Finngen
FinnGen on laaja kansainvälinen tutkimushanke, jonka tavoitteena on genotyypittää (tuottaa genomitietoa) 500 000 suomalaisesta. FinnGen-tutkimuksessa hyödynnetään suomalaisten biopankkien keräämiä näytteitä. Näytteistä tuotettu genomitieto yhdistetään kansallisista terveysrekistereistä saatavaan tietoon näytteenluovuttajien sairaushistoriasta. FinnGen-tutkimuksen päätavoitteena on sairausmekanismien parempi ymmärtäminen genetiikan avulla. FinnGen ei keskity mihinkään tiettyyn sairausryhmään vaan tutkii laajalti kaikkia tutkimusaineistossa tarpeeksi esiintyviä sairauksia. Tutkimuksen tuottaman tiedon avulla toivotaan pystyttävän tulevaisuudessa kehittämään yksilöllisempiä hoitoja ja entistä tehokkaampia ratkaisuja terveydenhoitoon, sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn. FinnGen-tutkimushankkeen aikana näytteistä tuotettu genomitieto palautuu myöhemmin takaisin biopankkeihin ja on näin jatkossa kaikkien biopankkitutkimusten hyödynnettävissä. Tämä lisää biopankkinäytteiden tutkimuksellista arvoa merkittävästi.
FinnGen-tutkimus käynnistyi vuonna 2017. Tutkimusaineistoa kerätään aktiivisesti vuoteen 2023 saakka.
Tutkimus toteutetaan julkisen sektorin ja lääketeollisuuden yhteistyönä. Julkiselta puolelta mukana ovat yliopistot, sairaanhoitopiirit, THL, Veripalvelu ja biopankit.
Hanke kattaa koko Suomen, sillä mukana ovat kaikki suomalaiset biopankit.[1]
Tavoitteet
Projektin tavoitteita on neljä:
1: Löytää yhdistämällä genomi- ja terveystiedon avulla merkittäviä uusia innovaatioita terveyden edistämiseksi
2: Tehdä Suomesta edelläkävijä yksilöllisessä terveydenhoidossa ja biolääketieteessä
3: Luoda yhteistyömalli julkisen sektorin ja terveysteollisuuden välille
4: Tuoda uudet yksilölliset hoidot ja terveysinnovaatiot nopeasti suomalaisten käyttöön
Organisaatio
FinnGeniä johtaa Helsingin yliopisto, jonka osana toimiva Suomen molekyylilääketieteen instituutti vastaa tutkimuksen toteuttamisesta.
Helsingin Biopankki koordinoi näytekeräyksiä.
THL vastaa rekisteritietojen käsittelystä.
Projektin tieteellisenä johtajana toimii Aarno Palotie.
Rahoitus
FinnGenin kokonaisbudjetti on noin 80 miljoonaa euroa. Noin neljännes rahoituksesta tulee Business Finlandilta ja loput tutkimukseen osallistuvilta kansainvälisiltä lääkeyrityksiltä.[3]
Lähteet
- www.finngen.fi finngen.fi. Viitattu 22.11.2019.
- www.finngen.fi finngen.fi. Viitattu 22.11.2019.
- https://www.finngen.fi/fi/Taustatietoa finngen.fi. Viitattu 22.11.2019.