Iso paha susi
Iso paha susi on fiktiivinen susi, joka esiintyy joissakin varoittavissa saduissa, jotka ovat Grimmin saduissa. Monet versiot tästä hahmosta on esiintynyt monissa tarinoissa ja siitä on tullut yleinen esikuva petoantagonisteille.
Tulkinnat
Punahilkka, Kolme pientä porsasta ja venäläinen tarina Pekka ja susi heijastavat teemaa raatelevista susista ja niiden vatsasta vahingoittumattomana vapautuneesta olennosta, mutta yleinen restauroinnin teema on hyvin vanha.
19th-luvun folkloristit ja kulttuuriantropologistit kuten P. Saintyves ja Edward Burnett Tylor näki Punahilkan aurinkomyyttien ja muiden luonnossa esiintyvien syklien kannalta, jossa todetaan, että susi edustaa yötä, joka nielee auringon ja tapahtuma, jossa Punahilkka leikataan Suden vatsasta aamunkoittoa.[1] Tässä tulkinnassa tarinan sudella ja Skollilla tai Fenririllä, norjalaisen mytologian sudella, joka nielee auringon Ragnarökissä, on yhteys.[2]
Albertassa sijaitsevan Calgaryn yliopiston Etologi tohtori Valerius Geist kirjoitti, että taru todennäköisesti perustuu sen ajan aitoon susien hyökkäysten riskiin. Hän väittää, että sudet olivat itse asiassa vaarallisia saalistajia, ja sadut toimivat pätevänä varoituksena olla menemättä metsiin, joissa susien tiedettiin elävän, ja varoa niitä. Sekä susia että erämaata kohdeltiin ihmiskunnan vihollisina sinä aikana sillä alueella.[3]
Nykyaikaiset vakiosovitukset
- Disneyn versio ks. Sepe Susi
- Tex Averyn luoma muunnelma Ison pahan suden piirretystä sisälsi monia seksuaalisia vivahteita, väkivaltaa ja erittäin nopeita vitsejä, eikä siitä koskaan menestynyt yhtä hyvin kuin Disneyn versio. Hänen ensiesiintymisensä oli Blitz Wolfissa vuonna 1942.
- Venäläisessä sarjassa Nu, Pogodi! esiintyi susi.
Nykyaikaiset positiiviset sovitukset
- Looney Tunesissa esiintyi kaksi sutta. Molemmat kilttejä. Toinen soittaa huonosti trumpettia. Toinen on humoristisempi ja tyhmempi sekä altis vihalle.
- Tapaus Punahilkassa esiintynyt susi esitetään väärinymmärrettynä etsivänä, joka tekee salaisia tehtäviä.
- Shrekissä esiintyvä susi on ystävällinen, väärinymmärretty ja on pukeutunut Punahilkan isoäidin vaatteisiin. Hän on hyvissä väleissä Kolmen pienen porsaan kanssa.
- Seesamtiessä Iso paha susi on säännöllisesti toistuva nukkehahmo. Hänellä on yleensä violetti turkki. Alun perin se oli sininen ja takkuinen. Hänestä on myös vihreä ja valkoinen versio.
- Kahdeksan tuntia kestävässä elokuvassa The 10th Kingdom, joka esitetään minisarjana, Scott Cohen esittää Susi nimistä hahmoa, joka perustuu Isoon pahaan suteen. Spekuloidaan, että voiko hän edes olla Ison pahan suden jälkeläinen (useimmat muut minisarjan hahmot ovat tunnettujen satuhahmojen jälkeläisiä).
Lähteet
- Maria Tatar, p 25, The Annotated Classic Fairy Tales, ISBN 0-393-05163-3
- Alan Dundes, "Interpreting Little Red Riding Hood Psychoanalytically", p 26-7, James M. McGlathery, ed. The Brothers Grimm and Folktale, ISBN 0-252-01549-5
- Statement by Valerius Geist pertaining to the death of Kenton Carnegie Wolf Crossing.