Giovanni Giolitti

Giovanni Giolitti (27. lokakuuta 184217. heinäkuuta 1928) oli italialainen poliitikko, joka toimi maansa pääministerinä viiteen eri otteeseen vuosien 1892 ja 1921 välillä.[1]

Giovanni Giolitti
Italian pääministeri
Monarkki Viktor Emanuel III
Edeltäjä Francesco Saverio Nitti
Seuraaja Ivanoe Bonomi
Monarkki Viktor Emanuel III
Edeltäjä Luigi Luzzatti
Seuraaja Antonio Salandra
Monarkki Viktor Emanuel III
Edeltäjä Sidney Sonnino
Seuraaja Sidney Sonnino
Monarkki Viktor Emanuel III
Edeltäjä Giuseppe Zanardelli
Seuraaja Tommaso Tittoni
Monarkki Umberto I
Edeltäjä Antonio di Rudinì
Seuraaja Francesco Crispi
Henkilötiedot
Syntynyt27. lokakuuta 1842
Mondovì
Kuollut17. heinäkuuta 1928 (85 vuotta)
Cavour
Tiedot
Puolue Italian liberaalinen puolue
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Elämäkerta

Giolitti oli kotoisin Piemonten maakunnasta. Hän oli toiminut pitkään virkamiehenä, kun hänet vuonna 1882 valittiin Italian parlamenttiin. Tämän jälkeen hänen poliittinen uransa edistyi melko nopeasti. Vuonna 1889 hänet nimitettiin valtiovarainministeriksi Francesco Crispin hallitukseen, ja vuonna 1892 hänestä tuli pääministeri.

Pääministerinä

Giolittin ensimmäinen pääministerikausi oli lyhyt. Hän joutui eroamaan jo vuonna 1893, koska häntä epäiltiin virka-asemansa väärinkäytöstä. Hän jatkoi kuitenkin poliittista toimintaansa ja palasi pääministeriksi vuonna 1903. Seuraavat kymmenen vuotta hän oli Italian vaikutusvaltaisin poliitikko, joko pääministerin ominaisuudessa (vuosina 1903–1905, 1906–1909 ja 1911–1914) tai vahvana taustavaikuttajana[1].

Poliittisilta näkemyksiltään Giolitti oli maltillinen liberaali.[1] Hänen pyrkimyksenään oli parantaa työväestön asemaa. Hän mm. salli ammattiliittojen toimia vapaasti ja hyväksyi työläisten lakko-oikeuden. Hän kiinnitti huomiota työolosuhteisiin ja paransi sosiaaliturvaa. Lisäksi hän laajensi miesten äänioikeutta vuonna 1912.

Oikeisto syytti Giolittia liiallisesta lempeydestä vasemmistoa kohtaan. Giolitti saattoi kuitenkin turvautua koviinkin otteisiin, mikäli yleinen järjestys oli uhattuna.

Italian talouden kannalta 1900-luvun alku oli suuren kasvun aikaa. Maahan kehittyi muun muassa vahva metalliteollisuus. Kasvu tosin keskittyi Pohjois-Italiaan, kun taas Etelä-Italia pysyi jokseenkin takapajuisena alueena.

Neljännellä pääministerikaudellaan Giolitti oli päättämässä Turkin vastaisen sodan aloittamisesta. Italia voitti sodan vuonna 1912 ja sai Turkilta Libyan ja Dodekanesian. Voitosta huolimatta Giolitti kuitenkin piti Italian armeijaa huonosti varustautuneena, joten hän vastusti Italian liittymistä ensimmäiseen maailmansotaan toukokuussa 1915[1].

Viidennen ja viimeisen kerran Giolitti tuli pääministeriksi vuonna 1920. Sodanjälkeinen Italia oli vaikea johdettava, sillä vasemmalta uhkasi kommunistinen vallankumous ja oikealta nationalistinen diktatuuri. Tuolloin jo 78-vuotias Giolitti pyrki rakentamaan maltillisten puolueiden laajaa koalitiota ääriliikkeitä vastaan. Kun tämä osoittautui tehottomaksi olojen vakauttamaisessa, Giolitti erosi oltuaan runsaan vuoden ajan pääministerinä.[1]

Benito Mussolinin johtamien fasistien valtaannousu vuonna 1922 siirsi lopullisesti Giolittin syrjään. Hän tosin pysyi parlamentin jäsenenä aina kuolemaansa asti vuoteen 1928 ja uskalsi jopa kritisoida Mussolinin lakialoitteita. Vanhan valtiomiehen kritiikki ei kuitenkaan voinut pysäyttää Italian muuttumista fasistiseksi diktatuuriksi.

Lähteet

  1. Kaisu-Maija Nenonen & Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 801. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.