Fluorihiilivedyt

HFC-yhdisteet eli fluorihiilivedyt sisältävät vetyä, fluoria sekä hiiltä. HFC-yhdisteitä käytetään muun muassa kylmäaineina kylmä- ja ilmastointilaitteissa. Ne ovat fluorattuja kasvihuonekaasuja.

Kaavakuva aromaattisten fluorihiilivetyjen pakkautumisesta.

Ympäristövaikutukset

HFC-yhdisteet eivät ole otsonikerrosta tuhoavia yhdisteitä, mutta ne ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. HFC-yhdisteet lisäävät ilmaston lämpenemistä satoja tai tuhansia kertoja voimakkaammin kuin hiilidioksidi.[1] Lokakuussa 2016 maailman maat sopivat Montrealin pöytäkirjan Kigalin muutoksella HFC-yhdisteiden tuotannon ja kulutuksen säätelystä. Käytön rajoittamisella on arvioitu saavutettavan jopa 0,4 astetta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteista.[2]

Lähteet

  1. Global Warming Potentials (IPCC Fourth Assessment Report) (HFC-yhdisteiden GWP arvot ovat satoja tai tuhansia kertoja suurempia kuin CO2:n arvo.) unfccc.int. Viitattu 20.1.2022. (englanniksi)
  2. Kansainvälinen Kigalin sopimus tuli voimaan – vähentää osaltaan kasvihuonekaasupäästöjä 11.1.2019. Suomen ympäristökeskus SYKE. Viitattu 20.1.2022.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.