Fallout 3

Fallout 3 on Bethesda Game Studiosin kehittämä ja Bethesda Softworksin julkaisema Fallout-pelisarjan toimintaroolipeli. Peli on julkaistu vuonna 2008 PlayStation 3- ja Xbox 360 -konsoleille sekä Microsoft Windowsille. Yhdysvalloissa peli julkaistiin 28. lokakuuta 2008, Euroopassa ja Australiassa 30. lokakuuta, Yhdistyneessä kuningaskunnassa 31. lokakuuta ja Japanissa 4. joulukuuta.

Fallout 3
Kehittäjä Bethesda Game Studios
Julkaisija Bethesda Softworks
Jakelija Steam, GOG.com, Humble Store, PlayStation Now ja Epic Games Store
Ohjaaja Todd Howard
Tuottaja Gavin Carter
Suunnittelija Emil Pagliarulo
Käsikirjoittaja Emil Pagliarulo
Taiteilija Istvan Pely
Säveltäjä Inon Zur
Ohjelmoija Guy Carver
Steve Meister
Pelisarja Fallout
Pelimoottori Gamebryo
Julkaistu
  • NA 28. lokakuuta 2008
  • EU 30. lokakuuta 2008
  • AUS 30. lokakuuta 2008
  • UK 31. lokakuuta 2008
  • JP 4. joulukuuta 2008
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
Alusta PlayStation 3
Xbox 360
Microsoft Windows
Jakelumuoto DVD
Blu-ray
digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Pelin tarina sijoittuu vuoteen 2277, 36 vuotta Fallout 2 -pelin tapahtumien jälkeen, vaikka Fallout 3 ei olekaan varsinainen jatko-osa kahdelle ensimmäiselle pelille. Tapahtumapaikkana on ydinsodan jälkeinen Washington DC ja sen ympäristö,[1] jotka tunnetaan pelissä nimellä Capital Wasteland.

Pelaaminen

Peliä voi pelata joko ensimmäisen tai kolmannen persoonan kuvakulmasta. Pelin päähahmon luominen alkaa hahmon syntymästä vuonna 2258, jolloin pelaaja voi valita hahmonsa sukupuolen ja tulevan ulkonäön. Hieman myöhemmin, hahmon ollessa vuoden ikäinen, pelaaja voi määritellä kykyjensä tason ”You’re SPECIAL” -kirjan avulla. Myöhemmin lapsuudessaan hahmo saa harjoitusta muun muassa aseen ja pelin pääasiallisena käyttöliittymänä toimivan Pip-Boy 3000 -laitteen käyttöön. Pelaajan suoritukset määrittävät hahmon loput piirteet. Lisäksi useat tehtävät hahmon lapsuudenkotina toimivassa suojaholvissa (engl. vault) vaikuttavat hahmon isäsuhteeseen. Taidot (engl. skills) ja lisäedut (engl. perks) ovat samankaltaisia aiempien sarjan pelien kanssa: pelaaja valitsee 13 eri taidosta kolme, joihin hahmo on erikoistunut. Hahmo voi saavuttaa korkeintaan tason (engl. level) 20 (Broken Steel -lisäosa asennettuna 30). Sarjan aiemmista osista tutut ominaisuudet (engl. traits), joita on myös hivenen muokattu, on yhdistetty lisäetuihin (engl. perks). Pelaaja voi valita hahmolleen uuden lisäedun jokaisen tasonnousun yhteydessä.

V.A.T.S.-järjestelmä toiminnassa.

Vault-Tec Assisted Targeting Systemillä (lyhenne V.A.T.S.) on tärkeä osa pelaajan taistelussa. V.A.T.S.:ää käytettäessä aika pysähtyy, jolloin pelihahmo voi valita, mihin kohtaan ruumista pyrkii vastustajaa ampumaan. Onnistuessaan hyökkäys aiheuttaa vastustajassa erilaisia vammoja, jotka vaikuttavat taistelemiskykyyn. V.A.T.S.:ää rajoittavat toimintapisteet (engl. action points), joita kuluu aseen mukaan vaihteleva määrä. Peli sisältää myös uudistetun terveys- ja säteilyjärjestelmän. Pelaaja näkee tavaran radioaktiivisuuden ja voi näin laskea, kuinka suuri vaikutus sillä on hahmoon. Säteilysairaus heikentää hahmon kykyjä ja johtaa lopulta kuolemaan.

Uudistuksena pelissä on se, että käsiaseet kuluvat loppuun ajan kuluessa. Aseen huonontuessa sen ampumanopeus hidastuu ja osumatarkkuus heikkenee. Kuluneita käsiaseita voi käyttää samankaltaisen aseen korjaukseen tai uuden pettämättömän ja tehokkaan aseen tekemiseen. Aseiden kaavioita voi myös löytää tai ostaa ja näitä apuna käyttäen tehdä erilaisia laitteita. Esimerkiksi Rock-it Launcherin voi tehdä yhdistämällä pölynimurin, lehtipuhaltimen, paloletkun suuttimen ja putken yhteen. Näin valmistetulla aseella voi ampua erilaisia tavaroita, kuten eväsrasioita ja pehmoeläimiä. Toinen esimerkki itse valmistettavasta aseesta on pullonkorkkimiina, jonka saa valmistettua eväsrasiasta, kirsikkapommista, aistinmoduulista ja pullonkorkeista.

Aseiden rinnalla pelaaja voi käyttää hyödykseen erilaisia vaatteita ja panssareita, joiden avulla voi muuntaa eri taitoja. Esimerkiksi pukemalla mekaanikon haalarit ylleen hahmo saa tehostusta korjaustaitoonsa. Vaatteet ja panssarit tulevat kahteen paikkaan, päähän ja muuhun kehoon, mikä mahdollistaa erilaisten päähine- ja vaateyhdistelmien käytön (Lisäksi on oma paikka erilaisille laseille, joita voi käyttää. Laseja ei voi käyttää kaikkien asusteiden, kuten jääkiekkomaskin tai avaruuspuvun kanssa). Hahmon inventaariolla on ennalta määrätty painorajoitin, joka ehkäisee pelaajaa kantamasta liian montaa tavaraa mukanaan. Painoraja määräytyy hahmon voimakkuuden (engl. strength) mukaan. Joillakin tavaroilla, kuten ammuksilla, ei ole painoa siksi, että pelin kehittäjä ei ole halunnut tavaroiden hallinnan juuttuvan paikoilleen. Pelaaja voi saada halutessaan käyttöönsä maksimissaan kolmen hengen joukon, johon lasketaan pelaaja itse, hänen koiransa Dogmeat ja yksi NPC-ihmishahmo. Dogmeat voi kuolla pelin aikana, jos pelaaja väärinkäyttää tätä tai asettaa tämän vaarallisiin tilanteisiin. On myös mahdollista olla löytämättä Dogmeatia riippuen siitä, kuinka peliä pelaa. Vain yksi NPC voi matkustaa pelaajan kanssa milloin tahansa, ja jos pelaaja haluaa ottaa uuden NPC:n mukaansa, pelaajan pitää ensin lähettää edellinen NPC pois ennen uuden NPC:n ottamista tilalle.

Karmajärjestelmä on tärkeä ominaisuus. Pelaajan tekemiset, kuten keskustelut ja taisteluvalinnat, vaikuttavat pelaajan asemaan pelimaailmassa: hyväntahtoisia ratkaisuja ja valintoja tekevä saa NPC:t positiivisemmiksi pelaajaa kohtaan. Vastavuoroisesti pahantahtoinen pelaaja saa päinvastaisen vaikutuksen. Karmalla on myös muitakin vaikutuksia. Sekä erittäin korkea että matala karma saavat aikaan sen, että eri järjestöt lähettävät pelaajan perään palkkionmetsästäjiä. Huono karma saattaa myös nostaa pelaajan arvostusta huonomaineisten ja pahansuopien hahmojen silmissä.

Fallout 3:n maailma on samaa suuruusluokkaa kuin Bethdesda Softworksin The Elder Scrolls IV: Oblivion -pelissä, jossa se on 41 neliökilometrin kokoinen.

Kuolemattomat hahmot

Poiketen aiemmista Fallout-peleistä, joissa pelaajalla oli lähes vapaat kädet, Fallout 3:ssa on Bethesdan aiemmin mainitusta The Elder Scrolls IV: Oblivionista tutut kuolemattomat NPC:t. Näihin kuuluvat tehtävien kannalta tärkeät hahmot sekä lapset, eli esimerkiksi child killer -perkin saavuttaminen on mahdotonta.

Asetelma

Taustajuoni

Pääartikkeli: Fallout
Pip-Boy 3000 näyttämässä pelaajan tilastoja.

Fallout 3 sijoittuu vuoden 2277 post-apokalyptiseen Yhdysvaltoihin. Pelaajan luoma hahmo on Vault 101:n (ydinlaskeumalta suojattu turvapaikka Washington DC:ssä) asukas. Pelaaja elää leski-isänsä Jamesin (Liam Neesonin ääninäyttelemä) kanssa, kunnes yhtenä päivänä pelaaja herätessään huomaa isänsä kadonneen vaultista ulkomaailmaan tuntemattomasta syystä. Vaultin valvoja tulee epäileväksi pelaajaa kohtaan ja määrää näin pelaajan tapettavaksi, mikä pakottaa pelaajan lähtemään vaultista Capital Wastelandiin etsimään kadonnutta isäänsä. Ajan myötä pelaaja kohtaa tuttuja järjestöjä sarjan aiemmista osista, mukaan lukien Brotherhood of Steelin, joka on Yhdysvaltain armeijan jäänteistä muodostunut teknologianhimoinen selviytyjäjoukko, ja Enclaven, joka on elitistinen Yhdysvaltain hallituksen jäänteistä koostuva järjestö. Ghoulit ovat liialle säteilylle altistuneita ihmisiä, jotka ovat useimmiten vihamielisiä pelaajaa kohtaan.

Tarina

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli on suunniteltu hiekkalaatikkotyyliseksi, ja pääjuoni on siten epälineaarinen. Pian pelaajan luoman hahmon täytettyä 19 vuotta hänen isänsä James katoaa hämärissä olosuhteissa. Pelin pääjuonena on löytää päähahmon kadonnut isä. Holvin valvojan jahdatessa pelaajaa, pitää hänen paeta holvista laajaan ulkomaailmaan jäljittämään isäänsä ensiksi radioasemalta, jonka jälkeen suuntana on Rivet City, hylätty lentotukialus, joka nyttemmin toimii ihmisten asuinpaikkana. Siellä pelaaja tapaa Doctor Lin, joka kertoo Project Puritysta, jonka suunnitelmana on poistaa säteily Tidal Basinin vedestä, mikä tarkoittaa elinympäristön elvyttämisen edesauttamista, sillä kasvien ja eläinten elämän ei uskota palaavan ennalleen jatkuvan säteilyn olemassaolon takia.

Tutkittuaan Project Purityn laboratorion, joka oli rakennettu Jeffersonin muistomerkin sisälle, pelaaja jäljittää isänsä Vault 112:een ja vapauttaa hänet virtuaalitodellisesta animaatiosta. Palattuaan takaisin Rivet Cityyn pelaajan isä ja Doctor Li palaavat Project Purity -laboratorioon, jossa James kertoo pelaajalle, että Project Purityn katalysaattorina toimii Garden of Eden Creation Kit (G.E.C.K.). Pelaajan auttaessa Jamesia laittamaan laboratorion laitteita kuntoon Enclave saapuu paikalle, jonka seurauksena James tappaa itsensä ja useita Enclaven sotilaita massiivisella säteilyannoksella. Lähdettyään laboratoriosta Li ja pelaaja saapuvat Citadeliin (Pentagon), joka pelissä toimii Brotherhood of Steelin linnoituksena. Toipumisen jälkeen Li vetoaa pelaajaa etsimään G.E.C.K.:n suorittaakseen loppuun Jamesin työn. Pelaaja lähtee hakemaan sitä löydettyään yhden Vault 87:n lastiluettelosta. Pelaaja löytää vaultin, joka on suunniteltu mutaatioita aiheuttavan FEV-viruksen luomiseen ja kehittämiseen. Siksi vault on vihamielisten supermutanttien asuttama. Löydettyään G.E.C.K.:n pelaaja joutuu taas Enclaven ansaan, ja tällä kertaa järjestö ottaa pelaajan vangikseen tukikohtaansa Raven Rockiin.

Herättyään sellistä pelaaja joutuu hetkellisesti eversti Autumnin kuulusteltavaksi. Presidentti Eden kuitenkin vapauttaa pelaajan ja neuvoo häntä tulemaan puhumaan hänelle Enclaven valvomoon. Matkalla eversti julkisesti peruuttaa käskyn ja käskee Enclaven jäseniä tappamaan pelaajan. Pelaajan taisteltua tiensä sotilaiden läpi hän pääsee valvomoon ja löytää sieltä presidentti Edenin valvontapöydän, joka on supertietokone, jolle on annettu määräysvalta itärannikolle, kun oikea presidentti on eristetty porauslautalle länsirannikolle. Eden antaa muunnellun version FEV-viruksesta ja pyytää pelaajaa käyttämään tätä puhdistimeen, jotta sen tuottama vesi olisi vapaa mutaatiolta, joka myös olisi tappava jokaiselle radioaktiiviselle laskeumalle altistuneelle. Tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki supermutantit, ghoulit ja suurin osa ihmisväestöstä kuolisi.

Paettuaan Raven Rockista ja palattuaan Citadeliin, Brotherhood of Steel päättää hyökätä muistomerkille, joka on raskaasti Enclaven linnoittama. Pelaajan ja valtavan robotin (Liberty Prime) avulla Brotherhood of Steel tunkeutuu ja valtaa takaisin muistomerkin. Rotundassa pelaajan pitää selvittää asiat eversti Autumnin kanssa, joka vartioi laboratorion sisäänkäyntiä. Oivallettuaan, että valvomo sisältää tappavan määrän säteilyä, joko pelaajan tai Brotherhood of Steelin vartiomiehen, Lyonin, pitää mennä ilmalukon läpi ja syöttää aktivointikoodi 216 (viittaus Raamatun kohtaan 21:6, joka on pelaajan luoman hahmon äidin suosikkijae Raamatusta). Tämän jälkeen pääjuonen päätösfilmi lähtee pyörimään, jonka sisältö riippuu pelaajan karmasta, hyödynsikö pelaaja FEV-virusta ja kuka aktivoi puhdistimen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ladattava lisäsisältö

Pelin ladattava lisäsisältö oli aluksi saatavana yksinoikeudella Xbox 360:lle, mutta se julkaistiin myöhemmin myös PlayStation 3:lle.[2] 13. lokakuuta 2009 julkaistiin Fallout 3: Game of the Year Edition, joka sisältää pääpelin sekä kaikki ladattavat lisäosat.

G.E.C.K.

G.E.C.K. (Garden of Eden Creation Kit) on virallinen editori Fallout 3:n Windows-versiolle. Sen avulla Windows-version omistajat voivat itse tehdä ja lisätä peliin lisäsisältöä. Fallout 3:n editori on samantapainen kuin The Elder Scrolls -pelien editori The Elder Scrolls Construction Set, sillä pelit hyödyntävät samaa Gamebryo-pelimoottoria. Editori julkaistiin joulukuussa 2008, ja sen voi ladata pelin kotisivuilta ilmaiseksi.

Operation: Anchorage

Operation: Anchorage julkaistiin 27. tammikuuta 2009 Xbox 360:lle ja Windowsille. PlayStation 3:lle lisäosa julkaistiin samaan aikaan kuin The Pitt, 1. lokakuuta 2009. Operation: Anchorage on ”armeijasimulaatio”, jossa seurataan Alaskassa sijaitsevan Anchoragen satamakaupungin vapauttamista kiinalaiskommunistien vallasta vuonna 2077. Paketti sisältää useita uusia tehtäviä, valikoiman uusia tavaroita (esim. Gauss Rifle, Chinese Stealth Suit ja Winterized T-51b Power Armor), uuden lisäedun (perk) ja neljä uutta saavutusta (engl. achievement).

The Pitt

The Pitt tuli myyntiin 24. maaliskuuta 2009 pelin Xbox 360- ja Windows-versioille, mutta se jouduttiin pian ottamaan pois myynnistä, koska se ei toiminut Xbox 360:lla toivotulla tavalla. 25. maaliskuuta Bethesda ja Microsoft ilmoittivat korjanneensa virheet, ja The Pitt palautettiin myyntiin. The Pitt julkaistiin PlayStation 3:lle 1. lokakuuta 2009. Lisäosassa seurataan pelaajan taivalta kohti ryöstäjien ja orjakauppiaiden täyttämää, Pittsburghin raunioihin rakennettua teollisuuskaupunkia. Se sisältää monia uusia aseita, suojuksia ja vaatteita, neljä uutta saavutusta ja noin 4–5 tunnin edestä pelattavaa sisältöä.

Broken Steel

Broken Steel julkaistiin 5. toukokuuta 2009 pelin Xbox 360- ja Windows-versioille, 24. syyskuuta 2009 myös PlayStation 3:lle. Broken Steel jatkaa pelin pääjuonta antamalla pelaajalle mahdollisuuden liittyä Brotherhood of Steel -järjestön riveihin taistelemaan Enclave-järjestöä vastaan. Se nostaa myös pelin alkuperäisen 20 tason ylärajan 30:een.

Point Lookout

Point Lookout julkaistiin 23. kesäkuuta 2009 pelin Xbox 360- ja Windows-versioille. Se julkaistiin PlayStation 3:lle 8. lokakuuta 2009 yhdessä Mothership Zetan kanssa. Point Lookout -lisäosassa kaupunkiin on rantautunut jokilaiva, jolla pelaaja voi matkustaa uudelle Point Lookout -nimiselle alueelle. Point Lookout sisältää uusia olioita, aseita, suojuksia ja muita sekalaisia tavaroita. Luonnollisesti lisäosassa on myös uusia saavutuksia (engl. achievement).

Mothership Zeta

Mothership Zeta julkaistiin 3. elokuuta 2009 pelin Xbox 360- ja Windows-versioille. PlayStation 3:lle lisäosa julkaistiin 8. lokakuuta 2009. Mothership Zeta -lisäosassa pelihahmo kaapataan avaruusolioiden suurelle emoalukselle, josta pelaajan on yritettävä paeta samalla etsien muita siepattuja maan asukkeja.

Pelin kehitys

Interplay Entertainment

Pääartikkeli: Van Buren

Fallout 3 oli alkujaan Black Isle Studiosin, Interplay Entertainmentin omistama työn alla oleva projekti, jonka työnimenä oli Van Buren. Interplay Entertainment meni vararikkoon ja sulki Black Isle Studiosin, ennen kuin peli olisi valmistunut. Lisenssi pelin tekemiseen myytiin 1 175 000 dollarilla Bethesda Softworksille, joka etupäässä tunnetaan The Elder Scrolls -pelisarjasta. Bethesdan Fallout 3:a aloitettiin työstää tyhjästä käyttämättä Van Burenin koodeja tai mitään muutakaan materiaalia, jonka Black Isle Studios oli tehnyt. Pelattavissa oleva teknologiademo keskeytetystä projektista julkaistiin yleisölle toukokuussa 2007. Osa Van Burenin sisällöstä sisällytettiin vuonna 2010 julkaistuun Fallout: New Vegasiin, jonka kehityksessä oli mukana paljon entisiä Black Isle Studiosin työntekijöitä.

Bethesda Softworks

Bethesda Softworks ilmoitti aikovansa alkamaan työstämään Fallout 3:a heinäkuussa 2004, mutta ensisijainen kehittäminen ei alkanut ennen kuin The Elder Scrolls IV: Oblivion ja tämän lisäosat sekä muut ekstrat olivat valmistuneet. Bethesda Softworks päätti tehdä Fallout 3:sta samantyylisen sarjan kahden aiemman osan kanssa, keskittymällä ei-lineaariseen pelaamiseen, hyvään tarinaan ja mustaan huumoriin. Bethesda päätti tehdä pelistä aikuisille tarkoitetun, jotta tämä voisi sisältää samanlaista materiaalia kuin sarjan aiemmissa kahdessa osassa olevia aikuismaisia aihepiirejä, väkivaltaa ja turmeltuneisuutta, jotka ovat tyypillisiä Fallout-pelisarjassa. He päättivät myös karttaa omaperäisiä piloja, joita oli sarjan aiemmissa osissa, ja jotka heidän mielestään rikkoivat vaikutelman siitä, että Fallout-pelien maailma on todellinen. Fallout 3 käyttää samaa Gamebryo-pelimoottoria kuin The Elder Scrolls IV: Oblivion.

Helmikuussa 2007 Bethesda ilmoitti, että peli oli vielä pahasti kesken, mutta kertoi, että tiedotuksia ja ennakkoesityksiä tulee myöhemmin samana vuonna. Peter Hinesin kertoman perusteella pelin kehittäjätiimi halusi tehdä pelin monelle pelialustalle. Game Informerilla pelin ilmoitettiin olevan tekeillä Windowsille, Xbox 360:lle ja PlayStation 3:lle. Teaser-sivusto pelille ilmestyi 2. toukokuuta 2007, joka sisälsi musiikkia ja konseptitaidetta pelistä sekä ajastimen, joka laski päivään 5. kesäkuuta 2007 asti. Taiteilijat ja kehittäjät sekaantuivat myöhemmin asiaan ja vahvistivat, että konseptitaide, jotka tilattiin ennen kuin The Elder Scrolls IV: Oblivion -peliä oli vielä julkaistu, ei esittänyt mitään aidosta pelistä. Kun ajanlaskenta päättyi, sivusto esitti ensimmäisen trailerin pelistä ja paljasti pelin julkaisuajankohdaksi syksyn 2008.

Official Xbox Magazine julkaisi 21. maaliskuuta 2008 haastattelun, jossa Todd Howard paljasti, että peliä oli laajennettu lähes yhtä samalla laajuudella kuin The Elder Scrolls IV: Oblivion -peliä. Siinä oli alun perin vähintään 12 eri versiota viimeisestä kohtauksesta, mutta myöhemmin se laajentui yli 200 eri mahdolliseen muunnokseen viimeisessä julkaisussa, joista jokainen määräytyy pelaajan tekojen mukaan.

Bethesda Softworks oli mukana E3 2008 -messuilla esitelläkseen Fallout 3:a. Ensimmäisen demon Xbox 360:n Fallout 3 -versiosta esitteli Todd Howard Washington DC:ssä. Demossa esiteltiin erilaisia aseita, kuten minikokoisen taktisen ydinpommin laukaiseva heitin Fat Man, V.A.T.S.-järjestelmä, Pip-Boy 3000:n toimintaa ja lisäksi useita eri vihollisia. Demo päättyi, kun pelaaja lähestyi Brotherhood of Steelin hallinnoimaa Pentagonia ja joutui taisteluun Enclaven partiota vastaan. Todd Howard vahvisti myös, että ladattavaa sisältöä tulisi ainoastaan Xbox 360:lle ja Windowsille. PlayStation 3:lle tulevalle Fallout 3:lle ei alun perin ollut luvassa minkäänlaista ladattavaa lisäsisältöä.

Ääniraita

Pelin musiikin on säveltänyt Inon Zur ja se on julkaistu vuonna 2013.[3]

Lisäksi pelin ääniraidalla on sarjan tapaan lisensoitua hempeää 1940–1960-lukujen suosittua amerikkalaista musiikkia.

NroNimiEsittäjäKesto
1.I Don’t Want To Set The World On FireThe Ink Spots3.07
2.Way Back HomeBob Crosby & the Bobcats2.54
3.Butcher Pete (Part 1)Roy Brown2.28
4.Happy Times (Danny Kayen elokuvasta The Inspector General) Bob Crosby & the Bobcats2.45
5.CivilizationDanny Kaye & The Andrews Sisters3.07
6.Into Each Life Some Rain Must FallElla Fitzgerald & The Ink Spots3.06
7.Anything GoesCole Porter3.04
8.Fox BoogieGerhard Trede3.16
9.I’m Tickled PinkJack Shaindlin1.52
10.Jazzy InterludeBilly Munn2.52
11.Jolly DaysGerhard Trede1.40
12.Let’s Go SunningJack Shaindlin1.41
13.A Wonderful GuyTex Beneke2.48
14.Rhythm for YouEddy Christiani & Frans Poptie2.59
15.Swing DoorsAllan Gray2.59
16.MaybeThe Ink Spots3.06
17.Mighty Mighty ManRoy Brown2.36
18.Crazy He Calls MeBillie Holiday3.05
19.Easy LivingBillie Holiday3.06
20.Boogie ManSid Phillips2.23

Ääninäyttelijät

Pelin ääninäyttelijät:[4]

  Liam Neeson    James – Father  
  Malcolm McDowell    presidentti John Henry Eden  
  Ron Perlman    kertoja  
  Odette Annable    Amata Almodovar  
  Erik Dellums    Three Dog  
  Jeff Baker    Stanley / Hannibal Hamlin / Sergeant RL-3  
  William H Bassett    Elder Lyons  
  Karen Carbone    Mom / Moira  
  Paul Eiding    Nathan / Abraham Washington / Tree Father Birch  
  Shari Elliker    Beatrice / Reilly / Star Paladin Cross  
  Peter Gil    Colonel Autumn / Confessor Cromwell  
  Gregory Gorton    Jonas / Dave / Pinkerton  
  Duncan Hood    Overseer / Dukov / Scribe Rothchild  

Eräs videopelialan rekrytointiyhtiö Blindlightin John Henry Edenin rooliin harkitsemista henkilöistä oli entinen Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton, mutta yhtiö sai tältä kieltävän vastauksen. Bethesdan varajohtaja Pete Hinesin mukaan Bethesda itse ei ollut missään tekemisissä koko asian kanssa.[5][6]

Sensuuri Japanissa

Bethesda Softworks teki muutamia muutoksia Japanin Fallout 3 -versioon. Sivutehtävää ”The Power of the Atom”, jossa normaalisti pelaajalle annettiin mahdollisuus joko purkaa tai räjäyttää atomipommi eräässä pelin kaupungissa, on hieman muokattu. Japani-versiossa tästä sivutehtävästä poistettiin kokonaan NPC-hahmo nimeltä Mr. Burke, jonka poistaminen estää pelaajan mahdollisuuden räjäyttää pommi, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää sen purkaminen. Myös pelin miniydinaseen, Fat Manin, nimi vaihdettiin (Japanissa Nuka Launcher), koska se viittasi suoraan Yhdysvaltojen Nagasakiin pudottamaan atomipommiin.

Vastaanotto

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 9/10.[1]

Lähteet

  1. Fallout 3 Review GameSpot. 28.10.2008. Viitattu 12.4.2017. (englanniksi)
  2. Bethesda takes Fallout 3 DLC to PS3 MCV/Develop. 19.5.2009. Viitattu 9.1.2021. (englanniksi)
  3. Fallout 3 Original Game Soundtrack vgmdb.net. Viitattu 12.3.2022. (englanniksi)
  4. Fallout 3 (2008) behindthevoiceactors.com. Viitattu 12.3.2022. (englanniksi)
  5. Langshaw, Mark: Clinton not sought for ’Fallout 3’ Digital Spy. 24.5.2009. Viitattu 15.4.2021. (englanniksi)
  6. Good, Owen: Bethesda: Whoa, Uh, We Said Nothing About Bill Clinton Kotaku. 23.5.2009. Viitattu 15.4.2021. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.