Ilmilinna
Ilmilinna on Köyliössä Ilmiinjärven rannalla sijaitseva kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin entinen taiteilijakoti. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Gustaf Strengell ja se valmistui vuonna 1905.
Köyliönkartanossa syntynyt Cedercreutz piti Ilmilinnaa ateljeenaan vuoteen 1914 saakka. Samana vuonna hän muutti uuteen taiteilijakotiinsa Harjulaan, jonka oli rakennuttanut Harjavaltaan Kokemäenjoen rannalle. Ilmilinnan pihamaalla sijaitsi Cedercreutzin monumentaaliveistos Työn jälkeen, joka myöhemmin siirrettiin Harjavaltaan ja on nykyään nähtävissä Emil Cedercreutzin museon pihassa.
Emil Cedercreutz ei itse milloinkaan pitänyt Ilmilinnasta. Sen rakennustyöt aloitettiin taiteilijan Rooman matkan aikana syksyllä 1904. Muistelmateoksessaan Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää hän kertoo olleensa järkyttynyt nähdessään keskeneräisen rakennuksen ensimmäistä kertaa. Cedercreutz kuvaa muistelmissaan sen olleen "epäkäytännöllisen ja asuttavaksi kelpaamattoman" sekä sen arkkitehtuuria ja mittasuhteita "lahjattomiksi".
Cedercreutzin jälkeen Ilmilinna oli pitkään Porin kaupungin omistuksessa ja se toimi lasten kesäsiirtolana. Rakennus palasi Cedercreutz-suvun omistukseen vuonna 1995, jolloin rakennuksessa suoritettiin mittavia kunnostustöitä. [1] Nykyään Ilmilinna on pelkästään yksityiskäytössä.
Lähteet
- Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää, Emil Cedercreutz 1939. Satakunnan Kirjallinen Kerho.
- Satakunnan kuntien arkkitehtuurikohteet kartalla[vanhentunut linkki]
- Harjavallan kaupunki/Emil Cedercreutzin henkilökuva (Arkistoitu – Internet Archive)