Gimel
Gimel on monen seemiläisen kielen aakkoston kolmas kirjain. Se sisältyy muun muassa heprealaiseen, foinikialaiseen, aramealaiseen ja syyrialaiseen kirjaimistoon. Se on kreikkalaisen gamman, kyrillisen Г:n sekä latinalaisen C:n ja G:n edeltäjä.
Gimel hepreassa
Heprean kielessä gimel ääntyy /g/. Kirjaimen nimi tulee kamelia tarkoittavasta sanasta ja sen symbolin on ajateltu yksinkertaistuneen kamelin kuvasta. Vertauskuvallisesti gimelin vasemmalle daletia kohti astuva "jalka" kuvaa hyväntahtoista ihmistä, joka on matkalla auttamaan kurjaa tai sairasta (dal) henkilöä. Näin Kabbalassa Gimel kuvailee antamista. Heprealaisessa numerojärjestelmässä gimelillä on lukuarvo kolme ja esiintyessä sanan alussa sen lukuarvo on 3000.
Gimel on yksi niistä kuudesta kirjaimesta, joiden sisään voidaan asettaa heikko dageš-piste (dageš kal). Piste muuttaa kirjaimen ääntämisen hankausäänteestä umpiäänteeksi, mutta gimelin osalta ääntämys on nykyhepreassa sama riippumatta siitä, onko kirjaimen sisässä piste vai ei. Tämä ei ole kuitenkaan poikkeuksetonta, sillä joissakin heprean murteissa on ero näiden lausunnassa.
Esimerkkejä: