Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa (haavainen koliitti eli haavainen paksusuolen tulehdus) on tulehduksellinen suolistosairaus (inflammatory bowel disease, IBD). Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.[1]

Paksusuolen limakalvoa, jossa haavainen paksusuolen tulehdus.
Crohnin taudin ja Colitis ulcerosan ero.

Colitis ulcerosa on elinikäinen sairaus, joka sisältää aktiivisia jaksoja, joiden aikana se saattaa rajoittaa potilaan elämää. CU on autoimmuunisairaus, eikä se tartu ihmisestä toiseen. Tauti saatetaan joskus sekoittaa toiseen tulehdukselliseen suolistosairauteen, Crohnin tautiin.

Tulehduksellista suolistosairautta sairastavien naisten elinikä on keskimäärin 7–8 vuotta tavallista lyhyempi ja miesten 5–6 vuotta[2].

Esiintyvyys

Colitis ulcerosaa sekä toista tulehduksellista suolistosairautta eli Crohnin tautia esiintyy Suomessa enemmän kuin muissa Euroopan maissa[3]. Taudin esiintyvyys on kasvanut Suomessa etenkin 2000-luvulla. Esiintyvyyden kasvaessa edelleen on colitis ulserosasta tulossa seuraava suomalaisten kansantauti.

Colitis ulcerosaan sairastuu Suomessa vuosittain noin 20 ihmistä 100 000 ihmistä kohti. Taudin esiintyvyys on 300–400 tapausta 100 000 asukasta kohti.[4]

CU voi puhjeta kaikenikäisille, mutta tyypillinen sairastumisikä on 15–35 vuotta.[5] Sairaus on miehillä hieman yleisempi kuin naisilla.[4]

Syyt

Kaikkia Colitis ulcerosan syntyyn vaikuttavia tekijöitä ei toistaiseksi vielä tunneta, mutta tiedetään, että sekä ympäristö- että perintötekijät lisäävät sairastumisriskiä.

Sillä väestöryhmällä, joka nautti vähintään kerran päivässä uppopaistettua ruokaa, esiintyi noin kolme kertaa enemmän haavaista paksusuolen tulehdusta kuin niillä, jotka eivät syöneet uppopaistettua ruokaa.[6] Syynä saattaa olla esimerkiksi uppopaistetun ruoan sisältämä linolihappo. Euroopassa tehdyssä väestötutkimuksessa havaittiin, että niillä, joiden ravinto sisältää eniten linolihappoa, esiintyy 2,5-kertaa enemmän haavaista paksusuolentulehdusta. Runsas linolihapon saanti saattaa selittää siksi jopa 30 prosenttia haavaisen paksusuolentulehduksen yleistymisestä.[7]

Runsaasti virvoitusjuomien, makeiden herkkujen, sipsien ja lihajalosteiden kaltaisia valmisruokia nauttivilla esiintyy noin 50 prosenttia enemmän haavaista paksusuolen tulehdusta kuin niitä nauttimattomilla sen jälkeen, kun muut riskitekijät on vakioitu. Yhtenä syynä voivat olla valmisruoan sisältämät emulgaattorit, maltodekstriini ja titaanioksidi, koska ne saattavat häiritä suolistoflooraa. Suolan, prosessoimattoman lihan, meijerituotteiden, tärkkelyspitoisen ruoan, hedelmien, vihannesten ja palkokasvien nauttiminen ei ollut yhteydessä haavaisen paksusuolen tulehduksen esiintyvyyteen.[6]

Erittäin runsaan kalan ja lihan nauttimisen on kuitenkin havaittu lisäävän 40–65-vuotiaiden naisten sairastumisriskiä[8].

CU-potilaan lapsilla on noin 10–20 %:n riski sairastua samaan tautiin. Jos lapsen molemmat vanhemmat sairastavat tautia, riski nousee noin 30–50 %:iin.

Tupakointi näyttää estävän tai lievittävän colitis ulcerosaa[9].

Oireet

Colitis ulcerosa esiintyy paksusuolessa tai peräsuolessa. Sen oireita ovat muun muassa veriripuli, kivut (ennen ulostusta), väsymys, laihtuminen ja kuume. Sairaus todetaan peräsuolen tai paksusuolen tähystyksessä.

Liitännäissairaudet

Colitis ulcerosa altistaa primaariselle sklerosoivalle kolangiitille[10] ja sitä kautta kolangiokarsinoomalle[11]. Sairaus myös nostaa suolisyövän riskiä[12]. Colitis ulcerosaa sairastavilla esiintyy suun limakalvoilla joskus myös aftoja.[13][14]

Hoito

Colitis ulcerosan hoito tapahtuu pääsääntöisesti lääkkeillä, joita ovat kortisoni, salatsosulfapyridiini (sulfasalatsiini) , mesalatsiini, atsatriopriini ja antibiootit. Yleensä viimeisenä lääkevaihtoehtona on biologiset lääkkeet: infliksimabi, adalimumabi, golimumambi, etanersepti, jotka vaikuttavat TNF-α:n. Muita biologisia lääkkeitä ovat: ustekinumabi, vedolitsumabi, tofasitinibi. Tofasitinibi on poikkeuksena suun kautta annettava biologinen lääke.[15] Infliksimabi on suonensisäisesti annettava lääke, joka annetaan sairaalassa noin kahden tunnin lääketiputuksina, ja adalimumabi puolestaan on ihonalaiskudokseen pistettävä lääke, jonka potilas annostelee itse kahden tai yhden viikon välein riippuen vasteesta. Mikäli lääkehoidosta ei ole saatu kunnollista vastetta tulehdukselle, joudutaan päätymään leikkaukseen. Ruokavaliolla (esimerkiksi SCD) voi olla hyötyä Colitis ulcerosan hoidossa. Harvoissa tapauksissa, joissa ilmenee allergiaa CU-lääkkeille, on ainoa vaihtoehto paksusuolen poistoleikkaus.

Yleisin leikkausvaihtoehto on peräaukon säästävä proktokolektomia eli J-pussin teko (IPAA-leikkaus). Tässä leikkauksessa paksusuoli poistetaan kokonaan ja ohutsuolesta tehdään J-kirjaimen muotoinen säiliö. Tämä säiliö yhdistetään peräaukkoon, jolloin ulostaminen tapahtuu luonnollista kautta. Peräaukon sulkijalihasten huono toiminta on este IPAA-leikkaukselle. Joskus voidaan joutua tekemään väliaikainen tai pysyvä avanne. Leikkausta seuraa pitkä kuntoutuminen.

Tutkimuksissa on huomattu, että tulehdus saattaa vähentyä tahallisesti elimistöön päästetyillä loisilla, kuten hakamadoilla ja piiskamadoilla. [16]

Ruokavaliohoito

Ruokavaliohoidolla pyritään parantamaan ravitsemustilaa ja helpottamaan oireita. Erityistä ruokavaliota sairauden hoitoon ei ole. SCD-ruokavaliohoitoa ei ole hyväksytty viralliseksi hoitomuodoksi. Sairauden ollessa aktiivinen voi osa ruoka-aineista sopia toisia paremmin. Hyvin sopivia ovat peruna, kala, vähärasvainen liha, riisi, vaalea leipä, marjakeitot, banaani ja säilykehedelmät. Huonosti saattavat sopia kaalit, sipuli, palkokasvit, paprika, nauris, lanttu, selleri, omena, tuoreet leivonnaiset, käristetyt ruoat, kuivatut hedelmät, makeutusaineet (ksylitoli, sorbitoli ym.), voimakkaat mausteet, kahvi, olut, maito ja runsaasti hiilihappoa sisältävät juomat. Sopivien ja ei-sopivien luettelot ovat kuitenkin yksilöllisiä: se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä toiselle sovi lainkaan.

Lääkekorvaus Suomessa

Colitis ulcerosaa sairastava saa erityisesti kyseisen sairauden hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä alemman erityiskorvattavuuden (AE 208), jolloin lääkkeen hinnasta korvataan 65 %. Erityiskorvattavuus haetaan Kelalta.

Sairastavilla on mahdollisuus saada vessapassi Crohn ja Colitis -yhdistykseltä. Korttia näyttämällä voi ohittaa vessajonon tai päästä maksulliseen vessaan ilmaiseksi.[17]

Tunnettuja sairastajia

Lähteet

  1. Crohn ja Colitis ry crohnjacolitis.fi. Viitattu 6.7.2019.
  2. Tulehduksellinen suolistosairaus lyhentää elinikää edelleen, mutta vähemmän kuin ennen Terveysportti. Viitattu 11.11.2021.
  3. Vatsavaivat lisääntyneet jyrkästi, kaupunkilaiset suurimmassa riskiryhmässä – Professori: Rypsiöljyn sisältämä linolihappo voi altistaa suolistotaudille Helsingin Sanomat. 8.11.2017. Viitattu 3.8.2020.
  4. Mustajoki, Pertti: Haavainen paksusuolentulehdus (colitis ulcerosa) Terveyskirjasto. 24.10.2014. Duodecim. Viitattu 16.12.2015.
  5. Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus Crohn ja Colitis ry. Viitattu 16.12.2015.
  6. Neeraj Narula, Emily C. L. Wong, Mahshid Dehghan, Andrew Mente, Sumathy Rangarajan, Fernando Lanas: Association of ultra-processed food intake with risk of inflammatory bowel disease: prospective cohort study. BMJ, 15.7.2021, nro 374, s. n1554. PubMed:34261638. doi:10.1136/bmj.n1554. ISSN 1756-1833. Artikkelin verkkoversio. en
  7. Tulehdukselliset suolistosairaudet - mikä vialla? www.duodecimlehti.fi. Viitattu 7.12.2021.
  8. Prévost Jantchou, Sophie Morois, Françoise Clavel-Chapelon, Marie-Christine Boutron-Ruault, Franck Carbonnel: Animal protein intake and risk of inflammatory bowel disease: The E3N prospective study. The American Journal of Gastroenterology, 2010-10, nro 10, s. 2195–2201. PubMed:20461067. doi:10.1038/ajg.2010.192. ISSN 1572-0241. Artikkelin verkkoversio.
  9. Kysymyksiä ja Vastauksia: Tupakointi ja mahavaivat (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. Munuais- ja maksaliitto ry: Primaarinen sklerosoiva kolangiitti (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. Cholangiocarcinoma complicating primary sclerosing cholangitis.
  12. Ulcerative colitis practice guidelines in adults (update): American College of Gastroenterology, Practice Parameters Committee
  13. Slebioda Z; Szponar E; Kowalska A: Etiopathogenesis of Recurrent Aphthous Stomatitis and the Role of Immunologic Aspects: Literature Review PubMedCentral. Viitattu 17.4.2016. (englanniksi)
  14. Daley TD; Armstrong JE: Oral manifestations of gastrointestinal diseases PubMedCentral. Viitattu 17.4.2016. (englanniksi)
  15. Lääkeinfo.fi - lääkevalmisteiden pakkausselosteet - XELJANZ tabletti, kalvopäällysteinen 5 mg, 10 mg laakeinfo.fi. Viitattu 23.10.2021.
  16. "They Like Your Guts", Scientific American, Feb 2011, sivu 9
  17. Vessapassi
  18. Minna Kauppi:Olen sinut sairauteni kanssa (nettiversio) Iltalehti. 27.8.2010. Viitattu 6.2.2014.
  19. Conny Karlsson palasi kuularinkiin mtv3. Arkistoitu 22.2.2014. Viitattu 6.2.2014.
  20. http://www.manutd.com/en/News-And-Features/Football-News/2011/Dec/darren-fletcher-takes-a-break.aspx
  21. HIFK-tähti Ramstedt puhui Ylellä suolistosairaudestaan: "Itku pääsi" www.iltalehti.fi. Viitattu 25.11.2015. fi-FI
  22. Eagles guitarist Glenn Frey, 67, dies BBC. Viitattu 8.1.2016. (englanniksi)
  23. Tällainen on suolistosairaus, jota Käärijä sairastaa www.iltalehti.fi. Viitattu 3.3.2023.

    Aiheesta muualla

     

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.