Hopealuoti

Hopealuoti on termi, joka viittaa kielikuvissa suoraviivaiseen, äärimmäistä tehokkuutta vaativaan ratkaisuun. Sitä käytetään yleensä silloin, kun uuden teknisen edistysaskeleen tai käytännön oletetaan ratkaisevan pääosan sillä alueella vallitsevista ongelmista helposti. Termi on saanut alkunsa kansantaruista. Perimätiedon mukaan vain hopealuotia käyttämällä on mahdollista torjua käsiaseella noitia, vampyyreita tai hirviöitä.

Tarut

Tunnetuin hopealuodeille haavoittuvainen taruolento on ihmissusi. Taru on alkujaan peräisin Gévaudanin pedosta kertovasta legendasta, jossa aseensa hopealuodeilla ladannut henkilö onnistuu lopulta ampumaan jättikokoisen suden.

Useissa perinteissä hopeaa pidetään metallina, joka on tekemisissä Kuun ja sielun kanssa. On todennäköistä, että kyseiset mielleyhtymät ovat luoneet legendan hopealuodeista.

Populaarikulttuuri

Tunnettu populaarikulttuurin esimerkki hopealuodista on Yksinäinen ratsastaja, joka käytti aseessaan hopealuoteja.

Oikeat hopealuodit

Hopea soveltuu käytännössä luodin raaka-aineeksi, vaikka se onkin lyijyä kevyempää. Se on riittävän kovaa vastustamaan suuren nopeuden aiheuttamaa hankausta piipun sisäpinnassa, toisin kuin lyijy. Osumavaikutukset eivät vastaa täysvaippaluoteja. Hopealuoti ei yleensä pirstaloidu tai muuta muotoaan edes kiväärinopeudella ja luoti tunkeutuu syvemmälle. Korkean sulamispisteen ja kovuuden vuoksi lyijyluoteja vastaavien hopealuotien valmistaminen vaatii kehittyneemmät valu- ja muotoilutekniikat. Raakaluoti voidaan valaa pinch-tekniikalla, mutta noin 1 000 celsiusasteen lämpötila on välttämätön riittävän juoksevuuden saamiseksi valamiseen.

Kielikuvat

Aikoinaan merkittävät lääkkeet, kuten salvarsaani ja penisilliinit on nähty ”hopealuoteina”. Asiantuntijat käyttävät termiä usein kyynisesti hillitäkseen järjettömiä odotuksia. Esimerkiksi lääkärit sanovat usein tuoreimmista ihmedieeteistä, etteivät ne ole ”mitään hopealuoteja”.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.