Ikariam
Ikariam on saksalaisen Gameforgen kehittämä ja julkaisema internet-selaimella pelattava ilmainen selainpeli, jossa rakennetaan ja johdetaan muinaista valtakuntaa Välimeren saaristossa.
Ikariam | |
---|---|
Pelin saarikartta. |
|
Kehittäjä | Gameforge |
Julkaisija | Gameforge |
Julkaistu | helmikuu 2008 |
Lajityyppi | strategia |
Pelimuoto | selainpeli |
Ikäluokitus | Sallittu |
Alusta | PC tai muu verkkoyhteydellä varustettu laite. |
Vaatimukset | Internet-yhteys ja -selain. |
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla |
|
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]
|
Pelin tarkoituksena on rakentaa ja johtaa valtakuntaa, ja suojella sitä muiden pelaajien hyökkäyksiltä. Ikariamissa on resursseja, kuten puu, marmori, viini, kristalli ja rikki, joita käytetään kaupankäyntiin, rakennusten rakentamiseen ja sodankäyntiin. Pelaajan kotisaarella on yksi resurssikaivos tai -tila, jota pelaaja voi käyttää edettyään pelissä. Jokaisella pelaajalla on käytössään myös rakennusmateriaalintuotantopiste eli saha. Valtakunnan tehtävänä on myös tuottaa kultaa, joka on Ikariamin valuutta. Sitä tarvitaan esimerkiksi sotilasyksiköiden, tiedemiesten sekä työläisten palkkaan ja kaupankäyntiin.
Pelaaminen
Pelissä on tarkoitus laajentaa valtakuntaa. Pelissä on kolme näkymää, jotka ovat maailma, saari ja kaupunki. Kaupungissa voi rakentaa kaupunkia ja hoitaa sen asioita. Saarikartta näyttää pelaajan kotisaaren. Näkymässä voi tutkia saaren muiden pelaajien kaupunkeja sekä palkata työläisiä töihin rakennusmateriaali- tai resurssituotantopisteelle. Maailmankarttaosion avulla pelaaja voi tutkia pelin avointa maailmaa ja perehtyä muihin saariin ja niiden kaupunkeihin, joihin on mahdollista myös perustaa siirtokuntia.
Saaret, resurssit ja tiedepisteet
Ikariamissa pelaajalla on käytettävissään resursseja ja tiedepisteitä, jotka vaikuttavat oleellisesti pelin kulkuun. Pelissä on yhteensä viisi resurssia; rakennusmateriaali eli puu sekä ylellisyysresurssit viini, kristallilasi, marmori ja rikki. Viiniä tarvitaan tavernassa ja kokkien koulutuksessa, kristallilasia vakoojien ja lääkäreiden kouluttamiseen, akatemian päivitykseen, pajan parannusten tekemiseen ja myöhemmin tutkimusten vauhdittamiseen akatemiassa, marmoria useimpien rakennuksien päivitykseen korkeammalle tasolle ja rikkiä lähes jokaisen sotilasyksikön kouluttamiseen ja sotalaivojen rakentamiseen sekä palatsin kehitykseen. Rakennusmateriaalia on mahdollista tuottaa jokaisella pelin saarella, mutta ylellisyysresurssit on jaoteltu järjestelmällisesti eri saarille ympäri peliä eikä esimerkiksi kahta ylellisyysresurssia voi tuottaa yhdellä saarella. Pelaaja voi lähettää kaupunkinsa työläisiä työskentelemään rakennusmateriaalin ja ylellisyysresurssien hankkimiseksi ja yhdessä kotisaaren muiden pelaajien kanssa kehittää saaren resurssitiloja.
Tiedepisteet mahdollistavat pelin järjestelmällisen etenemisen. Pelaaja voi ansaita tiedepisteitä rakennuttamalla kaupunkiinsa akatemian, johon hän voi siirtää valitun määrän tutkijoita, joiden avulla tiedepisteitä saavutetaan tunnissa tietty määrä akatemian tasosta ja pelaajan päätöksestä riippuen. Tiedepisteiden säätely toimii samalla periaatteella rakennusmateriaalin ja ylellisyysresurssin tuottamisen kanssa, mutta mitä enemmän pelaaja saa tiedepisteitä ja resursseja yhden tunnin kuluessa, sitä vähemmän hänen kaupunkinsa saa tuloja.
Neuvonantajat ja rakennukset
Pelaajalla on läpi koko pelin käytettävissään neljä neuvonantajaa, jotka toimivat tiedottajina pelaajan kaupunkien tapahtumista. Kaupungin ja varojen neuvonantajan avulla pelaaja voi tutkia uutisia kaupunkinsa tapahtumista, sotilaallisessa yleisnäkymässä seurata armeijansa liikkeitä ja tutkia taisteluraportteja, tutkimusten yleisnäkymässä kehittää uusia keksintöjä akatemiassa saavutettujen tiedepisteiden avulla ja diplomaattisessa yleisnäkymässä pitää yllä suhteita muihin pelaajiin. Kun jonkin neuvonantajan ympärille syttyy valo, se merkitsee uutta tapahtumaa tai viestiä.
Pelaaja hallitsee valtakuntansa ansioita, tuloja ja tyytyväisyyttä kaupungitalolta, josta voi seurata muun muassa valtakunnan asukkaiden asutustilaa, kokonaistyytyväisyyttä ja kasvua. Kaupungintalon avulla pelaaja voi myös nimetä valtakuntansa uudelleen, tarkkailla sisämaan ja meren varuskuntarajoja sekä kaupungin korruptiota.
Akatemian ja kaupungintalon ohella merkittävimpiä rakennuksia pelissä ovat kasarmit, joissa koulutetaan sotilaita armeijan käyttöön, ja varasto, johon pelaajan kaupungin resurssit ovat säilöttyinä, sekä kauppasatama, josta pelaaja hallinnoi merellisen kaupankäynnin suhteitaan. Muita rakennuksia ovat telakka, jossa valmistetaan laivoja sodankäyntiin, taverna jossa tarjoillaan viiniä asukkaiden tyytyväisyyden ylläpitämiseksi, museo jossa esitellään kulttuuriesineitä, palatsi jossa hallitaan pelaajan omistamia siirtokuntia ja miehittämiä kaupunkeja tai satamia, lähetystö jonka avulla pelaaja voi hoitaa liittoumansa asioita sekä piilopaikka jossa pelaaja voi kouluttaa vakoojia jotka voivat soluttautua muiden pelaajien kaupunkeihin. Pelin resurssirakennukset eli puusepän paja, metsänhoitajan talo, viinitarhuri, panimo, kivenveistäjä, arkkitehti, lasinpuhaltaja, optikko, alkemistin torni ja ilotulitteiden testialue vähentävät tiettyjen resurssien tarvetta pelaajan omistamassa kaupungissa johon edellä mainitut rakennukset ovat sijoitettuina.
Liittoumat ja sodankäynti
Ikariamissa voi myös liittyä liittoutua tai perustaa oman liittouman. Liittouma voi hyökätä vihollisen kimppuun, pyytää joukkoja kaupunkiinsa ja paljon muutakin. Liitoissa on yleensä vaatimuksia. Oman liittoutuman voi perustaa heti, kun lähetystö on valmis. Liittoon voi myös liittyä milloin vain, kunhan lähetystö on rakennettu. Lisäksi tarvitaan yksi diplomatiapisteen. Diplomatiapisteitä saa yhden jokaista laajentamaansa lähetystön tasoa kohden. Lähetystön voi rakentaa, kun tiedemiehet ovat keksineet vieraat kulttuurit. Jos haluaa saada liittoumaansa lisää jäseniä, tai tehdä sopimuksia, on vapautettava diplomatiapisteitä liittouman käyttöön.
Muiden pelaajien kanssa on myös mahdollista solmia sopimuksia. Sopimustyyppejä ovat kauppasopimus, joka helpottaa kaupankäyntiä pelaajien välillä, sotilaallinen sopimus, jolloin voi siirtää joukkojaan pelaajan yhteen kaupunkiin ja hyökätä sieltä, sekä kulttuurisopimukset, jotka lisäävät kaupungin asukkaiden tyytyväisyyttä.
Kasarmin avulla voi tehdä sotilaita, joilla voi hyökätä toisen pelaajan kylään tai puolustaa omaa kyläänsä. Tasolla 1 voi tehdä vain keihäsmiehiä, mutta kehittämällä akatemiassa merenkulkua ja sotateknologiaa sekä nostamalla kasarmin tasoa saa enemmän sotilastyypejä käyttöönsä. Mitä suurempi kasarmin taso on, sitä nopeammin yksiköt kehittyvät. Sotilaiden ja laivojen puolustusta ja hyökkäysvoimaa pystyy kehittämään pajassa. Pajassa kehittämiseen tarvitsee kuitenkin kristallia ja kultaa. Sotilaisiin tarvitaan enimmäkseen rikkiä, kokit tarvitsevat viiniä ja lääkärit kristallia. Kaikki yksiköt eivät ole yhtä nopeita keskenään. Joillakin joukoilla on erikoisuutensa kuten esim. hopliitilla on puolustus. Jos kaupunkiin hyökätään, eikä hyökkääjä ole samalta saarelta, hän perääntyy, jos puolustava laivasto on isompi kuin hyökkääjä.
Asukkaat, hallintomuodot ja uskonto
Jokainen kaupungintalon laajennettu taso lisää asukkaiden maksimimäärää. Kaupungin asukasluku suurenee kun lisätään tyytyväisyyttä: Asukkaille voi tarjota viiniä, jonka kulutusta pelaaja voi säädellä tavernasta. Myös museo lisää asukkaiden tyytyväisyyttä, kuten myös muutama tutkimus ja hallintomuoto Demokratia. Asukkaiden tyytyväisyyteen vaikuttaa myös korruptio. Korruptiota syntyy ainoastaan siirtokunnissa lukuun ottamatta hallintomuotojen vaikutuksia. Korruption suuruus riippuu siitä, kuinka pieni siirtokunnan kuvernöörin asunto on siirtokuntien märään nähden. Asukkaat muuttavat pois mikäli he eivät ole tyytyväisiä.
Ikariamissa on mahdollisuus vaihtaa hallintomuotoa, jonka pelaaja valitsee pelityylinsä mukaan. Eri hallintomuotoja on yhteensä 8,ja niiden käytöstä seuraa hallintomuodosta riippuen eri hyötyjä ja haittoja. Ikariamin perushallintomuoto on kuvitteellinen "Ikakratia" mutta muut niistä ovat todellisuudesta otetut aristokratia, demokratia, diktatuuri, nomokratia, harvainvalta, teknokratia ja teokratia. Hallintomuotoa voi vaihtaa kun on tutkinut tiedepisteiden avulla "Hallinnon muodostamisen", jolloin avautuu kaksi hallintomuotoa. Loput hallintomuodot avautuvat muiden tutkimusten mukana.
Saaren asukkaiden käännyttämiseksi saaren jumaluuden puoleen, on asukkaiden rakennettava temppeli kaupunkeihinsa ja annettava muutaman kyläläisen työskennellä siellä pappeina. Jokainen pappi, joka välittää myrskyisän jumalan uusimmat tarinat edelleen, vakuuttaa viisi muuta saaren asukasta.
Toinen puute on monumentti itse. Vaikka suuri osa työstä onkin jo tehty, koska joka saarella on sellainen, tosi jumala on vaikea pitää tyytyväisenä. Monumenttia voidaan laajentaa tasolle 5, jotta useampi uskova voi tarjota sopivat uhrilahjansa riippuen jumalan voimasta. Monumentti on saaren jumalan voiman keskus - jos sitä ei varustella kunnollisesti, se ei voi välittää ihmisten uskoa jumalalleen. Monumentin laajentamiseksi voivat kaikki saaren pelaajat lahjoittaa resursseja. Ja jotta monumentti voisi loistaa kaikessa kunniassaan ja vaikutusvallassaan, tarvitaan luksusresursseja – varsinkin niitä, joita ei siltä saarelta löydy. (Joten, jos olet viinisaarella, paikallinen ihme vaatii marmoria, kristallia ja rikkiä laajentamiseen.)
Kun pelaajalla on temppeli, papit voivat rukoilla ihmettä saaren Jumalalta. Papit ovat hyvin ovelia, he rukoilevat ihmettä vain koko asujaimistolle. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki valtakunnan kaupungit saavat vaikutuksen, ei vain se kaupunki, joka on monumentin kanssa samalla saarella. Jokainen jumala tarjoaa eri ihmeitä uskovaistensa tueksi. Jos saarella on temppeli, ihme on halutessasi mahdollista aktivoida sieltä käsin.
Kun olet aktivoinut ihmeen, sinun on odotettava tietty aika ennen kuin voit rukoilla ihmettä uudelleen. Jumalolennot eivät halua käyttää voimiaan usein ja pappien on kärsittävä monen monituista vitsausta ennen kuin heille selviää paljonko Jumala oli halukas antamaan! Mitä useampia jumalolentoja valtakunnassa palvotaan, sitä useamman tyyppisiä ihmeitä johtaja voi saada käyttöönsä saavuttaakseen strategisen edun. Jos keskityt yhteen Jumalaan, saat `vain` vähennetyn ihmeen seuraavan odotusajan jälkeen.
Aiheesta muualla