Guy Fawkes -naamari

Guy Fawkes -naamari on Anonymous-aktivistiryhmän käyttämä naamari. Sarjakuvaromaani V niin kuin verikosto (1982–1985) ja siihen perustuva elokuva V niin kuin verikosto (2005) tekivät naamarin laajalti tunnetuksi. Löyhän ryhmän muodostaneet aktivistit pukeutuvat naamariin ”yhtenä äänenä” ja samanhenkisenä kollektiivina.[1] Guy Fawkes -naamari yhdistettiin Anonymous-aktivisteihin ensimmäisen kerran projekti Chanologian aikana, jossa arvosteltiin skientologiaa. Naamari itsessään esittää 1600-luvun alussa elänyttä englantilaista roomalaiskatolista terroristia Guy Fawkesia. Valkoinen naamari esittää hymyilevää miestä, jolla on ylöspäin kaartuvat mustat viikset ja kapea pujoparta.

Guy Fawkes -naamaria käyttävä mielenosoittaja Turkissa Taksimin aukion mielenosoitusten aikaan vuonna 2013.

Tausta

Guy Fawkes -naamarin juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Naamarin sanotaan muistuttavan niin sanottuun ruutisalaliittoon osallistuneen Guy Fawkesin kasvoja. Hän vastusti roomalaiskatolilaisten vainoja Englannissa. 1800-luvulla naamareita puettiin vielä Guy Fawkesin ja ruutisalaliiton muistoksi, erityisesti Guy Fawkesin yönä. 1900-luvulla Guy Fawkesin ja naamareiden yhteys oli haalistunut. Naamari oli suosittu Britanniassa ja V niin kuin verikosto -sarjakuvan ansiosta naamari tuli tunnetummaksi päähahmon ”V:n” pukeuduttua siihen totalitarismin vastaisessa taistelussa. V niin kuin verikosto -elokuvan ja projekti Chanologian ansiosta naamari tuli kansainvälisesti tunnetummaksi. Nykyisin naamari liitetään ennemmin V niin kuin verikosto -teoksen sankariin kuin itse Guy Fawkesiin.[2][3]

Naamarin tunnetuksi tuleminen

Projekti Chanologiassa skientologista kirkkoa kritisoineet aktivistit käyttivät naamareita salatakseen henkilöllisyytensä. Tapauksen jälkeen naamarista tuli aktivistien symboli, jota on käytetty erilaisissa mielenosoituksissa, joissa vastustetaan väärinkäytöksiä, diktatuuria, kapitalismia ja puolustetaan ihmisoikeuksia ja vapautta. Naamareita on käytetty esimerkiksi Occupy-mielenosoitusten ja arabikevään yhteydessä. Saudi-Arabia ja Bahrain ovat kieltäneet naamarien käytön.[4][5]

Lähteet

  1. Reber, Dierdra: Coming to Our Senses: Affect and an Order of Things for Global Culture, s. 253. Columbia University Press, 2016. ISBN 9780231540902. Google Booksissa. (englanniksi)
  2. Ough, Tom: Anonymous: How the Guy Fawkes mask became an icon of the protest movement The Independent. 4.11.2015. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)
  3. Nickelsburg, Monica: A brief history of the Guy Fawkes mask The Week. 3.7.2013. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)
  4. Gibbs, Alexandra: The man behind the Anonymous mask CNBC. 29.12.2015. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)
  5. Nickelsburg, Monica: A brief history of the Guy Fawkes mask The Week. 3.7.2013. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.