Franz Reichelt
Franz Reichelt, tunnettu myös nimellä Frantz Reichelt[1] tai François Reichelt (1879 – 4. helmikuuta 1912) oli itävaltalaissyntyinen ranskalainen räätäli, keksijä ja laskuvarjohypyn pioneeri, nykyään toisinaan tunnettu myös nimellä ”Lentävä räätäli”. Reichelt tunnetaan hänen kuolemaansa johtaneesta onnettomuudesta, joka seurasi hänen hypättyään Eiffel-tornista testatakseen itse suunnittelemaansa ylläpidettävää laskuvarjopukua. Reichelt kehitti lentäjille pukua, joka muuttuisi tarvittaessa laskuvarjoksi. Ensimmäiset hänen viidennen kerroksen asunnostaan tehdyt testit olivat menestyksellisiä, mutta hän ei onnistunut enää myöhemmin toistamaan kokeita onnistuneesti.
Reichelt syntyi Štětíssä, Böömin kuningaskunnassa, Itävalta-Unkarin valtakunnassa vuonna 1879 ja muutti Pariisiin vuonna 1898. Hänelle myönnettiin Ranskan kansalaisuus vuonna 1909. Reichelt ranskalaisti etunimensä Franzin muotoon François. Reichelt toimi menestyksellisenä räätälinä Pariisin Palais Garnierin lähellä 8 Rue Gaillonilla.
Reichelt oli saanut viranomaisilta luvan Eiffel-tornin kokeelleen, joskin viranomaiset sanoivat myöhemmin, että hän oli saanut luvan vain testinukkejen käytölle eikä omalle hypylleen. Myös paikan päällä olleet ystävät yrittivät estää Reicheltia hyppäämästä. Hän halusi kuitenkin todistaa keksintönsä toimivuuden ja hypätä itse ilman minkäänlaisia turvaköysiä. Reichelt hyppäsi tornin ensimmäiseltä tasolta hieman yli 57 metrin korkeudelta. Hypyssä laskuvarjopuku aukesi liian myöhään ja hän osui jäätyneeseen maahan liian suurella vauhdilla. Reichelt kuoli lähes välittömästi. Le Petit Parisien -lehden mukaan hänen kallonsa ja selkänsä murtui hypyssä ja suusta, nenästä ja korvista vuosi verta. Katsojien saapuessa paikalle hän oli jo kuollut. Maahan jäi hypyn seurauksena 15 senttimetrin syvyinen painauma.[2] Hyppy valokuvattiin ja filmattiin.
Video
Lähteet
- http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k564237v.r=.langfr
- Tieteen kuvalehti Historia 11/2013, s. 31
Aiheesta muualla
- Video Reicheltin hypystä (Arkistoitu – Internet Archive)