Intiankolmisiipi

Intiankolmisiipi (Hiptage benghalensis) on monivuotinen, ikivihreä liaani, joka on kotoisin Intiasta, Kaakkois-Aasiassa ja Filippiineillä. Intiankolmisiipeä on viljelty sen tuoksuvien kukkiensa vuoksi, mutta luontoon levinneenä siitä on tullut haitallinen vieraslaji.

Intiankolmisiipi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Angiospermae
Luokka: Kaksisirkkaiset Eudicots
Kladi: Rosidit Rosids
Lahko: Malpighiales
Heimo: Akerolakasvit Malpighiaceae
Suku: Kolmisiivet Hiptage
Laji: benghalensis
Kaksiosainen nimi

Hiptage benghalensis
(L.) Kurz

Katso myös

  Intiankolmisiipi Wikispeciesissä
  Intiankolmisiipi Commonsissa

Ulkonäkö ja koko

Intiankolmisiipi on tanakka, korkealle kiipeilevä liaani tai suuri pensas, jonka rungossa kasvaa valkoinen tai kellertävä karva. Sen lehdet ovat suikeat, ja noin 20 cm pitkät ja 9 cm leveät. Lehtiruoti on enintään senttimetrin pituinen. Sen köynnöstävät oksat kasvavat jopa viiden metrin mittaisiksi.

Intiankolmisiipi kukkii ajoittain ympäri vuoden, ja tuottaa tuoksuvia kukkia, jotka muodostavat 10–30 kukan terttuja. Kukkien pohjaväri on valkoinen tai vaaleanpunainen, ja niissä on keltaisia kuvioita. Hedelmissä on soikeat, 2–5 cm pitkät siivet, ja ne leviävät tuulen mukana.

Levinneisyys

Intiankolmisiipi on kotoisin Intiasta, Kaakkois-Aasiasta ja Filippiineiltä. Se on kirjattu vieraslajiksi Australian sademetsissä ja Mauritiuksella, Réunionilla, Floridassa ja Havaijilla. Näillä alueilla se viihtyy kuivissa alankometsissä, joissa se muodostaa läpitunkemattomia pensaikkoja ja tukahduttaa alkuperäisen kasvillisuuden.[2]

Intiankolmisiipeä pidetään yhtenä maailman sadasta haitallisimmasta vieraslajista.[3]

Lähteet

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Hiptage benghalensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 24.3.2020. (englanniksi)
  2. Hiptage benghalensis Global Invasive Species Database. Viitattu 9.9.2016.
  3. 100 of the World's Worst Invasive Alien Species Issg.org. Global Invasive Species Database. Viitattu 9.9.2016. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.