Genndy Tartakovsky

Genndy Tartakovsky (ven. Геннадий Тартаковский, Gennadi Tartakovski, s. 17. tammikuuta 1970 Moskova, Neuvostoliitto) on venäläissyntyinen yhdysvaltalainen animaattori, joka tunnetaan parhaiten luomistaan animaatiosarjoista Dexterin laboratorio, Samurai Jack ja Star Wars: Clone Wars.

Genndy Tartakovsky
Henkilötiedot
Syntynyt17. tammikuuta 1970
Neuvostoliitto Moskova, Neuvostoliitto
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti animaattori
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Tausta

Tartakovsky syntyi juutalaisperheeseen silloisessa Neuvostoliitossa vuonna 1970.[1] Hänen isänsä työskenteli hammaslääkärinä hallituksen korkea-arvoisille virkamiehille ja äitinsä koulussa vararehtorina. Isä halusi lapsilleen paremman elämän, minkä vuoksi perhe muutti aluksi Italiaan ja myöhemmin vuonna 1977 Yhdysvaltoihin. Italiassa Tartakovskyt asuivat saksalaisperheen naapurina. Naapurin tytön innoittamana Tartakovsky kiinnostui piirtämisestä ja myöhemmin Yhdysvalloissa hän sai lisää vaikutteita sarjakuvien myötä. Hänen ensimmäinen ostamansa sarjakuva oli Superystävät.

Koulutus

Yhdysvalloissa Tartakovsky aloitti koulunkäyntinsä Chicagon Eugene Field -koulussa kolmannelta luokalta. Koulunkäynti oli vaikeaa, koska hänestä tuntui, että kaikki huomasivat hänen olevan ulkomaalainen. Tartakovsky on kertonut sopeutuneensa muiden joukkoon vasta high schoolin toisella luokalla. Ollessaan 16-vuotias hänen isänsä kuoli. Tartakovsky kertoi isänsä olleen hyvin tiukka ja vanhanaikainen mies, mutta isäsuhteen olleen hänelle silti hyvin tärkeä. Isän kuoleman jälkeen perhe muutti valtion rahoittamaan asuntoon ja Tartakovsky jatkoi koulunkäyntiä työn ohella. Uudessa asunnossa hän tutustui ensimmäistä kertaa televisioon, joka vaikutti syvästi hänen tulevaan uraansa.

Perhe halusi, että Tartakovskysta tulisi liikemies ja tyydyttääkseen perheensä kunnianhimon hän yritti käydä mainosalan oppitunteja. Hän ei kuitenkaan ehtinyt ilmoittautua kurssille ajoissa ja päätyi opiskelemaan animaatiokurssille. Tämä johti animaatio-opintoihin Chicagon Columbia Collegessa. Vuoden 1991 aikoihin Tartakovsky loi kolmeminuuttisen lyhytelokuvan, joka oli hänen ensimmäinen suurempi työnsä. Collegessa hän sai myös idean Dexterin laboratoriosta, jonka inspiraationa oli piirros ballerinasta. Columbia Collegen jälkeen Tartakovsky pääsi jatkamaan opiskelujaan Kalifornian Institute of the Artsiin ystävänsä Robert Renzettin kanssa.

Ura

Tartakovskyn televisioura alkoi vuonna 1993 Hanna-Barberan 2 Stupid Dogs -piirrossarjan parissa, johon hän piirsi storyboardeja. Luokkakaveri Craig McCracken oli saanut paikan sarjan taideohjaajana ja kun yhtiön johtohenkilöt kysyivät McCrackenilta tunsiko hän ketään muita saman alan osaajia, hän suositteli Renzettiä ja Tartakovskya. Tästä alkoi myös Tartakovskyn ura animaatioiden parissa. Vuonna 1995 hän loi Dexterin laboratorion pilottijakson, josta vuotta myöhemmin kasvoi oma sarjansa, jossa hän toimi käsikirjoittajana ja ohjaajana. Sarjan pohjalta luotiin myös sarjakuva, jonka 25. numero Stubble Trouble oli osin Tartakovskyn kirjoittama ja piirtämä.[2] Hän myös auttoi McCrackeniä Tehotyttöjen tuottamisessa muun muassa ohjaamalla sarjan jaksoja ja oli mukana animoinnin ohjaajana Powerpuff Girls – elokuvassa. Ennen sitä hän ehti luoda toisen oman sarjansa Samurai Jack, joka palkittiin muun muassa Emmyllä.

Tähtien sodan luonut George Lucas palkkasi Tartakovskyn ohjaamaan Star Wars: Clone Wars -piirrossarjan, josta tuli menestynyt minisarja. Sarja palkittiin kolme kertaa Emmyllä parhaasta animaatiosarjasta ja parhaasta animoinnista. Menestyksestä huolimatta hänellä ei ole aikomusta palata tuleviin Tähtien sota -projekteihin.[3]

Tartakovskyn ensimmäinen pitkä CGI animaatioelokuva oli Hotel Transylvania.

Orphanage Animation Studios

Tartakovskysta tehtiin myös elokuviin visuaalisia efektejä luovan The Orphanage -yhtiön Orphanage Animation Studiosin taiteellinen johtaja. Yhtiö on pääasiassa koottu Lucasfilmin kokeneista tekijöistä. Yhtiön tavoitteena on jonain päivänä saavuttaa Pixarin kaltaista menestystä. Sen ensimmäinen projekti on tuottaa vuoden 1982 elokuvasta Tumma kristalli (The Dark Crystal) jatko-osa Power of the Dark Crystal, jonka Tartakovsky ohjaa. Elokuvan on määrä ilmestyä vuonna 2009.[4]

Filmografia

Elokuvat

Televisiosarjat

Lähteet

  1. jewishjournal.com jewishjournal.com. Arkistoitu 20.2.2012. Viitattu 21.3.2008. (englanniksi)
  2. thefourthrail.com thefourthrail.com. Viitattu 21.3.2008. (englanniksi)
  3. MTV.com mtv.com. Viitattu 21.3.2008. (englanniksi)
  4. The Power of the Dark Crystal Blog powerofthedarkcrystal.blogspot.com. Viitattu 21.3.2008. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.