Jalkojenhoitoalan nimikkeet

Jalkojenhoitoalan nimikkeet ovat nimikkeitä, joita jalkaterapia-alan työntekijät käyttävät sekä voivat ja saavat käyttää perustuen tutkintoonsa ja henkilökohtaisiin valintoihinsa. Joissakin maissa jotkin jalkojenhoitoalan nimikkeet ovat suojattuja niin, että vain asianmukaisen koulutuksen suorittanut henkilö voi käyttää tiettyjä nimikkeitä.

Suomessa

Suomessa nimikettä ”jalkahoitaja” voi käyttää vapaasti kuka tahansa. Nimikettä ”jalkojenhoitaja” saa käyttää asianmukaisen terveydenhuolto-oppilaitoksen tutkinnon suorittanut henkilö. Vuonna 1996 jalkojenhoitajien koulutus päättyi ja otettiin käyttöön ammattikorkeakoulututkintonimeke ”jalkaterapeutti”. Ensimmäiset jalkaterapeutit valmistuivat vuonna 1999. Jalkaterapeutin koulutuksen laajuus on 210 opintopistettä ja se kestää 3,5 vuotta. Tutkinto suoritetaan jalkaterapian koulutusohjelmassa. Jalkaterapeutiksi voi opiskella Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja Mikkelin ammattikorkeakoulussa.

Jalkojenhoidon ammattitutkinto

Vuodesta 2003 lähtien on ollut mahdollista suorittaa jalkojenhoidon näyttötutkinto. Tutkintoon ei ollut virallista valmistavaa koulutusta. Opetusta on annettu lähinnä kosmetologikouluissa, aikuiskoulutuskeskuksissa sekä sosiaali-ja terveydenhoidon oppilaitoksissa ympäri Suomea. Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneita ei rekisteröidä terveydenhuoltoalan ammattilaisten rekisteriin jalkojenhoitajaksi. Heidät voidaan ottaa Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneet ry:n (JHAS) jäseniksi ja he saavat kuulua myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPeriin.

Jalkojenhoidon koulutukseen voi hakea, mikäli hakijalla on sairaanhoitajan tai vähintään lähihoitajan tutkinto eli terveydenhuollon koulutus.

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.