Hei maailma -ohjelma
Hei maailma -ohjelma on tietokoneohjelma, joka tulostaa ruudulle sanat "Hei maailma" (engl. Hello world). Sen voi löytää miltei jokaisesta ohjelmointikieltä opettavasta kirjasta ja se on useimpien ohjelmoijien ensimmäinen itse tehty sovellusohjelma.[1]
Hei maailma -ohjelmaa käytetään testinä siitä, että käytössä oleva ympäristö (tietokone, käyttöjärjestelmä, kääntäjä) on asennettu oikein ja osaa tuottaa toimivan ohjelman käytetyn ohjelmointikielen lähdekoodista. Jos Hei maailma -ohjelma toimii kuten pitää, on todennäköistä että monimutkaisemmatkin ohjelmat toimivat. Etenkin vieraassa tai uudessa ympäristössä Hei maailma -ohjelma on suosittu testi usealle käytännön ongelmalle.
Pienet testiohjelmat ovat olleet olemassa yhtä kauan kuin ohjelmoitavat tietokoneet, mutta termin "Hei maailma" käyttäminen levisi vasta Brian Kernighanin ja Dennis Ritchien vuonna 1978 julkaistun kirjan, The C Programming Language myötä.
The C Programming Language (ensimmäisen julkaisuversion) versio ohjelmasta näytti tältä:[2]
main()
{
printf("hello, world\n");
}
Varhaisin dokumentoitu käyttötapaus on Kernighanin kirjoittamassa oppaassa B-kieleen A Tutorial Introduction To The Language B (1972).
Lähteet
- What is Hello World? - Definition from WhatIs.com WhatIs.com. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)
- https://archive.org/details/TheCProgrammingLanguageFirstEdition/mode/2up
Aiheesta muualla
- A Tutorial Introduction To The Language B – Internet Archive
- Hei maailma -ohjelman vaiheet (englanniksi)