Geoduck

Geoduck[2] (Panopea generosa) on koillisen Tyynenmeren rannikolla esiintyvä suurikokoinen, merenpohjaan kaivautuva simpukkalaji. Varttunut geoduck elää pohjamudassa metrin syvyydessä. Sieltä työntyy ylös pohjan pintaan simpukan vahva kaksiputkinen sifoni, jonka kautta se kierrättää ruumiiseensa ravintohiukkasia ja happea sisältävää merivettä. Tyypillisesti geoduckin paino on kilon molemmin puolin, mutta suurimmat painavat useita kiloja. Laji saavuttaa suurimman kokonsa noin 15-vuotiaana, mutta voi elää jopa 168-vuotiaaksi.

Kalatiskillä Japanissa
Geoduck
Geoduck-simpukoita näytteillä honkongilaisessa ravintolassa
Geoduck-simpukoita näytteillä honkongilaisessa ravintolassa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nilviäiset Mollusca
Luokka: Simpukat Bivalvia
Lahko: Myoida
Heimo: Hiatellidae
Suku: Panopea
Laji: generosa
Kaksiosainen nimi

Panopea generosa
(Gould, 1850)[1]

Katso myös

  Geoduck Wikispeciesissä
  Geoduck Commonsissa

Geoduckia pyydetään kaupallisesti suuria määriä sen pääesiintymisalueilla Washingtonin osavaltiossa ja Brittiläisessä Kolumbiassa. Suurin osa populaatiosta elää 3–25 metrin syvyydellä, josta sukeltajat keräävät simpukoita yksitellen painevesitekniikan avulla. Viime aikoina on aloitettu geoduckin viljely vuorovesimatalikoilla. Rantapyyntiä harjoitetaan myös vapaa-ajankalastuksena.[3] Kiinassa ja Japanissa geoduckia arvostetaan herkkuruokana ja sen kilohinta on kymmeniä euroja. Sen arvellaan vaikuttavan syöjän seksuaaliseen kykyyn.

Lähteet

Viitteet

  1. Vadopalas B., Pietsch T.W. & Friedman C.S. (2010) The proper name for the geoduck: Resurrection of Panopea generosa Gould, 1850, from the synonymy of Panopea abrupta (Conrad, 1849) (Bivalvia: Myoida: Hiatellidae). Malacologia 52(1): 169-173.
  2. Suuri eläinkirja, osa III. WSOY 1962 (suom. nimen lähde)
  3. How to dig geoduck clams (Arkistoitu – Internet Archive) wdfw.wa.gov
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.