Giri
Giri (jap. 義理) on japanilainen käsite, joka tarkoittaa suurin piirtein "velvollisuutta" tai "kiitollisuudenvelkaa". Girin sanotaan olevan merkittävä tekijä japanilaisissa sosiaalisissa suhteissa. Termillä on lukuisia erilaisia nyansseja erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, joita se säätelee. Girin ja ninjōn, henkilökohtaisten toiveiden, vastakkainasettelu on merkittävä teema Japanin kirjallisuudessa ja taiteessa, esimerkiksi Chikamatsu Monzaemonin teoksissa ja kabuki-näytelmissä yleensä.
Esimerkki yhteisössä vaikuttavasta giristä:
»F pistäytyy G:n pitämässä kahvilassa. Hän pyytää rahaa tulevan, naapurustossa pidettävän festivaalin hyväksi. G tekee lahjoituksen girin vaikutuksesta, mahdollisesti pienimmän mahdollisen summan. Todellisuudessa hän ei haluaisi antaa lainkaan rahaa.»
Esimerkki moraalisiin valintoihin vaikuttavasta giristä:
»H on sushi-kokki, joka on työskennellyt ravintolassaan kymmenen vuoden ajan. Samassa kaupunginosassa juuri avatun ravintolan omistaja tarjoaa hänelle houkuttelevaa työtä erinomaisin etuuksin. Girin vuoksi kokki hylkää tarjouksen.»
Girin merkittävä piirre on se, että osapuolet eivät varsinaisesti sovi toistensa kanssa mitään, vaan toimivat pikemminkin ennakoiden. Giri on siis täysin subjektiivinen käsite ja sen toteutuminen riippuu osapuolten huomaavaisuudesta. Tiukat sosiaaliset rakenteet ja säännöt voidaan nähdä esteenä girin toteutumiselle, minkä vuoksi kiistan sattuessa kahden osapuolen välille esimerkiksi käräjöintiä vältetään ja suositaan keskinäistä sovittelua.
Lähteet
- Masayuki Yoshida: The Reluctant Japanese Litigant Ejcjs. Viitattu 27. heinäkuuta 2007.