Hal Sparks

Hal Harry Magee Sparks III (s. 25. syyskuuta 1969, Cincinnati, Ohio) on yhdysvaltalainen näyttelijä, koomikko, muusikko ja mediapersoona. Hänet tunnetaan musiikkikanavan VH1 aktiivisena kasvona, E! Talk Soupin juontajana ja Michael Novotnyna sarjassa Älä kerro äidille.

Hal Sparks vuonna 2005.

Varhaiset vaiheet

Sparks syntyi Ohiossa, mutta kasvoi Kentuckyn osavaltiossa pienessä kylässä nimeltä Peaks Mill, jossa hän perheineen eli suhteellisen köyhissä oloissa. 7-vuotiaana hän aloitti partion ja 8-vuotiaana karaten. Hän täytti lapsuutensa radio-ohjelmilla, videopeleillä ja sarjakuvilla, sillä lähin televisio oli yli puolentoista kilometrin päässä. Myöhemmin Sparks on viitannut lapsuutensa sanoen, ettei köyhyyden ja kouluttamattomuuden osallisuutta hyvän huumorintajun syntyyn saa koskaan aliarvioida.

14-vuotiaana Sparks muutti isänsä luokse Chicagon alueelle Illinoisin osavaltioon, ja kirjautui Winnetkan kaupungissa sijaitsevaan New Trier High Schooliin. Siellä hän päätyi teatteriosastolle, ja onnistui rohkaisevan opettajansa avulla kehittämään luontaisia näyttelijän ja viihdyttäjän kykyjään. 15-vuotiaana hän ryhtyi isänsä vastusteluista huolimatta tekemään stand up -komiikkaa, ja Chicago Sun-Times äänesti hänet kaupungin hauskimmaksi teini-ikäiseksi. Titteli avasi hänelle useita ovia viihdebisnekseen.

Teini-ikäisenä Sparks kuului myös Second City -nimiseen komediaryhmään.

Ura

Vielä lukiossa oleva 18-vuotias Sparks pääsi isännöimään lauantai-iltojen lastenvisailua nimeltä Treasure Mall. Valmistuttuaan Sparks muutti Los Angelesiin tarkoituksenaan luoda kunnollinen viihdeura. Maksettuaan kymmenen vuotta lainojaan, hän teki läpimurtonsa päästessään juontamaan ohjelmaa Talk Soup vuonna 1999.

Vuonna 2008 Sparks tuotti itse ensimmäisen oman stand up -DVD:nsä nimeltä Escape from Halcatraz.

Poliittisesti hyvin perehtynyt ja aktiivinen Sparks on säännöllinen vieras sellaisissa ohjelmissa kuin Your $$$$$, The Joy Behar Show ja The View silloin, kun ei isännöi omaa viikoittaista radio-ohjelmaansa. Vuosina 2009 ja 2010 hän osallistui risteilylle Progressive Voices Cruise. Vuonna 2011 Sparks teki lisäksi komediakiertuetta nimeltä Sexy Liberal Comedy Stephanie Millerin ja John Fugelsangin kanssa.

Radiossa

Sparks työskentelee säännöllisenä vierailijana ja juontajana kansallisessa Stephanie Miller Radio Show'ssa. Sparksin ohjelma on nimeltään Hump Days With Hal, ja se on keskiviikkoaamuisin esitettävä kolmen tunnin mittainen kommentti -ja huumoriohjelma.

Kesäkuussa 2010 Sparks aloitti oman radio-ohjelmansa Chicago's Progressive Talkissa, jossa hän isännöi ohjelmaa nimeltä The Hal Sparks Radio Show (megaworldwide).

Televisiossa

Sparks teki ensiesiintymisensä televisioelokuvassa Frog vuonna 1987. Tämän jälkeen hän on tehnyt useita erilaisia televisiorooleja.

Visailut

Isännöidessään ohjelmaa Treasure Mall vuonna 1988, Sparks oli Yhdysvaltain nuorin visailupersoona. Sparks osallistui myös ohjelmaan Extreme Dodgeball Chicago Hitmenin kapteenina, ja antoi äänensä Mr. Q nimiselle tietokonehahmolle ohjelmassa 20Q.

VH1-esiintymiset

Sparks oli yksi viidestä julkkiksesta, jotka esiintyivät ohjelman Celebrity Paranormal Project ensimmäisessä jaksossa. Lisäksi hän on toiminut kommentaattorina yli neljässätoista VH1 -kanavan ohjelmassa,

Televisioroolit

Sparks oli yksi viidestä päähenkilöstä homojen elämästä kertovassa läpimurtosarjassa Älä kerro äidille. Viisi tuotantokautta kestänyttä sarjaa ennustettiin alkujaan katastrofiksi, mutta ohjelma menestyi hyvin ennennäkemättömän materiaalinsa kanssa. Sparks esiintyi jokaisessa sarjan 83 jaksossa roolissaan Michael Novotnyna, ja tämä on tähän asti hänen näyttävin roolityönsä. Lisäksi sarja poiki hänelle sekä positiivista että negatiivista mediajulkisuutta siksi, että hän näytteli homoa vaikka oli itse hetero. Hän on sanonut, ettei koskaan kokenut homon näyttelemistä ongelmaiseksi, vaan uskoi sen päinvastoin hyväksi tavaksi rohkaista ennakkoluuloisia ihmisiä kommunikoimaan homoyhteisön kanssa jotta he pääsisivät itse peloistaan. Sarjan teon ikäväksi puoleksi hän on maininnut hänelle ja muille näyttelijöille lähetetyt lukuisat tappouhkaukset.

Vuonna 2007 Sparks aloitti ääninäyttelyn lastenohjelmassa Tak & The Power of Juju, jota tehtiin 12 jakson verran.

Vuonna 2009 Sparks teki ensimmäisen Showtimen komediaspektaakkelinsa Charmageddonin Santa Anassa, Kaliforniassa. Esitys julkaistiin DVD:llä vuonna 2010.

Vuonna 2011 Sparks esitti Donald Davenportia uuden Disney -sarjan Lab Rats 2012 pilottijaksossa. Sarja nähdään vuonna 2012.

Vierailevana näyttelijänä

Sparks on tehnyt vierailurooleja useissa televisiosarjoissa aina vuodesta 1994, jolloin hän esitti pitkätukkaista skeittaria ohjelmassa Louis & Clark: The New Adventures Of Superman. Vuonna 1995 hänet nähtiin sarjassa Tohtori tuli kaupunkiin. Vuosina 2000-2006 hän esiintyi sarjoissa Martial Law, Frasier, One On One, CSI ja Las Vegas.

Lisäksi Sparks on näytellyt animaatiosarjassa Robot Chicken. Hän on myös esiintynyt omana itsenään Fall Out Boyn musiikkivideolla Beat It.

Tosi-TV

Vuonna 2006 Sparks osallistui ohjelmaan Celebrity Duets hyväntekeväisyyskohteenaan järjestö nimeltä Habitat for Humanity. Hän esiintyi sellaisten muusikoiden kuin Smokey Robinson, Gladys Kinght, Wynonna Judd, Dennis DeYoung, Dee Snider ja Sebastian Bach kanssa. Hän pääsi finaaliin Lucy Lawlessin ja Alfonso Ribeiron kanssa sijoittuen lopulta kolmanneksi.

Vuonna 2007 Sparks juonsi ohjelmaa Survival of the Richest, jossa nuoret varakkaat aikuiset työskentelivät nuorten velkaantuneiden aikuisten kanssa selvitääkseen yhdessä haasteista ja tehdäkseen tiimityötä. Samana vuonna Sparks tuomaroi Roseannen kanssa ohjelman Nick At Night maailman hauskimman äidin etsintää.

Vuonna 2008 Sparks kilpaili VH1'n ohjelmassa Celebracadabra, jossa julkkikset esittivät toisilleen valmentajiltaan oppimiaan taikatemppuja. Sparks sijoittui kilpailussa toiseksi.

Elokuvat

Sparksin ensimmäinen suuri elokuva oli suosittu komedia Dude, Where's My Car?, joka saavutti kulttimaineen huonoista arvosteluista huolimatta. Hän näytteli elokuvassa Zoltania.

Sparks on esiintynyt myös ohimennen muun muassa elokuvissa Dickie Roberts: Entinen lapsitähti ja Spider-Man 2. Jälkimmäisessä hän esittää omana itsenään miestä, joka astuu Spider-Manin kanssa samaan hissiin käyden tämän kanssa lyhyen mutta hauskan dialogin. Hän esiintyi myös komediaelokuvan Extract avauskohtauksessa, jossa hän oli toinen musiikkikaupan myyjistä Mila Kuniksen näyttelemän päähenkilön hankkiessa kitaraa.

Vuonna 2004 Sparks näytteli Deputy Dalea elokuvassa Lightning Bug, jonka ohjasi ja käsikirjoitti Robert Hall.

Musiikki

Näyttelyuran ohella Sparks on laulaja ja pääkitaristi rockyhtyeessä ZERO 1. Alun perin yhtyeeseen kuuluivat Sparks, basisti Robert Hall ja rumpali Miles Loretta, joka on myös Sparksin serkku. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin joulukuussa 2006.

Nykyään yhtyeeseen kuuluvat laulajakitaristi Sparks, kitaristi Brian Crow, basisti Bumper Renga ja rumpali Lance Tamanaha. He työstävät parhaillaan albumia nimeltä The Sacred Nothing. Yhtye on tehnyt myös musiikkivideon kappaleelle American Psycho.

Sparks liittyy usein myös losangelesilaisen Steel Panther -coveryhtyeen riveihin yhtyeen keikkaillessa.

Yksityiselämä

Sparks on hyväntekeväisyysaktivisti monille eri kohteille. Hän levittää muun muassa tietoutta syövästä ja AIDSista ja puolustaa aktiivisesti eläinten oikeuksia. Hän kannattaa myös avoimesti marijuanan laillistamista ja homojen oikeuksia.

Vuonna 2010 Sparks sai mediahuomiota käyttäessään ensiaputaitojaan elvyttääkseen Los Angelesin lentokentällä vanhemman tajuttoman miehen. Häntä avusti Katrina Onyett, toinen matkustaja, joka sattui olemaan lähellä miehen pyörtyessä.

Sparks on streittari eikä ole koskaan elämässään juonut, tupakoinut tai kokeillut huumeita. Hän harjoittaa myös pescovegetarismia ja omaa useita mustia vöitä taistelulajien parissa. Parhaillaan hän opiskelee kungfuta. Hän on myös maininnut, ettei usko menevänsä koskaan naimisiin.

Sparks asuu Los Angelesissa, ja hänellä on poika nimeltä Camden Harrison Sparks (s. 2011). Hän kasvattaa lasta yhdessä tämän äidin Shelley Altersin kanssa.

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.