Jazygit

Jazygit (Iazyges tai Jazyges) oli sarmaatteihin kuulunut paimentolaisheimo, joka siirtyi noin 200 eaa. Keski-Aasiasta nykyisen Ukrainan ja Romanian alueelle. Heidän kielestään tiedetään vähän, mutta todennäköisesti se kuului iranilaisiin kieliin.

Kreikkalainen maantieteilijä Strabon kertoo jazygien asuneen Asovanmeren rannoilla.[1] Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset kutsuivat merta nimellä Maeotis, ja siksi myös Klaudios Ptolemaios mainitsee heimon nimellä Iazyges Metanastae. Sieltä he siirtyivät Mustanmeren rannikkoa pitkin länteen, kohti nykyisen Ukrainan lounaisosia.

Jazygit olivat ensimmäisen vuosisadan eaa. alussa Pontoksen kuningas Mithridates VI:n liittolaisia hänen sotiessaan roomalaisia vastaan 88–65. Siksi roomalaiset lähettivät rangaistusretkikuntia Tonavan yli pelotellakseen jazygeja, mutta mitään vakavampia yhteenottoja ei tapahtunut.

Ensimmäisellä vuosisadalla jazygit asettuivat Tonavan alueelle Rooman Moesian ja Pannonian provinssien rajoille ja tunkeutuivat Daakian kuningaskuntaan. Roomalaisia se ei aluksi haitannut, koska heimon liikkeet heikensivät Rooman vihollista Daakiaa. Ensimmäisen vuosisadan lopulla jazygit liittoutuivat Daakian kuningas Decebaluksen kanssa, jolloin molemmista kansoista tuli merkittävä uhka Rooman herruudelle Tonavalla. Jazygit tunkeutuivat vuonna 92 Tonavan yli Moesia Inferiorin provinssiin ja tuhosivat Legio XXI Rapaxin taistelussa. Tosin ei ole varmuutta olivatko taisteluun osallistuneet sarmaatit roksolaaneja vai jazygeja.[2] Rooman keisari Trajanus valloitti Daakian vuosina 101–102 ja 105–106 ja alisti jazygit. Hadrianuksen aikana heistä tuli Rooman liittolaisia.[1]

Keisari Marcus Aureliuksen aikana 160–170-luvulla jaa. sarmaatit olivat taas Rooman vihollisia. He liittoutuivat muiden naapuriheimojen kanssa ja hyökkäsivät roomalaisia vastaan. Sota oli verinen, mutta sarmaatit kukistettiin.[1]

Myöhemmin 200-luvun lopulla ja 300-luvun alussa Diocletianus asutti jazygeja Tonavan eteläpuolelle, Balkaneille.[1] Romanialaisen Iașin (Jassy) kaupungin nimen arvellaan juontuvan jazygeista.

Lähteet

  1. Jona Lendering: Sarmatians Livius.org. Arkistoitu 7.5.2014. Viitattu 28.12.2008. (englanniksi)
  2. Bennett, Julian: Trajan: Optimus Princeps, s. 30–31. Routledge, 1997. ISBN 0-415-165245. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.