiden kehittäminen lopetettiin 1997. Gassée suuntasi resurssit käyttöjärjestelmän kehittämiseen. BeOS sovitettiin PowerPC-pohjaisille Macintosh-klooneille ja Intel-pohjaisiin henkilökohtaisiin tietokoneisiin.
Yhtiö julkisti vuonna 2000 kehittävänsä BeOSista version Internet-päätelaitteisiin. Tuote olisi nimeltään BeIA. Vaikka useat kaupalliset yhtiöt kiinnostuivat tuotteesta, esimerkiksi Sony, Be joutui lopulta taloudellisiin vaikeuksiin ja sen osti Palm 2001.
Yhtiön käyttöjärjestelmällä BeOSilla on kulttikäyttöjärjestelmän asema, mutta yhtiö ei oikein koskaan ollut voitollinen.
Uusiin tehtäviin
Gassée lähti yhtiönsä johdosta vuoden 2001 lopussa. Hän työskenteli eri tehtävissä, muun muassa Computer Access Technology Corporationin pää- ja toimitusjohtajana. Hänet valittiin marraskuussa 2004 PalmSourcen johtokuntaan, ja 24. toukokuuta 2005 hänet nimitettiin PalmSourcen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi. Hän toimii johtokunnan jäsenenä myös useissa muissa yrityksissä, kuten 3Com, Electronics for Imaging ja Logitech.
Gassée on sanonut, että Nokia pyysi häntä vuonna 2010 pohtimaan yhtiön tulevaisuutta. Hän ehdotti, että Nokia erottaisi toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon ja luopuisi Symbian-käyttöjärjestelmästä ja ottaisi sen tilalle Googlen Androidin.[1]