Italian vaakuna
Italian vaakuna on Italian tunnus lipun ja kansallishymnin ohella. Se on ollut käytössä 5. toukokuuta 1948 lähtien.
Symboliikka
- Vaakunan teksti ”Repubblica Italiana” tarkoittaa ”Italian tasavalta” italiaksi.
- Viisisakarainen tähti, pentagrammi, on Italian henkilöitymän Italia Turritan muinainen symboli. Se oli myös Italian kuningaskunnan tunnus vuodesta 1890.
- Hammaspyörä symboloi Italian perustuslain ensimmäistä artiklaa, jossa sanotaan: ”Italia on demokraattinen tasavalta, jonka perustukset ovat työssä.” Se muistuttaa myös ”muurikruunua”, toista Italian symbolia.
- Oliivipuun oksa kuvaa tasavallan rauhantahtoisuutta, vedoten perustuslain 11. artiklaan.
- Tammenoksa kuvaa Italian kansan voimaa sekä kunniaa.
Historia
Kun Italiasta tuli tasavalta, se tarvitsi uuden vaakunan. Vuonna 1946 käynnistettiin tästä julkinen kilpailu, jonka vaatimuksiin kuului, että poliittisten puolueiden tunnukset ovat kiellettyjä ja että vaakunan tulee sisältää Italian tähti. Voittaja oli Paolo Paschetto, ja vaakuna esiteltiin yleisölle helmikuussa 1947. Tämä versio ei kuitenkaan saanut yleisön hyväksyntää, joten järjestettiin toinen kilpailu. Voittajaksi selvisi taas Paolo Paschetto. Uuden vaakunan hyväksyi perustuslaista päättänyt kokous helmikuussa 1948 ja sen hyväksyi virallisesti käyttöön presidentti Enrico De Nicola.
Entisiä vaakunoita
- Italian kuningaskunnan suuri valtakunnanvaakuna 1870–1890
- Italian kuningaskunnan vaakuna 1890–1929 ja 1943–1946
- Italian kuningaskunnan vaakuna fasistihallinnon aikana 1929-1943. Vaakunan leijonat korvattiin vitsakimpuilla.
- Italian sosiaalisen tasavallan vaakuna 1943–1945
Alankomaat · Albania · Andorra · Armenia¹ · Azerbaidžan¹ · Belgia · Bosnia ja Hertsegovina · Bulgaria · Espanja · Georgia¹ · Islanti · Irlanti · Italia · Itävalta · Kazakstan¹ · Kroatia · Kreikka · Kypros¹ · Latvia · Liechtenstein · Liettua · Luxemburg · Malta · Moldova · Monaco · Montenegro · Norja · Pohjois-Makedonia · Portugali · Puola · Ranska · Romania · Ruotsi · Saksa · San Marino · Serbia · Slovakia · Slovenia · Suomi · Sveitsi · Tanska · Tšekki · Turkki¹ · Ukraina · Unkari · Yhdistynyt kuningaskunta · Valko-Venäjä · Vatikaanivaltio · Venäjä¹ · Viro
¹ Myös Aasiaan kuuluvaksi tulkittava valtio