Hänen Majesteettinsa Roope Ankka

Hänen Majesteettinsa Roope Ankka (engl. His Majesty, McDuck) on Don Rosan vuonna 1989 Gladstone-kustantamolle tekemä 28-sivuinen ankkasarjakuva. Suomessa se on julkaistu ensi kerran vuonna 2001 kirjassa Temppeliherrojen kätketty kruunu ja muita Don Rosan parhaita.[1] Tarinan päähenkilö on Roope Ankka, joka löytää rahasäiliönsä pihamaan kuolleesta kannosta messinkisen laatan. Yli 150 vuotta vanhan puun sisuksista löytyneessä laatassa lukee:

»7. päivänä kesä cuusa anno 1579: nimen Engelandin Elisabet Cuningattaren haldunotan temen maan, jota Nova Albionixi cutzuttakon, ja perustan tämän cuckulan päle Vancka Linnacken. Ilmoitti Francis Drake!»

Tarinan ensimmäinen sivu vuoden 2001 kirjassa Temppeliherrojen kätketty kruunu ja muita Don Rosan parhaita.

Don Rosalle on tyypillistä, että hänen tarinansa sisältävät historiallisesti paikkansa pitäviä yksityiskohtia. Vuonna 1579 Sir Francis Drake todella rantautui jonnekin päin Kalifornian rannikkoa ja julisti seudun Englannin kruunun omaisuudeksi. Sittemmin Roopen kukkula, jolle Drake linnakkeensa tarinassa perusti, päätyi ankkamaailmassa Carl Barksin luoman Julle Ankanpään haltuun ja tarinassaan Lumikenttien kimallus (Last Sled to Dawson, 1988) Rosa kertoo, kuinka Roope ostaa kukkulan Jullen pojanpojalta Konradilta Klondiken kultaryntäyksen aikoihin.

Don Rosalle ovat tyypillisiä myös viittaukset elokuviin. Hänen Majesteettinsa Roope Ankan perusidea onkin lainattu vanhasta englantilaisesta elokuvasta Passi Pimlicoon, jossa joukko lontoolaisia saa tietää asuvansa muinaisen kuninkaan taannoin ulkomaiselle ruhtinaalle lahjoittamalla maa-alueella. Kun Roopen Konradilta ostama asiapaperi on kuningas Yrjö III:n lahjoitusmääräys, se tarkoittaa sitä, että kukkula, jolla Roopen rahasäiliö sijaitsee, on itsenäinen valtio, samalla tavalla kuin elokuvan lontoolaisten maa-alue. Tarinassa on lisäksi viittaus elokuvaan Zorron merkki sekä myös katkelmia elokuvasta Citizen Kane.

Tyypillisiä Don Rosalle ovat myös viittaukset hänen lapsuutensa rakkaimmat ankkasarjakuvat piirtäneen Carl Barksin tarinoihin. Hänen Majesteettinsa Roope Ankassa esiintyvä Julle Ankanpään patsas nähtiinkin ensi kerran Barksin tarinassa Maailman rikkain mies (Cornelius Coot Story, 1952). Sen lisäksi, että patsas esiintyy Rosan tarinassa, hän selittää myös patsaan käsissään pitämien maissintähkien merkityksen. Tämän lisäksi tarinassa vilahtavat myös Roopen skotlantilaisen sukulinnan haarniskat, jotka esiintyivät ensi kerran Barksin tarinassa Vanhan linnan salaisuus (The Old Castle’s Secret, 1948).

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinassa Roope nimittää aluksi itsenäisen pikkuvaltionsa, jonka hän nimeää Roopelandiaksi, pääkaupungiksi käteisholvinsa nimeten sen Rooperiksi, sen jälkeen kun on muokannut rahasäiliönsä ulkomuotoa ”linnamaisemmaksi”. Tästä edetään siihen, että Roope alkaa vaatia valtiolta 50 vuoden veronpalautuksia, jotka upporikkaan Roopen kohdalla olisivat valtavat. Ongelmia kuitenkin ilmenee, kun Roopelandian alueelta katkaistaan sähköt sekä vesi- ja puhelinyhteydet. Kuten kaupungin virkamies toteaa, ”paikallisten laitosten ei ole lupa harjoittaa liiketoimia vieraiden valtioiden kanssa”. Ongelmat kasautuvat entisestään, kun paikalle ilmestyy Kärkky MacHinkula, jonka aikeena on kaapata Roopelandia itselleen. Apunaan hän käyttää Roopen tuttua vihollista Karhukoplaa. Lopussa Roope saa valtionsa takaisin, tosin saaden myös Karhukoplan vaivoikseen. Ankkalinnan pormestari saapuu kertoo Roopelle, että Ankkalinnan kaupunki on yhtä lailla Roopelle velkaa kunnallisveron vuoksi. Mutta veroprosentti pitäisi nostaa 99:ään, jotta veronpalautus saataisiin maksettua. Roope polttaa ”vahingossa” todistuspaperin ja väittää sulattaneensa alkuperäisen messinkilaatan kruunuksi, koska kruunumetalli on liian kallista. Viimeisessä kuvassa Roope ruokkii kyyhkysiä, ja linnunsiementen alta paljastuu messinkilaatta, eli hän poltti valtakirjan tahallaan, ja piilotti laatan, koska ei voi antaa kenenkään luulla hänen pehmenneen.

Lähteet

  1. His Majesty, McDuckJulkaisija = Inducks inducks.org. Viitattu 5.7.2020.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.