Hi-MD

Hi-MD on Sonyn vuoden 2004 tammikuussa julkistama tallennusformaatti MiniDiscin päivitys .[1] Formaatti julkistettiin myöhemmin samana vuonna ja sitä tukevat laitteet kykenivät käyttämään uusia yhden gigatavun Hi-MD-levyjä, jotka ulkoisesti muistuttivat Minidiscejä.

Sony Hi-MD-levy edestä
Sony Hi-MD-levy takaa

Hi-MDn pääominaisuudet

  • mahdollisuus tallentaa äänitiedostojen lisäksi myös datatiedostoja kuten asiakirjoja, videoita ja kuvia
  • pidemmät soitto- ja nauhoitusajat levyä kohti
  • mahdollisuus siirtää nauhoituksia digitaalisesti Hi-MD-levyn ja tietokoneen välillä (Aiemmin vain yksisuuntaiset digitaalisiirrot olivat mahdollisia käyttäen häviöllistä ATRAC-pakkausta)
  • mahdollisuus nauhoittaa häviöttömässä linear PCM -muodossa, jolloin saadaan CD-tasoinen ääninauhoitus. Tämä poistaa compression artifactit eli häiriöäänet, jotka syntyvät kun nauhoitetaan suoraan häviöllistä pakkausta käyttäviin äänimuotoihin - esimerkiksi Sonyn ATRAC, tai muut formaatit kuten MP3, AAC, Windows Media Audio (WMA) tai Ogg Vorbis (ogg). (Aiemmin nauhoittaminen oli mahdollista vain häviölliseen ATRAC-muotoon.
  • uusi ATRAC3plus codec, Hi-LP- ja Hi-SP-pakkausnopeuksia käyttävä tallennusmuoto
  • yhteensopivuus (ja lisäominaisuudet kuten tietokoneelle siirtäminen) tavallisten Minidiscien kanssa

Hi-MD tarjoaa monia tallennusmuotoja äänen nauhoittamiseksi: PCM, Hi-SP ja Hi-LP, jotka voidaan valita suoraan tallennuslaitteesta. PCM on laadultaan paras muoto, sitten Hi-SP (oletus) ja viimeiseksi Hi-LP.

  • PCM muodossa voidaan tallentaa 94 minuuttia (1h:34min) häviötöntä CD-tasoista ääntä 1 GB Hi-MD -levylle (tai 28 minuuttia tavalliselle 80-minuuttiselle MiniDiscille kun nauhoitetaan sille Hi-MD moodissa).
  • Hi-SP muodossa voidaan tallentaa seitsemän tuntia viisikymmentäviisi minuuttia (7h:55m) ääntä 1 GB Hi-MD -levylle (tai 2h 20 minuuttia tavalliselle 80-minuuttiselle MiniDiscille kun nauhoitetaan sille Hi-MD moodissa).
  • Hi-LP muodossa voidaan tallentaa 34 tuntia ääntä 1 GB Hi-MD -levylle (tai 10h 10 minuuttia tavalliselle 80-minuuttiselle MiniDiscille kun nauhoitetaan sille Hi-MD moodissa).

Jokainen nimetyistä tallennusmenetelmistä löytyy suoraan jokaisesta Hi-MD laitteesta. Lisää bittinopeuksia pakkaamisen hienosäätämiseen voi valita SonicStage -ohjelmasta tietokoneelta. Kehnoimmalla Sonicstagesta valitulla laadulla yhdelle levylle mahtuu jopa 45 tuntia ääntä.

Kaikki Hi-MD -laitteet pystyvät soittamaan tavallisia MiniDiscejä. Useimmat Hi-MD Walkmanit pystyvät myös nauhoittamaan tavallisille MiniDisc levyille standardeissa SP, LP2 and LP4 muodoissa MD moodissa (vs. Hi-MD moodi), mikä sopii vanhemmissa (ennen Hi-MD:tä valmistetuissa) laitteissa soitettavien levyjen tekemiseen.

Datatiedostoja ja ääntä samalla levyllä

Hi-MD levyille voi tallentaa tietokoneen datatiedostoja äänen lisäksi. Levyllä voi haluttaessa olla esimerkiksi koulu- tai työasiakirjoja, kuvia, videoita jne. musiikin lisäksi. Levyllä olevaa musiikkia voi soittaa Hi-MD Walkmanilla.

Kun laite kytketään tietokoneeseen (USB-kaapelilla), Hi-MD Walkman näkyy tavallisena USB massamuistina eli siirrettävänä levynä samaan tapaan kuin USB-muisti tai ulkoinen kiintolevy. Levy käyttää FAT-tiedostojärjestelmää. Kun laite on kytketty, se saa myös virtansa USB-portin kautta kuten USB-muistitkin. Nauhoitettuja äänitiedostoja ei voi siirtää massamuistimoodissa, vaan tarvitaan SonicStage -ohjelmisto. Nykyisillä SonicStage-ohjelman versioilla siirretyt nauhoitukset voi myös muuntaa yleisempään WAV-muotoon jatkokäsittelyä varten.

Katso myös

Lähteet

Viitteet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.