GAU-8 Avenger

GAU-8 Avenger (suom. Kostaja) on yhdysvaltalainen, alkujaan General Electricin, nykyisin General Dynamicsin [1] valmistama gatling-tyyppinen konetykki. Tykissä on 7 putkea ja sen kaliiperi on 30 mm. Ase pystyy käyttämään alikaliiperi-ammuksia, joiden vaarna on valmistettu köyhdytetystä uraanista. Näillä ammuksilla on voimakas läpäisykyky suuren kineettisen energiansa johdosta, lennosta tehdyissä iskuissa panssaroituja maaleja kuten panssarivaunuja vastaan. Tykin tulinopeus on suuri, teoreettisesti 3 900 ls/min, jopa 4 200 ls/min.[2] Kuitenkin tykillä ammutaan yleensä vain noin 2 sekuntia kestäviä purskeita, jottei tykki ylikuumenisi.

GAU-8 Avengerin 30 mm ammus, verrattuna .30-06 (0.30 cal.) Springfield-kiväärin panokseen.
GAU/A-8 gatling-konetykin rakenne.

Historia

USAF julkisti uudentyyppisen A-X–lähitukikoneen kiinteän pääaseen teknisen spesifikaation marraskuussa 1970. Sekä Philco–Ford että General Electric valittiin kesäkuussa 1971 valmistamaan aseen prototyypit.[3] Tykkityyppiä testattiin ensimmäisen kerran 26. helmikuuta 1974.[4] Ase pystyy tuhoamaan kohteensa jopa 6 km etäisyydeltä, joskin noin 2 km on suositeltu tulitusetäisyys panssaroituja maaleja vastaan. Konetykin lempinimi onkin Tank Buster. Tuhoamistodennäköisyys eli ns. kill ratio on peräti 80%.[5]

Tykin omamassa on 281 kg ja kokonaispituus 6,10 metriä.[6] Siitä aseputken pituus on 2,30 metriä. Konetykkiä on käytetty Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II rynnäkkösuihkukoneessa, sekä sotalaivoissa käytetyssä Goalkeeper CIWS-torjuntajärjestelmässä. GAU-8 Avengerista on kehitelty jatkomuunnoksia, kuten 25 mm kaliiperiset GAU-12 Equalizer (mm. AV-8B Harrier II:ssa) sekä GAU-22 Equalizer, joka on F-35 Lightning II:n ampuma-aseistus. Näiden omamassat ovat arviolta 50% tätä tyyppiä keveämpiä.

GAU/A-8 rinnastettuna Kuplavolkkariin.

Ammustyypit

[6]

  • PGU-14/B API Armor Piercing Incendiary (DU - köyhdytetty uraani-vaarna)
  • PGU-13/B HEI High Explosive Incendiary
  • PGU-15/B TP Target Practice

Lähteet

Viitteet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.