Helsingin Sanomain Säätiö
Helsingin Sanomain Säätiö on yksityinen, yleishyödyllinen säätiö. Sen tarkoituksena on edistää ja tukea korkeatasoista tutkimusta ja sananvapauden toteutumista. Erityisesti säätiö tukee viestintään liittyvää tutkimusta ja tulevaisuuden ennakointiin tähtäävää tutkimusta. Tehtäväänsä säätiö toteuttaa jakamalla apurahoja ja ylläpitämällä Päivälehden arkistoa ja Päivälehden museota. Nimensä arkisto ja museo ovat saaneet Helsingin Sanomien edeltäjästä Päivälehdestä, joka ilmestyi vuosina 1889–1904[1].
Toiminnallaan säätiö haluaa olla kehittämässä suomalaista viestintäteollisuutta ja olla vaikuttamassa erityisesti sanomalehden menestykseen tulevaisuudessakin. Vuosittain säätiö käyttää yleishyödylliseen toimintaansa noin viisi miljoonaa euroa. Tästä summasta apurahoina ja stipendeinä jaetaan noin kolme miljoonaa euroa. Helsingin Sanomain Säätiö perustettiin vuonna 2005, kun Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiö ja Päivälehden arkistosäätiö yhdistettiin.
Helsingin Sanomain Säätiö jakaa apurahoja pääasiassa viestintään ja viestintäteollisuuteen liittyvään tutkimukseen. Se myöntää apurahoja myös viestinnän alalta väitelleille tohtoreille ulkomailla tehtävää tutkimusta varten. Lisäksi säätiö myöntää keskivälillä uraansa oleville toimittajille stipendejä jatko-opiskeluun ulkomaisissa huippuyliopistoissa Britanniassa, Kiinassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Säätiö järjestää kilpailuja, joiden tarkoituksena on synnyttää uusia innovaatioita journalismiin ja viestintäteollisuuteen sekä vahvistaa alan monipuolista kehitystä.
Säätiön yliasiamiehen Heleena Savelan seuraajaksi nimitettiin vuoden 2015 lopussa Ulla Koski.[2] Säätiön toiminnasta teetettiin vuonna 2017 laaja vaikuttavuusarviointi.[3]
Lähteet
- Sanomalehdet – Päivälehti digi.kansalliskirjasto.fi. Kansalliskirjasto. Viitattu 21.7.2016.
- Miska Rantanen: Ulla Koski Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamieheksi – Säätiöt – HS hs.fi. 11.12.2015. Viitattu 20.7.2016.
- Helsingin Sanomain Säätiön evaluaatioraportti hssaatio.fi. 9.3.2018. Viitattu 2.4.2018.