Georgi Flerov

Geórgi Nikolájevitš Fljorov (ven. Гео́ргий Никола́евич Флёров, myös Geórgi Flerov, 2. maaliskuuta 191319. marraskuuta 1990) oli eräs huomattavimmista neuvostoliittolaisista ydinfyysikoista. Hänet tunnetaan eritoten superraskaiden alkuaineiden syntetisoinnista ja alkuaine 114, flerovium on nimetty hänen mukaansa.[1]

Geórgi Nikolájevitš Fljorov
Flerov venäläisessä vuoden 2013 postimerkissä
Flerov venäläisessä vuoden 2013 postimerkissä
Henkilötiedot
Syntynyt2. maaliskuuta 1913
Rostov-na-Donu, Neuvostoliitto
Kuollut19. marraskuuta 1990 (77 vuotta)
Moskova
Kansalaisuus Neuvostoliitto neuvostoliittolainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot St. Petersburg State Polytechnic University
Instituutti Flerov Laboratory of Nuclear Reactions, Dubnan ydintutkimuskeskus (JINR)
Oppilaat Juri Oganesjan
Tutkimusalue Ydinfysiikka
Tunnetut työt Useiden raskaiden alkuaineiden syntetisointi, Neuvostoliiton atomipommiprojekti
Palkinnot Sosialistisen työn sankari (1949), Lenin kunniamerkki (1967), Stalin-palkinto (1946, 1949), alkuaine nimetty mukaansa ym.

Flerov keksi uraanin spontaanin fission (1940, yhdessä Konstantin A. Petrzhakin kanssa)[2]. Hän oli lisäksi raskas-ionifysiikan pioneeri ja Dubnassa sijaitsevan Joint Institute for Nuclear Research - the Laboratory of Nuclear Reactions -tutkimusinstituution perustaja (1957). Täällä syntetisoitiin useita transaktinoideja 1960-luvulta alkaen. Flerov katsoi bohriumin ja seaborgiumin löydöikseen, tosin IUPAC myöhemmin antoi prioriteetin näiden aineiden löytämisestä toisille.

Flerov lähetti vuonna 1942 nuorena puna-armeijan luutnanttina Stalinille kirjeen, jossa hän kertoi huomiostaan, että länsimaissa ydinfissioon liittyvää uutta tutkimusta ei näyttänyt löytyvän tieteellisistä aikakauskirjoista. Tästä hän päätteli sen olevan julistettu salaiseksi ja käytettävän (silloin vielä toteuttamattomien) ydinaseiden tutkimukseen. Hän kehotti Stalinia aloittamaan uraania käyttävän pommin kehitystyön niin pian kuin mahdollista. Flerov oli eräs keskeisistä henkilöistä Neuvostoliiton ydinaseohjelman toteuttamisessa.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.