Japanin ilmatieteen laitos

Japanin ilmatieteen laitos (jap. 気象庁, Kishō-chō, engl. Japan Meteorological Agency; lyhenne JMA) on Japanin kansallinen ilmatieteellinen virasto. Sen vastuualueita ovat ilmatiedeen, hydrologian, ilmastotieteen, ilman ja vedenlaadun, meritieteen, seismologiaan ja vulkanologiaan liittyvä havainto- ja ennustustoiminta sekä tutkimustyö Japanissa.[1][2][3]

Japanin ilmatieteen laitos
気象庁 (Kishō-chō)
Japanin ilmatieteellisen laitoksen (JMA) päätoimipiste Tokiossa.
Japanin ilmatieteellisen laitoksen (JMA) päätoimipiste Tokiossa.
Tutkimuslaitoksen tiedot
Perustettu 1875
Pääkonttori Tokio, Japani
Ministeriö Japanin maa-, infrastruktuuri- ja liikenneministeriö
Tutkimusala ilmatiede, hydrologia, ilmastotiede, ilman ja veden laatu, meritiede, seismologia ja vulkanologia
Työntekijöiden määrä noin 5 000
Kotisivu

Alkujaan vuonna 1875 perustetun JMA:n päätoimipiste on Tokiossa keisarillisen palatsin ja Tokion paloaseman naapuristossa.[4][5] Tokion seudulla sijaitsee useita JMA:n muitakin keskeisiä toimipaikkoja. Aluekeskukset löytyvät Fukuokasta, Okinawasta, Osakasta, Sendaista ja Sapporosta.[6] Hallinnollisesti JMA on Japanin maa-, infrastruktuuri- ja liikenneministeriön alainen laitos.[6][1] JMA:n palveluksessa on noin 5 000 ihmistä. Virasto on miesvaltainen, sillä henkilökunnasta naisia oli likimain vain joka kymmenes.[1]

Kansainvälisesti Maailman ilmatieteen järjestön piirissä sovitut trooppisten hirmumyrskyjen seuranta- ja ennustusalueet. Japanin JMA vastaa alueesta IV.

Eräs Japanin ilmatieteen laitoksen kansainvälisistä vastuutehtävistä on toimia Maailman ilmatieteen järjestön trooppisten hirmumyrskyjen (taifuunien) ennustus- ja varoituspalvelun aluekeskukuksena omalla maantieteellisellä alueellaan. JMA:n vastuualue on Tyynenmeren luoteisosa (oheisessa kartassa alue IV).[7]

Lähteet

  1. Arkistoitu kopioCountry profile: Japan Maailman ilmatieteen järjestö (WMO), wmo.int. Arkistoitu 14.1.2020. Viitattu 15.1.2020. (englanniksi)
  2. Marja Juonala, Jaana Hevonoja ja Jussi Nurminen: Taifuuni Faxai iski Tokion alueelle – ainakin 30 loukkaantunut, lähes miljoona kotitaloutta ilman sähköä 8.9.2019. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 15.1.2020.
  3. Voimakas taifuuni lähestyy Japania, hälytystilaa nostettu (artikkelissa maksumuuri, tilaajille) 7.7.2014. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 15.1.2020.
  4. History Japan Meteorological Agency, jma.go.jp. Viitattu 15.1.2020. (englanniksi)
  5. Access to JMA Japan Meteorological Agency, jma.go.jp. Viitattu 15.1.2020. (englanniksi)
  6. Organizational Structure Japan Meteorological Agency, jma.go.jp. Viitattu 15.1.2020. (englanniksi)
  7. RSMCs and TCWCs Maailman ilmatieteen järjestö (WMO), wmo.int. Viitattu 15.1.2020. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.