Fallout 2

Fallout 2 on Black Isle Studiosin kehittämä ja Interplay Entertainmentin vuonna 1998 julkaisema Fallout-tietokoneroolipelisarjan videopeli.

Fallout 2
Kehittäjä Black Isle Studios
Julkaisija Interplay Entertainment
Jakelija Steam, GOG.com ja Humble Store
Ohjaaja Feargus Urquhart
Tuottaja Eric DeMilt [1]
Feargus Urquhart
Suunnittelija Feargus Urquhart
Matthew J. Norton
Taiteilija Gary Platner
Tramell Ray Isaac
Säveltäjä Mark Morgan
Rick Jackson
Ohjelmoija Jesse Reynolds
Pelisarja Fallout
Pelimoottori Fallout engine
Julkaistu
  • 30. syyskuuta 1998
Lajityyppi tietokoneroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 15+ (Sensuroitu)
ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo (Sensuroimaton)
USK: 16 (Sensuroitu)
PEGI: 16 (Sensuroimaton)
Alusta Microsoft Windows
Macintosh
Jakelumuoto 1 CD-ROM
Steam
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]

Pelaaminen

Pelaaminen on hyvin samankaltaista kuin ensimmäisessä Falloutissa, ja peli on kuvattu isometrisestä 3/4-kuvakulmasta. Pelaajahahmo joko valitaan kolmen valmiiksi määritellyn hahmon joukosta tai luodaan itse. Nimen, sukupuolen, ulkonäön ja iän lisäksi voi pelin antamissa raameissa vaikuttaa suoraan seitsemään eri ensisijaiseen ominaisuuteen (SPECIAL-järjestelmä) sekä valita piirteitä (engl. trait) ja merkittyjä taitoja (engl. tagged skill). Valinnat vaikuttavat pelin kulkuun merkittävästi. Esimerkiksi vähä-älyisen hahmon vuorovaikutuskyvyt ovat hyvin rajalliset, kun taas karismaattinen hahmo voi johtaa suurempaa seuruetta ja ratkaista konflikteja puhumalla.

Hahmon ensisijaisia ominaisuuksia ovat voimakkuus (engl. strength), havaintokyky (engl. perception), kestävyys (engl. endurance), karisma (engl. charisma), älykkyys (engl. intelligence), ketteryys (engl. agility) ja onni (engl. luck). Niistä kukin voi saada kokonaislukuarvon väliltä 1–10. Kaikkia ominaisuuksia ei kuitenkaan voi maksimoida samaan aikaan, sillä ominaisuuspisteitä on käytettävissä vain rajallinen määrä. Valinnat vaikuttavat suoraan pelin tapahtumiin esimerkiksi käytettävissä olevien dialogivaihtoehtojen kautta. Lisäksi hahmon ominaisuuksien perusteella määritetään taitojen perusarvot ja toissijaisia arvoja, kuten hahmon samanaikaisesti kantaman tavaran määrää rajoittava kantokyky. Hahmonluonnin jälkeen ominaisuudet voivat muuttua väliaikaisesti käyttämällä esineitä ja pysyvästi tiettyjen tapahtumien kautta, mutta ne ovat kuitenkin lopulta suhteellisen pysyväisiä.

Piirteitä (engl. trait) voi pelaajahahmolla olla enintään kaksi. Niillä on yleensä sekä hyödyllisiä että haitallisia vaikutuksia. Esimerkiksi hyvänluontoisuus (engl. good natured) kehittää parannus-, puhe- ja vaihtokauppataitoja taistelutaitojen kustannuksella. Piirteet ovat miltei lukkoonlyödyt hahmonluonnin jälkeen.

Opittuja kykyjä kuvaavat pelin 18 eri taitoa, joista kunkin taso vaihtelee välillä 0–300 prosenttia. Taidoista voi merkitä kolme (kunkin vain kertaalleen), mikä kuvaa erikoistumista. Pelimekaanisesti merkitseminen antaa taitotasoon välittömän bonuksen ja nopeuttaa sen kasvua. Taitotasot ovat pelin edetessä varsin muovautuvaisia, mutta piirteiden tavoin myös merkinnät ovat lähes lukkoonlyödyt hahmonluonnin jälkeen.

Karma ja maine

Pelaajahahmon karma ja maine (engl. reputation) vaikuttavat siihen, miten muut hahmot suhtautuvat häneen. Karma paranee tekemällä hyviä tekoja ja surmaamalla hirviöitä, heikkenee pahanteosta ja vaikuttaa kaikkialla pelimaailmassa. Maine kaupungissa tai kylässä paranee suorittamalla tehtäviä sen alueella, eikä maineen vaikutus ulotu paikkakunnan ulkopuolelle.

Seurue

Pelaajahahmo voi värvätä seurueeseensa NPC-hahmoja avukseen. Seurueen kokoa rajoittaa pelaajahahmon karisma. Seurueen muut jäsenet pystyvät myös käyttämään taitoja ja kohottamaan kokemustasoaan.

Juoni

G.E.C.K.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäisen Falloutin lopussa Vault Dwellerinä tunnettu päähahmo matkusti kauas pohjoiseen ja asettui asumaan alkuasukasheimon keskuuteen Arroyo-nimiseen kylään, jossa hänen jälkeläisensä asuvat Fallout 2:n alussa. Pelin tarina sijoittuu vuoteen 2241, 80 vuotta ensimmäisen Fallout-pelin jälkeen. Pelaajan hahmo on edellisen pelin päähahmon lapsenlapsi, jonka tehtävänä on pelastaa heimonsa nälkäkuolemalta ”Garden of Eden Creation Kit” (G.E.C.K.) -nimellä tunnetulla laitteella, joka pystyy muuttamaan aavikon viljelyskelpoiseksi maaksi. Pelaajahahmo, jota kyläläiset kutsuvat nimellä Chosen One (valittu), lähetetään etsimään G.E.C.K.:ta[2].

Fallout 2:n juonikulku vaihtelee paljon riippuen pelitavasta. Pääpiirteittäin pelaaja kuitenkin löytää paikka paikoin erittäinkin hienovaraisten vihjeiden kautta Vault 13:n (Mount Whitneyn alle rakennettu suuri maanalainen pommisuoja) ja onnistuu sieltä saamaan käsiinsä G.E.C.K.:n. Peli ei kuitenkaan lopu tähän, vaan pelaajan palatessa kyläänsä käy ilmi, että ennen hänen saapumistaan kylään on hyökännyt Yhdysvaltain hallituksen jäänteistä muodostunut militarisoitu järjestö, joka kutsuu itseään Enclaveksi. Pelin tarkoitus muuttuukin nyt Enclaven tukikohdan löytämiseksi ja kylän asukkaiden pelastamiseksi. Pelaajan pelastettua kylän asukkaat pääjuoni virallisesti loppuu, vaikkakin peliä voi vielä jatkaa tämänkin jälkeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic 86 % (perustuu 15 arvosteluun) [3]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 8,8/10 [2]
IGN 8,9/10 [4]
PC Gamer US 89 % [5]

IGN-sivuston arvostelija Trent C. Ward kiitti tekijöitä siitä, etteivät he olleet ”korjanneet sitä, mikä ei ollut rikki.” Hän piti myös pelimaailman laajuudesta ja tarinasta.[4]

Äänirooleissa

 Charles Adler  Harold  
 Florence Dire  Arroyon kylänvanhin  
 Michael Dorn  Marcus, erikoisagentti Frank Horrigan  
 Greg Eagles  Sulik  
 Peter Jason  Arch Dornan, portin vartija  
 Jeffrey Jones  presidentti  
 Tress MacNeille  Tandi  
 Jason Marsden  Myron  
 Ron Perlman  kertoja  
 Kevin Michael Richardson    
 Dwight Schultz  Hakunin  
 Cree Summer  Lynette  

Lähteet

  1. Fallout 2 Intro (1998) (Tekijöiden luetteleminen alkaa videon kohdan 2:53 jälkeen) 26.8.2012. YouTube. Viitattu 13.4.2019. (englanniksi)
  2. Fallout 2 Review GameSpot. 9.12.1998. Viitattu 22.4.2013. (englanniksi)
  3. Metacriticin keskiarvo Metacritix. Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)
  4. Trent C. Ward: Fallout 2 IGN. 13.11.1998. Viitattu 22.4.2013. (englanniksi)
  5. Todd Vaughn: Fallout 2 PC Gamer. Helmikuu 1999. Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.