Hermopolis Mikra (Gynaikopolites)

Hermopolis Mikra (m.kreik. Ἐρμόπολις Μικρά eli Ἑρμοῦ πόλις μικρά, Hermū polis mikra; lat. Hermopolis Parva, Hermopolis Minor) eli Pa-demi-Hor (egypt. Pꜣ-dmj-Ḥr; kopt. Ⲡⲇⲓⲙⲉⲛϩⲱⲣ, Ⲡⲓϯⲙⲓⲛϩⲱⲣ, Ⲡⲧⲓⲙⲉⲛϩⲱⲣ, Ϯⲙⲓⲛϩⲱⲣ, Ϯⲙⲉⲛϩⲱⲣ) tai Unu (egypt. Wnw) oli kaupunki muinaisessa Egyptissä. Se sijaitsi Ala-Egyptissä eli Niilin suistossa ja kuului Libyan/Gynaikopoliteen nomokseen.[1][2][3][4]

Faaraoaikainen kivifragmentti Hermopoliista, nykyisestä Damanhurista.
Hermopolis Mikra
Ἐρμόπολις Μικρά
Sijainti

Hermopolis Mikra
Koordinaatit 31°02′01″N, 30°28′15″E
Valtio Egypti
Paikkakunta Damanhur, Al-Buhaira
Historia
Tyyppi kaupunki
Kulttuuri antiikki
Valtakunta muinaisen Egyptin dynastiat
Ptolemaiosten valtakunta
Rooman valtakunta
Bysantin valtakunta
Alue Libya/Gynaikopolites, Delta, Egypti
Aiheesta muualla

Hermopolis Mikra Commonsissa

Hermopolis Mikra, suomeksi ”Pieni Hermeen kaupunki”, sijaitsi Aleksandrian ja Naukratiin välillä lähempänä jälkimmäistä ja noin 70 kilometriä kaakkoon ensin mainitusta.[2] Kaupunki luetaan yleensä osaksi Gynaikopoliteen nomosta,[3] mutta joskus se mainitaan myös kuuluneeksi Saiteen nomokseen[3] ja joskus puolestaan Meteliteen/Menelaiteen nomokseen ollen sen pääkaupunki.[5] Hermopoliin eteläpuolelta kulki kanava, joka yhdisti Aleksandrian lähellä sijainneen Mareotis-järven Niilin läntisimpään eli Kanobikos-suuhaaraan (Kanopoksen suuhaaraan).[1] Nykyisin kaupungin paikalla tai sen lähellä on Damanhurin kaupunki.[1][3]

Kaupungin egyptinkielinen nimi Pa-demi-Hor tarkoittaa ”Horuksen kaupunkia”.[3] Sen kreikankielinen nimi viittaa kuitenkin Hermeeseen, joka yhdistettiin yleensä Thotiin.

Hermopolis Mikraa ei tule sekoittaa Ala-Egyptin toiseen Hermopolis Mikraan, joka sijaitsi idempänä.[1]

Lähteet

  1. Smith, William: ”Hermopolis Parva”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.
  2. Hermopolis Mikra Pleiades. Viitattu 19.10.2020.
  3. Hermopolis (Damanhur) Trismegistos. Viitattu 19.10.2020.
  4. Strabon: Geografika 17 s. 802; Klaudios Ptolemaios: Geografia 4.5.46; Itinerarium Antonini Augusti s. 154.
  5. Leeman, Diane: The Nomes of Ancient Egypt 2019. Academia.edu. Viitattu 19.10.2020.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.