Hensbackan kulttuuri

Hensbackan kulttuuri oli noin 9 000–6 000 vuotta sitten jääkauden lopun aikainen Ruotsissa esiintynyt metsästäjä – keräilijäkulttuuri. Se syntyi luultavimmin Norjan rannikon Fosnan kulttuurin ja eteläisemmän Ahrensburgin kulttuurista peräisin olevien siirtolaisten sulautuessa yhteen. Ei tiedetä, kumpi vaikutti voimakkaammin. Fosnalaiset alkoivat vaeltaa 9 300 vuotta sitten Köli-vuoriston yli. Ahrensburgin tai Brommen kulttuurin ihmisiä vaelsi Etelä-Ruotsiin jo aikaisemmin, 11 000 vuotta sitten.

Hensbackaa seurasivat Sandarna- ja Lihult-kulttuurit. Asutus laajeni vähin erin koilliseen ja Pohjois-Ruotsiin vasta 8 000 vuotta sitten.

Asutus oli edennyt pitkälle Etelä-Skandinaviaan boreaalikauden päättymiseen 6800 eaa. mennessä, jolloin asutusta oli Garaseletissa Byskefloden-joen varressa (C-14-ajoitus). Noin 6300 eaa. levisivät mikroliitit myös pohjoiseen, kuten ehkä kalliomaalauksetkin .[1]

Ruotsissa oli tuohon aikaan asuttavaksi huonosti soveltuvaa tundraa. Noin 9 000–7 000 vuotta sitten ilmaantui Pohjois-Suomeen ns. "botninen kulttuuri", joka oli aivan eri asia kuin eteläisempi Suomusjärven kulttuuri.

Lähteet

  1. http://www.helsinki.fi/arkeologia/kurssit/Har115_sl2004/luento_4.rtf
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.