Ivan Martynov

Ivan Ivanovitš Martynov (ven. Иван Иванович Мартынов, 17711833) oli venäläinen filologi, kasvitieteilijä ja opettaja.lähde?

Ivan Martynov
Иван Иванович Мартынов
Henkilötiedot
Koko nimi Ivan Ivanovitš Martynov
Syntynyt1771
Perevolotšna, Pultavan kuvernementti, Venäjän keisarikunta
Kuollut1. marraskuuta 1833
Pietari, Venäjän keisarikunta
Arvonimitodellinen valtioneuvos
Koulutus ja ura
Tutkimusalue filologia, pedagogiikka, kasvitiede
Tunnetut työt Tehno-botanitšeski slovar (Техно-ботанический словарь)

Martynov syntyi papin perheeseen vuonna 1771 Perevolotšnassa nykyisen Ukrainan alueella. Opiskeltuaan kahdessa seminaarissa hän toimi ensin kreikan kielen opettajana ja sitten latinan opettajana. Vuonna 1796 hän alkoi julkaista Muza-nimistä lehteä yhteistyössä useiden muiden, muun muassa Gavrila Deržavinin sekä Mihail Speranskin kanssa. Seuraavana vuonna 1797 Martynov nimitettiin Smolnyin instituuttiin venäjän kielen ja maantieteen opettajaksi, minkä jälkeen 1800-luvun alussa hän työskenteli useissa eri virastoissa sekä oppilaitoksissa.lähde?

Martynov kirjoitti elämänsä aikana useita käännöksiä. Vuosina 1823–1829 Martynov kirjoitti 26 nidettä kääntäen kreikkalaisten klassikkokirjailijoiden, muun muassa Sofokleen, Homeroksen, Herodotoksen ja Pindaroksen, teoksia. Martynovin merkittävin panos tieteelle oli kuitenkin hänen vuonna 1820 julkaisemansa kasvitieteellisten termien ja nimien sanasto. Sanastossa oli sekä latinan- että venäjänkieliset termit sekä nimet, ja se loi pohjan myös ranskankieliselle sanastolle. Kun Martynovin kirja Tehno-botanitšeski slovar (Техно-ботанический словарь) julkaistiin uudelleen vuonna 1990 ja Martynovin työn tärkeys tunnustettiin, kasvisystemaatikot Ruurd Hoogland ja James Reveal esittivät joidenkin taksonien auktoreja vaihdettavaksi ja Martynovin nimeämistä näiden taksonien uudeksi auktoriksi. Martynovista käytetään tieteellisten nimien yhteydessä auktorilyhennettä Martinov.lähde?

Martynov kuoli vuonna 1833 todellisena valtioneuvoksena, ja hänet on haudattu Smolenskin hautausmaalle yhdessä tyttärensä sekä poikansa kanssa.lähde?

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.