Haiden

Haiden (jap. 拝殿) tarkoittaa šintolaisessa pyhäkköarkkitehtuurissa palvontaan tai rukoukseen varattua hallia. Se sijaitsee yleensä pyhäkön päähallin (honden) edessä ja on usein päähallia suurempi. Haiden liittyy hondeniin usein uhrihallin eli heidenin välityksellä. Päähalli on tarkoitettu ainoastaan pyhäkön kamin käyttöön ja on siten suljettu yleisöltä, mutta haiden tarjoaa tilan seremonioille ja kamin palvonnalle.[1][2] Joissain tapauksissa, kuten Naran Ōmiwa-jinjassa, päähallin tilalla on pyhä alue.[2] Silloin haiden on pyhäkön tärkein rakennus.

Haidenin alkuperästä ei ole varmuutta. Alun perin kamin palvontaan liittyviä seremonioita suoritettiin todennäköisesti päähallin edessä. Esimerkiksi Isen pyhäkössä seremoniat suoritetaan edelleen avoimella pihalla. Haiden saattoi saada alkunsa esimerkiksi buddhalaisesta rukoushallista (raidō), tanssiin tarkoitetusta paviljongista (maidono) tai buddhalaisesta tavasta resitoida sūtria temppelin keskimmäisellä portilla (chūmon) tai temppelirakennuksiin liittyvissä käytävissä (kairō). Ajan myötä hallista tuli keskeinen osa pyhäkön arkkitehtuuria ja toimintaa.[1][2]

Lähteet

  1. Mori, Mizue: Haiden Encyclopedia of Shinto, Kokugakuin-yliopisto. Viitattu 8. toukokuuta 2010.
  2. Haiden JAANUS. Viitattu 8. toukokuuta 2010.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.