Ffdshow

ffdshow on avoimen lähdekoodin dekooderi (ja enkooderi), jota käytetään pääasiassa videon purkuun MPEG-4 ASP- (esimerkiksi Divx-, Xvid- tai FFmpeg MPEG-4-enkoodattu video) ja AVC (H.264) -formaateista, mutta myös muut audio- ja videomuodot ovat tuettuina. Ohjelma toimii Windowsissa ja on toteutettu DirectShow dekoodaussuodattimena.

ffdshow

ffdshown videodekooderin asetuksia
Luoja Milan Cutka, Peter Ross
Kehittäjä clsid, XhmikosR, et al.
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 20. toukokuuta 2002 (alkuperäinen ffdshow)
Vakaa versio 1.3.4531 ()
Tiedot
Ohjelmointikielet Assembly, C++, C
Lisenssi GPLv2
Aiheesta muualla
ffdshow-tryout.sourceforge.net

Asennus ja konfigurointi

ffdshow ei sisällä mediasoitinta tai säiliöjäsentäjiä (parser). Sen sijaan, asennuksen jälkeen, yhteensopivat DirectShow toisto-ohjelmat kuten Windows Media Player, Media Player Classic, Winamp tai Zoom Player käyttävät ffdshow dekooderia automaattisesti, välttäen näin erillisten koodekkien asennuksen sen tukemille eri AV-muodoille. ffdshow konfiguroidaan (kuvassa oikealla) erillään soittimesta, erillisine audio- ja videoasetuksineen, joihin pääsee painamalla Käynnistä/Ohjelmat/ffdshow(poikkeuksena ZoomPlayer joka osaa avata ffdshown konfigurointityökalun soittimen käyttöliittymästä jolloin ffdshown asetuksia voidaan muokata reaaliaikaisesti videon pyöriessä taustalla).

Formaatti- ja suodatintuki

ffdshowta konfiguroimalla voidaan näyttää tekstitykset, sallia tai estää sisäänrakennettu tuki eri koodekeille, tehdä ruutukaappauksia, laittaa näppäimistöohjaus päälle, ja ehostaa elokuvia korkeammalla resoluutiolla, terävyydellä ja monilla muilla jälkikäsittelysuodattimilla. Sillä on kyky manipuloida ääntä efekteillä kuten taajuuskorjain, Dolby-dekooderi, kaiku, Winamp DSP-lisäkkeet jne. Jotkut jälkikäsittelysuodattimet on lainattu MPlayer Projektista ja AviSynth-suodattimista.

ffdshow käyttää libavcodec-kirjastoa ja monia muita avoimen lähdekoodin ohjelmapaketteja purkamaan videota yleisimmistä muodoista, kuten MPEG-4 (mukaan luettuina Xvid, 3ivx, ja kaikki DivX:än versiot), VP6, H.263 (jota muun muassa YouTube käyttää), H.264/AVC, WMV ja moni muu. ffdshow dekoodaa myös MP3-, AAC-, Dolby AC3-, WMA- ja Vorbis-muotoista ääntä, muiden muassa.

ffdshown jälkikäsittelyn videosuodattimia voidaan käyttää videoeditoreissa kuten VirtualDub tai AviSynth, konfiguroimalla VFW-asetuksia. Näissä editoreissa, ffdshowta voidaan käyttää enkoodaamaan MPEG-4 videota, joka on yhteensopivaa Xvid-, DivX- tai x264-koodekeiden kanssa, kuten myös häviötöntä videota ja muutamaa muuta libavcodecin tukemaa formaattia.

Huomioitavaa

Yleinen harhaluulo on, että ICL SSE/SSE2 koontiversiot (build) dekoodaavat videota paremmin kuin "general"-käännökset. Itse asiassa video-dekooderit on aina käännetty GCC:ssä ja ne on yleensä optimoitu käsin; sen sijaan ffdshown suodattimet hyötyvät ICL:stä.

Koodekkipakettien tiedetään haitanneen ffdshown suorituskykyä menneisyydessä. Jotkut kirjoittavat ffdshown asetuksien päälle ja sekoittavat normaalin videosyötön, ja melkein kaikki asentavat vanhentuneita ffdshown versioita.

Historia

Ensimmäiset versiot ffdshowsta julkaistiin keväällä 2002, vaihtoehtona hitaille ja bugisille DivX ;-) 3.11- ja Gator-saastuneille DivX 5.02-dekoodereille, ja tapana yhdistää MPlayerin nopeus ja laatu suuren käyttäjäkannan omaaviin Windows-mediasoittimiin. Jotkut DirectShow-dekooderit ovat sittemmin saaneet ffdshown kiinni nopeudessa, mutta eivät vedä vertoja sen ominaisuuksien runsaudessa. Se jatkaa vanhojen ja uusien mediaformaattien tukemista, sitä mukaa kun FFmpeg-kehittäjät niin tekevät.

ffdshown pääkehittäjä oli Milan Cutka. Kun hän lopetti projektin päivityksen 2006, uudet ylläpitäjät avasivat ffdshow-tryouts:in forkkina, missä bugi- ja vakauskorjaukset, uudet ominaisuudet, ja koodekkipäivitykset jatkuvat. Alkuperäistä ffdshow-projektia voidaan pitää lopetettuna ja kuolleena. Tämä forkki tuottaa vähintään viikoittaisia käännöksiä, verrattuna alkuperäisen vuosittaisiin.

Aiheesta muualla

Historiallisia linkkejä

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.