Julkisten ja hyvinvointialojen liitto
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry (JHL,[2] ruots. Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf[3]) on suomalainen julkisella ja hyvinvointipalvelusektorilla työskentelevien ammattiliitto. Siihen kuului vuoden 2022 alussa yhteisöjäsenliittojen jäseniä lukuun ottamatta noin 164 000 jäsentä[1]. Liitto on SAK:n jäsen.[4] Vuodesta 2016 JHL:n puheenjohtajana on toiminut Päivi Niemi-Laine.[5]
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry | |
---|---|
Perustettu | 2006 |
Toimiala | Julkisten ja hyvinvointialojen työntekijöiden edunvalvonta |
Kotipaikka | Helsinki |
Jäsenmäärä | 163 935 (1.1.2022)[1] |
Puheenjohtaja | Päivi Niemi-Laine |
Jäsenlehti | Motiivi |
Aiheesta muualla | |
Sivusto |
JHL on ammattiliitto, jonka jäsenet työskentelevät valtion, kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien, niiden liikelaitosten tai yhtiöiden, yleishyödyllisten yhteisöjen, julkiselle sektorille palveluja tuottavien yritysten tai yhteisöjen palveluksessa ja vastaavilla toimialoilla. JHL:n jäsenistö työskentelee noin 950 eri ammattinimikkeellä. Jäsenistä naisia on 70 % ja miehiä 30 %.[6]
Historia
JHL perustettiin 22. marraskuuta 2005, kun Kunta-alan ammattiliitto KTV, Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto (VAL) ja Valtion yhteisjärjestö (VTY) yhdistyivät.[6] Toimintansa JHL aloitti vuoden 2006 alussa. JHL:n yhteisöjäseniksi tulivat perustamisvaiheessa Merivartioliitto MVL (nyk. Rajaturvallisuusunioni), Tulliliitto ja Vankilavirkailijain liitto VVL. Aliupseeriliitto liittyi JHL:n yhteisöjäseneksi vuonna 2008. Vuonna 2010 Rautatieläisten liitto teki päätöksen liittyä JHL:ään. Perustettiin Raideammattilaisten yhteisjärjestö. JHL:n jäseniksi rautatieläiset liittyivät vuoden 2012 alussa.[7]
Hallinto ja organisaatio
JHL:n organisaatio rakentuu jäsenyhdistyksistä, edustajistosta, hallituksesta sekä keskus- ja aluetoimistoista.[8]
JHL:n ylin päättävä elin on viiden vuoden välein suoralla jäsenvaalilla valittava 120-jäseninen edustajisto, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Edustajistossa on kuntien sopimusalalta 80, yksityiseltä sopimusalalta 35, valtion sopimusalalta 4 ja kirkon sopimusalalta 1 edustaja.[6] JHL:llä on neljä valtiosektorin yhteisöjäsenliittoa[9], jotka ovat yhdistäneet liittojensa edunvalvonnan JHL:n kanssa. Yhteisöjäsenliitoilla (Rajaturvallisuusunioni, Vankilavirkailijain liitto VVL, Tulliliitto ja Aliupseeriliitto) on edustajiston kokouksissa omat edustajansa. Viimeisimmät edustajistovaalit JHL:ssä käytiin vuonna 2017.[8]
JHL:n hallituksen muodostavat liiton puheenjohtaja ja toimialajohtaja sekä 23 jäsentä. Noin kerran kuukaudessa kokoontuva hallitus toteuttaa edustajiston päättämiä suuria linjoja liiton toiminnassa.
Keskustoimisto sijaitsee Helsingissä. Aluetoimistoja on kahdeksan.[6]
Yhdistykset muodostavat JHL:n rungon. Jokainen JHL:läinen kuuluu johonkin liiton noin 500 yhdistyksestä. Noin puolella yhdistyksistä on omat kotisivut.
Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa palvelee JHL:n jäseniä työttömyysturvaan liittyvissä asioissa. Kassalla on oma hallitus ja edustajisto.
JHL-opisto
Raseborg-säätiön ylläpitämä JHL-opisto järjestää julkisilla ja hyvinvointialoilla työskenteleville sekä muille ammatillisesti järjestäytyneille humanistista ja yhteiskunnallista koulutusta hyvinvointiin, työelämän yhteistyötaitoihin ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa. JHL-opisto toimii JHL:n keskustoimiston tiloissa Helsingissä. Koulutusten järjestämisessä JHL tekee lisäksi yhteistyötä Työväen Sivistysliitto TSL:n kanssa.
Puheenjohtajat
- Tuire Santamäki-Vuori (2006–2011)
- Jarkko Eloranta (2011–2016)
- Päivi Niemi-Laine (2016–)
Työehtosopimukset
JHL solmii työ- ja virkaehtosopimuksia julkisilla aloilla ja yksityisillä hyvinvointialoilla[10]. Julkisten alojen sopimuksia ovat kuntien,valtion ja niiden virastojen sekä seurakuntien sopimukset. Kunta-alan yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES) sovelletaan pääsääntöisesti kuntien ja kuntayhtymien viranhaltijoihin ja kuukausipalkkaisiin työntekijöihin. Perhepäivähoitajien liitettä sovelletaan omassa kodissaan työskenteleviin perhepäivähoitajiin.
Yksityisten alojen sopimuksia liitto solmii sosiaali- ja terveys- ja opetusalalla, neuvonta-, liikenne- ja energia-aloilla. Yksityisten sopimusalojen työehtosopimuksia sovelletaan kunnallisissa ja valtion yhtiöissä sekä liikelaitoksissa, yhdistyksissä ja säätiöissä sekä mm. useissa sosiaalipalvelualan yrityksissä.
Avaintyönantajat AVAINTA ry:n jäsenyhteisöjä koskeva työehtosopimus tunnetaan lyhenteellä AVAINTES. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudatetaan Sosiaalialan työnantajien jäsenyritysten palveluksessa oleviin sosiaalialan palveluyksiköissä työskenteleviin työntekijöihin.
Henkilökohtaisten avustajien työehtosopimusta noudatetaan Heta – Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto ry:n jäsenenä olevien vammaisten henkilöiden henkilökohtaisiin avustajiin. Työehtosopimuksella määrätään henkilökohtaisten avustajien työsuhteissa noudatettavat vähimmäisehdot, kun työnantajana on vammainen henkilö itse.
Jäsenlehti
Liiton jäsenlehti on nimeltään Motiivi[11]. Lehdellä on sekä printtiversio että verkkoversio . Printtiversio ilmestyy 8 kertaa vuodessa.
Katso myös
Lähteet
- Jäsenmäärät Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö. Viitattu 1.3.2022.
- Lyhenneluettelo 7.1.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 29.3.2013.
- JHL är Finlands största fackförbund för välfärdsproffs – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018. (ruotsiksi)
- Jäsenyys JHL:ssä jhl.fi. Arkistoitu 20.5.2014. Viitattu 20.5.2014.
- Päivi Niemi-Laine aloittaa JHL:n puheenjohtajana 7.6.2016. Yle Uutiset. Viitattu 12.6.2016.
- JHL lukuina JHL. Arkistoitu 24.8.2017. Viitattu 1.3.2022.
- JHL:n historia JHL. Arkistoitu 3.12.2014. Viitattu 18.3.2015.
- Päätöksenteko ja organisaatio – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
- Yhteisöjäsenliitot – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
- Työehtosopimukset – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
- Motiivi-lehti ja jäsenkalenteri – JHL JHL. Arkistoitu 3.1.2018. Viitattu 2.1.2018.