Freaky Styley

Freaky Styley on kalifornialaisen rockyhtye Red Hot Chili Peppersin toinen studioalbumi. George Clintonin tuottama albumi sisältää vuoden 2003 uudelleenjulkaisulla 18 nopeatempoista kappaletta. Albumi on Hillel Slovakin ensimmäinen Red Hot Chili Peppersissä, vaikka hän oli mukana perustamassa bändiä vuonna 1983, ja rumpali Cliff Martinezin viimeinen. Albumilta julkaistiin neljä singleä: ensimmäisenä "Jungle Man", toisena "American Ghost Dance", kolmantena "Catholic School Girls Rule" ja viimeisenä "Hollywood", joista kahdesta tehtiin myös musiikkivideot ("Jungle Man" ja "Catholic School Girls Rule").

Freaky Styley
Red Hot Chili Peppers
Studioalbumin Freaky Styley kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  toukokuu 1985
United Sound Studios
Detroit, Michigan
 Julkaistu 16. elokuuta 1985
 Tuottaja(t) George Clinton
 Tyylilaji Funk rock
Rap rock
 Kesto 39:11 (56.21 vuoden 2003 uudelleenjulkaisulla)
 Levy-yhtiö EMI
Muut kannet
Albumin takakansi
Red Hot Chili Peppersin muut julkaisut
The Red Hot Chili Peppers
1984
Freaky Styley
1985
The Uplift Mofo Party Plan
1987

Levyn kanteen on kuvattu yhtyeen jäsenet hyppimässä Michelangelon maalauksen "Viimeinen tuomio" edessä.

Tausta

Edellinen albumi The Red Hot Chili Peppers jäi melko vaisuksi myyden melko vähän ja jääden pois musiikkilistoilla. Silloisella tuottajalla Andy Gillillä oli erilainen näkemys levyn teosta kuin muulla yhtyeellä. Hän halusi levylle hittejä ja radioon sopivia kappaleita. Yhtye halusi soittaa omaa musiikkiaan, joka oli hyvin energistä. Niinpä tuottajan ja yhtyeen erilaiset näkemykset johtivat tuottajan erottamiseen. Gillin tilalle tuottajaksi tuli "P-funkin isä" George Clinton.

Yhtyeen laulaja Anthony Kiedis ja Flea eivät olleet tyytyväisiä kitaristi Jack Shermanin työskentelyyn, ja hänet erotettiin ensimmäisen albumin tiimoilta tehdyn kiertueen jälkeen. Yhtyeen alkuperäinen kitaristi ja perustajajäsen Hillel Slovak oli turhautunut toiseen bändiinsä What Is This?, johon hän oli liittynyt ennen Red Hot Chili Peppersin esikoisalbumia. Bändin What Is This? toisen albumin levytettyään Slovak kysyi basisti Flealta Red Hot Chili Peppersiin uudestaan liittymisestä. Flea kysyi Kiedikseltä Slovakin ehdotuksesta. Kiedis oli iloinen kuullessaan asiasta ja hyväksyi Slovakin pyynnön. Vaikka Slovak soittaa albumilla kitaraa, Shermanin kädenjälki näkyy silti joissain albumin kappaleissa.

Levytys ja julkaisu

Albumin Freaky Styley tuotti George Clinton levy-yhtiö EMI:n alaisuudessa. Kappaleiden sanoitusten inspiraationa oli usein seksi, kuten kappaleessa Catholic School Girls Rule, jonka inspiraationa oli backstagelle eksynyt tyttö, jonka kanssa laulaja Kiedis vietti seuraavan yön. Yön aikana he harrastivat seksiä, ja Kiedis sai tietää, että tyttö kävi katolista koulua. Kappaleen "Yertle the Turtle" sanoitukset on otettu Dr. Seussin kirjasta "Yertle the Turtle.[1] Levytysten aikaan yhtyeen jäsenillä oli Clintoniin paremmat välit kuin edellisen albumin tuottajaan Andy Gilliin. Silti levy ei saavuttanut kovin suurta suosiota. Levy myi kuitenkin edellistä paremmin, vuoteen 2007 mennessä 500 000 kappaletta.[2] Albumi ei päässyt millekään musiikkilistalle. Yhtye esiintyi albumin julkaisun jälkeen elokuvissa Trashin', jossa yhtye esitti kappaleen "Blackeyed Blonde", sekä elokuvassa Tough Guys, jossa se esitti kappaleen "Set It Straight".

Samana vuonna Cliff Martinez erotettiin, ja tilalle tuli myös bändistä What Is This? neljäs perustajajäsen Jack Irons, jolloin yhtyeen alkuperäiskokoonpano ja vanhat ystävykset olivat jälleen yhdessä. Rick Rubinia kysyttiin tuottamaan seuraavaa levyä, mutta hän hylkäsi tarjouksen. Lopulta tuottajaksi tuli Michael Beinhorn.

Arviot

  • Allmusic, Jason Birchmeier : Albumi on lähimpänä funkia mitä Red Hot Chili Peppers on ikinä päässyt. Albumi on kummallisin, rennoin ja leikkisin yhtyeen pitkän uran aikana. Hän kehuu tuottaja George Clintonin yhteistyötä yhtyeen kanssa hyväksi. Clinton toi myös selvää inspiraatiota yhtyeelle, kuten cover-versioissa kappaleista "If You Want Me to Stay" ja "Hollywood (Africa)". 4/5 tähteä[3]
  • Soundi, Petri Silas : Silaksen mukaan albumi Freaky Styley ei tee suurta vaikutusta, hänen mukaansa albumi oli vain "ohimenevä notkahdus", kuten moni arvostelija kuvaili albumia "One Hot Minute". 3/5 tähteä[4]
  • Rolling Stone, Ira Robbins : "Freaky Styley oli Red Hot Chili Peppersin ensimmäinen "täysi" albumi. Se on villimpi, karumpi, hauskempi ja funkympi, kuin yhtyeen ensimmäinen albumi.[5]

Kappaleluettelo

NroNimiSäv&sanKesto
1.Jungle ManKiedis, Flea, Sherman, Martinez4.09
2.Hollywood (Africa) (Cover-versio The Meters-yhtyeen kappaleesta) The Meters5.03
3.American Ghost DanceKiedis, Flea, Slovak, Martinez3.44
4.If You Want Me to Stay (Cover-versio Sly Stone-yhtyeen kappaleesta) Sly Stone4.07
5.NevermindKiedis, Flea, Slovak, Irons2.48
6.Freaky StyleyKiedis, Flea, Slovak, Martinez3.39
7.Blackeyed BlondeKiedis, Flea, Slovak, Martinez2.39
8.The Brothers CupKiedis, Flea, Sherman, Martinez3.27
9.BattleshipKiedis, Flea, Slovak, Martinez1.53
10.Lovin' and Touchin'Kiedis, Flea, Slovak, Martinez0.36
11.Catholic School Girls RuleKiedis, Flea, Martinez1.55
12.Sex RapKiedis, Flea, Slovak, Irons1.54
13.Thirty Dirty BirdsKiedis, Flea, Slovak, Martinez0.14
14.Yertle the TurtleKiedis, Flea, Slovak, Martinez3.38
39.11
Vuoden 2003 uudelleenjulkaisun bonuskappaleet
NroNimiSäv&sanKesto
15.Nevermind (demo) Kiedis, Flea, Slovak, Martinez2.17
16.Sex Rap (demo) Kiedis, Flea, Slovak, Martinez1.37
17.Freaky Styley (alkuperäinen pitkä versio) Kiedis, Flea, Slovak, Martinez8.49
18.Millionaires Against Hunger (b-puoli) Kiedis, Flea, Slovak, Martinez3.28
56.21

Muusikot

Yhtye

Muut muusikot

  • Fred Wesley - pasuuna
  • Maceo Parker - saksofoni
  • Benny Cowan - trumpetti
  • Larry Fratangelo - lyömäsoittimet
  • George Clinton - taustalaulu
  • Steve Boyd - taustalaulu
  • Andre Williams - taustalaulu
  • Mike Payne - taustalaulu
  • Pat Lewis - taustalaulu
  • Joel Virgel - taustalaulu
  • Robert Johnson - taustalaulu
  • Shirley Hayden - taustalaulu
  • Lous Kabbapie - taustalaulu
  • Gary Shider - taustalaulu

Kuvittajat

  • Henry Marquex - ohjaus
  • Peter Shea - suunnittelu
  • Nels Israelson - valokuvat

Lähteet



This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.