Hard rock

Hard rock on musiikkigenre, joka kehittyi garage rockista ja blues rockista 1960-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Hard rockille ovat tyypillisiä aggressiiviset tulkinnat, kitaran särö sekä voimasoinnut.

Hard rock
Alkuperä blues rock, psykedeelinen rock, garage rock, rock and roll, rhythm and blues
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
Kehittymisen
ajankohta
1960-luvun puoliväli
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, bassokitara, rumpusetti, laulu, koskettimet
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
heavy metal,

Merkittäviä alkuaikojen hard rock -yhtyeitä olivat Cream, Deep Purple, The Who ja Led Zeppelin.[1]

Hard rockia hyökkäävämpää ja raskassointisempaa musiikkia kutsutaan metallimusiikiksi (heavy metal).

Hard rockin ja metallimusiikin suhde

Hard rock -termiä käytetään usein kevyehkön metallimusiikin synonyyminä. Käsitteet on kuitenkin yritetty eriyttää toisistaan siten, että varsinainen metalli olisi raskaampaa ja sanoituksiltaan hard rockia synkempää. Musiikillisesti hard rock edustaa metallimusiikkia selkeämmin 1960-luvun rhythm and blues -pohjaisen rockmusiikin jatkumoa.

Hard rockin historia

Hard rockin juuret ovat muun muassa blues rockissa, The Whon tuotannossa, sellaisissa 1960-luvun rock-kappaleissa kuin ”You Really Got Me” (The Kinks) ja ”Helter Skelter” (The Beatles) sekä garage rockissa. Tunnettuja 1970–1980-luvun hard rock -yhtyeitä olivat muun muassa AC/DC, Aerosmith, KISS, Rainbow, Status Quo, Thin Lizzy, Van Halen ja Scorpions. Varsinkin Aerosmith ja KISS omaksuivat imagoonsa voimakkaita vaikutteita myös glam rockista. Vastaavasti glam rock -yhtyeiden, kuten Alice Cooperin, Sladen ja Queenin, kappaleissa oli usein hard rock -vaikutteita.

1980-luvulla sellaiset glam-henkiset hard rock -yhtyeet kuin Whitesnake, Guns N' Roses, Def Leppard, Skid Row ja Europe saavuttivat suurta suosiota. Uuden sukupolven hard rock -yhtyeistä tunnetuimpiin lukeutuvat esimerkiksi Velvet Revolver, The Answer, Buckcherry ja Airbourne.

Heavy-rock Suomessa

Suomen ensimmäiseksi heavy rock -yhtyeeksi on mainittu 1970-luvulla aloittanut seinäjokelainen Hard Rock Sallinen.[2]tarvitaan parempi lähde Suomalaisia hard rock -yhtyeitä ovat olleet muun muassa Zero Nine, Peer Günt ja Hanoi Rocks sekä 1980-luvun puolivälissä esille tullut suomenkielinen hard rock -yhtye O.S.S.Y.

Lähteet

  1. Hard Rock - Music Genres - Rate Your Music Rateyourmusic.com. Viitattu 12.7.2013. (englanniksi)
  2. Hard Rock Sallinen tekee comebackin Komiat. 30.6.2015. Viitattu 19.9.2019.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.