ISI

ISI (englanninkielisestä nimestä Inter-Services Intelligence; aselajien välinen tiedustelupalvelu) on merkittävin Pakistanin tiedustelupalveluista.

Muita Pakistaniin tiedusteluun kuuluvia osastoja ovat sisäministeriön tiedustelupalvelu (IB) ja armeijan tiedustelupalvelu (MI). ISI perustettiin 1948 Intian ja Pakistanin vuonna 1947 käymän sodan jälkeen, koska MI ei pystynyt jakamaan tiedustelutietoja riittävän tehokkaasti puolustusvoimien päähaarojen välillä. ISI vastaa koti- ja ulkomaan tiedustelusta sekä Pakistanin puolustusvoimien päähaarojen maa-, ilma- ja merivoimien välisestä tiedustelutiedon koordinoinnista.

ISI:n päämaja sijaitsee Islamabadissa ja sen palveluksessa on arveltu työskentelevän 25 000 henkeä.

ISI on jaettu 6–8 osastoon.

Afganistanin sodan aikana Neuvostoliiton miehitysjoukkoja ja sen valtaan nostamaa Afganistanin demokraattisen tasavallan kommunistihallitusta vastaan taisteli mujahideen -sissiliike. Yhdysvallat ja Saudi-Arabia tukivat kumpikin mujahideen-taistelijoita kolmella miljardilla dollarilla, josta pääosa kanavoitiin ISI:n kautta.[1]

Lähteet

  1. UPI-RAPORTTI 7/2004, Kansainvälinen terrorismi ja Suomi, Toby Archer, luku Afganistanin jihad ja al-Qaidan perustaminen, s. 30

    Aiheesta muualla

    Pakistanin puolustusministeriön sivut


    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.