Hisaichi Terauchi
Kreivi Hisaichi Terauchi (8. elokuuta 1879 – 12. kesäkuuta 1946) oli Keisarillisen Japanin armeijan marsalkka toisessa maailmansodassa.
Elämäkerta
Terauchi syntyi Yamaguchin prefektuurissa ja oli Japanin pääministeri Terauchi Masataken vanhin poika. Hän valmistui Keisarillisen Japanin armeijan sotilasakatemiasta vuonna 1900 ja palveli Venäjän-Japanin sodassa.
Sodan jälkeen Terauchi meni armeijan henkilöstökouluun ja valmistui 1909. Hän vietti aikaa sotilasasiamiehenä Saksassa ja työskenteli lehtorina kadettikoulussa. Vuonna 1919 hän sai arvonimen ”hakushaku” Kazoku-arvojärjestelmän mukaan ja hänet ylennettiin everstiksi. Terauchista tuli kenraalimajuri 1924.
Terauchi nimitettiin Japanin korealaisen armeijan kansliapäälliköksi vuonna 1927. Saatuaan ylennyksen kenraaliluutnantiksi 1929 hän sai komennuksen viidenteen jalkaväkidivisioonaan, mutta hänet siirrettiin myöhemmin 4. jalkaväkidivisioonaan. Vuonna 1934 Terauchi nimitettiin Japanin taiwanilaisen armeijan komentajaksi.
Lokakuussa 1935 Terauchi nimitettiin ”täydeksi” kenraaliksi. Helmikuun 26. päivän välikohtauksenn jälkeen armeija valitsi hänet Japanin sotaministeriksi, mikä aiheutti ristiriitaa Japanin parlamentissa sotilas- ja siviilipuolueiden välille.
Terauchi komensi Japanin Pohjois-Kiinan alueen armeijaa heti Kiinan–Japanin sodan jälkeen. Hänet palkittiin ensimmäisen luokan ”nousevan auringon” (Kyokujitsu shō) palkinnolla vuonna 1938. 1941 Terauchi siirrettiin komentamaan eteläistä armeijan retkikuntaa. Pian sen jälkeen hän alkoi tehdä sotasuunnitelmaa amiraali Yamamoto Isorokun kanssa Tyynenmeren sotaa varten.
Kaakkois-Aasian valloituksen johtamisen jälkeen Terauchi vahvisti päämajaansa Singaporessa. Hänet ylennettiin sotamarsalkaksi 6. kesäkuuta 1943. Vuotta myöhemmin toukokuussa hän muutti Filippiineille. Kun alue muuttui vaaralliseksi hän vetäytyi Saigoniin Ranskan Indokiinaan. Kuullessaan Burman menetyksestä hän kärsi aivohalvauksesta toukokuussa 1945.
Terauchi luovutti perheensä perintökalun, wakizashin eli lyhyen miekan, lordi Mountbattenille Saigonissa 1945. Miekka melkein aiheutti diplomaattisen selkkauksen 1980-luvun puolessa välissä kun kuningataräiti Elisabet halusi asettaa sen näkyvälle paikalle hänen ja kruununprinssi Naruhiton illallisella. Kuningatar kuitenkin esti miekan esillepanon.
Terauchin hauta sijaitsee Singaporessa.