Iivisniemi

Iivisniemi (ruots. Ivisnäs) on Espoon Kaitaan kaupunginosaan kuuluva osa-alue, joka sijaitsee Suomenojalta Soukkaan kulkevan Kaitaantien eteläpuolella. Iivisniemi kuuluu Espoonlahden suuralueeseen. Iivisniemi sijaitsee noin kaksi kilometriä Espoonlahdesta itään, ja edelleen Iivisniemestä itään sijaitsee Matinkylä, johon on matkaa noin 2,5 kilometriä.

Iivisniemi

Iivisniemen keskus koostuu 1960-luvun lopussa rakennetuista ulkonäöltään yhtenäisistä kerrostaloista. Varsinaisen keskuksen ympärillä on pientaloaluetta.

Iivisniemessä on Kaitaan metroaseman lisäksi tarjolla peruspalvelut. K-Market (josta löytyy myös postipalvelut), Pizzeria ja baari. Iivisniemessä on kahvila Herkkupuoti Sanni, koiratrimmaamo Fiinksi, Iivis hius (kampaamo) ja hierojia. Iivisniemessä on myös Iivisniemen seurakuntakoti ja kerhohuone.

Iivisniemessä on alakoulu nimeltään Iivisniemen koulu. Yläkoulun nimi on Kaitaan koulu. Iivisniemen lähistöllä sijaitsee Finnoon satama, joka on Espoon suurin pienvenesatama.[1] Terveyspalvelut ovat Espoonlahden terveysasemalla. Lisäksi Espoonlahdessa sijaitseekauppakeskus Lippulaiva ja Matinkylässä sijaitseva kauppakeskus Iso Omena täydentävät alueen palvelutarjontaa.

Historia

Iivisniemen alueella on sijainnut aikanaan useita laitureita, muun muassa Sälörin, Granholman ja Kihlmanin laiturit, joissa Helsingistä lähteneet laivat ovat pysähtyneet matkalla Porkkalaan tai länteen. Alueella on alun perin sijainnut myös Ivisnäsin ja Bondaksen kartanot, joiden omistajat ovat muokanneet aluetta. Hannusjärven pientaloalueen rakentaminen on aloitettu 1930-luvulla silloisen Jorvaksentien varteen, ja myöhemmin rakennettu Länsiväylän moottoritie on muokannut aluetta edelleen.

Rullaniementien päässä on Villa Rulludd. Rulludd mainitaan ensimmäisen kerran historiankirjoituksissa vuonna 1788, jolloin se toimi halkojen lastauspaikkana ja satamana. Villa Rulludd on vuosina 1873–1908 rakennettu huvila, jonka tällä hetkellä omistaa Espoon kaupunki ja joka toimii huvilamuseona ja kotiseututalona.

Kulttuuri

Iivisniemen tunnettuja asukkaita ovat entinen ulkoministeri Timo Soini,[2] entinen pääministeri Esko Aholähde? sekä lapsuudessaan Iivisniemessä asunut luennoitsija ja motivaatiovalmentaja Jari Sarasvuo[3].

Kaupunginosayhdistys

Iivisniemen alueella vaikuttaa Iivisniemi-Kaitaa-seura. Kotiseutuyhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa Etelä-Espoon kaavoitusasioiden seuraaminen ja kannanotot, asukastoiminnan ja erilaisten tapahtuminen järjestäminen ja seuran verkkosivujen ja erilaisten historiikkien julkaisu.

Urheilu

Iivisniemeen perustettiin vuonna 1969 paikallinen urheiluseura Espoon Tikka. Siitä piti alun perin tulla silloisen Iivisniemi-seuran (nykyisen Iivisniemi-Kaitaa-seura) urheilujaos, mutta heti alussa päätettiin perustaa oma seura. Seura pyrkii tarjoamaan nuorille ja lapsille yhdessäoloa ja terveen harrastuksen. Päälaji on nykyisin jalkapallo, ja lisäksi ohjelmaan kuuluu nykyisin naisten jumppa. Kesänä Tikka pitää puistojumppaa. Vuosien kuluessa on pelattu lisäksi muun muassa jääkiekkoa ja lentopalloa. Seuran nimi valittiin tarkoituksellisesti sellaiseksi, ettei se rajoita toimintaa liikaa tiettyyn tai tiettyihin lajeihin. Seura järjestää myös jokavuotisen yleisurheilukilpailun ja jalkapallokoulun kaikille alueen asukkaille.

Yhteydet

Iivisniemessä sijaitsee Kaitaan metroasema.

Bussilla 143 pääsee myös Soukanniemeen ja linjoilla 147, 543 ja 544 pääsee Kivenlahteen.

Linjoilla 543 ja 544 pääsee Leppävaaraan.

Öisin Kamppiin pääsee linjalla 147N.

Matinkylään pääsee vain linjalla 544 Länsiväylän varteen, linjalla 111 Hyljelahdesta, sekä metrolla.

Lähteet

  1. Kuokkanen, Katja: Veneilijöiden vastarinta puri – Espoo palauttaa Suomenojan sataman suljetuksi alueeksi, Helsingin Sanomat 13.4.2015. Viitattu 15.8.2015.
  2. Yhdessä ja samassa kerrostalossa lähes koko elämä. Timo Soini on asunut Espoon Iivisniemessä 44 vuotta. Eikä hän muuta nytkään kauas. Helsingin Sanomat 29.5.2012. Viitattu 15.8.2015.
  3. Jari Sarasvuon rankka päivä (Arkistoitu – Internet Archive), Talouselämä 5.9.2008. Viitattu 15.8.2015.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.